Volvo S80N (07-16), V70 II (08-16), XC70 II (08-16) relaterade ämnen. OBS! vid motorproblem försök att ange vad du har för motor i bilen...

Moderator: Moderatorer

#547753
Camel skrev: Konvertera till xenon (valfritt 35W eller 50W) i de extra helljusstrålkastarna och mata dessa separat via Volvos originalsats med separat relä som styrs av ordinarie helljus och matas via separat säkring från batteriet samt knapp i kupén. Låt solenoiden för höjning av originalxenonen styras av den ordinarie matningen.
Varför relä? Mata från ordinarie kablage som finns i lamphuset. Effektuttaget är ju lägre! Gjorde detta för några år sedan och funkar perfekt. Dock kan 50 W kännas för starkt ibland!
#547759
svedan skrev:
Camel skrev: Konvertera till xenon (valfritt 35W eller 50W) i de extra helljusstrålkastarna och mata dessa separat via Volvos originalsats med separat relä som styrs av ordinarie helljus och matas via separat säkring från batteriet samt knapp i kupén. Låt solenoiden för höjning av originalxenonen styras av den ordinarie matningen.
Varför relä? Mata från ordinarie kablage som finns i lamphuset. Effektuttaget är ju lägre! Gjorde detta för några år sedan och funkar perfekt. Dock kan 50 W kännas för starkt ibland!
Driftströmmen är lägre för en HID ballast på 35W än en halogenlampa på 55W så det fungerar oftast mycket bra med att driva ballasterna direkt från originalkablaget. Startströmmen under upptändningsfasen på en ballast och en kallstart på halogenlampa skiljer sig åt. En ballast är inte en helt resistiv eller pulsfri last som en lampa. Drivdonen avger störningar. Det finns exempel på andra bilar där det orsakar problem, se text med kursiv stil nedan som är ett PM från mig till forummedlemmen Thor86 på förfrågan. Se även länkar nedan med problembeskrivningar på andra bilar. På V70II är helljusrelät inbyggt i CEM och kan inte bytas ut med mindre än att man öppnar CEM och löder loss relät. Jag tycker det är lite onödigt risktagande att driva ballasterna från detta inbyggda relä eller att belasta strömbanorna på kretskortet i CEM. Därför är mitt råd att koppla in ett separat relä och driva ballasterna så blir inte CEM inblandad. Men valet är fritt.

Skickat: sön 29 maj 2011, 23:14
Från: Camel
Till: Thor86

En del ballaster ger ifrån sig lite störningar. Det som jag vet har rapporterats är radiostörningar på flera olika bilmärken. Specifikt för V50 har det rapporterats om att torkarmotorn skadats. Det låter inte helt trovärdigt men eftersom jag hört detta från 2 olika källor på nätet så har jag ändå funderat en del på det. Min slutsats är att det kan ligga sanning i det då helljusets relä sitter inbyggt i CEM (centrala styrenheten). Det betyder att ev. störningar via intern spänningsfördelning kanske kan påverka CEM:s funktioner och teoretiskt torkarmotorn som också styrs av CEM. Jag har inte xenon-konverterat någon V50. Jag tycker det kan vara onödigt att låta ballaststrämmen passera CEM. Men jag tycker inte det ska vara några problem om du använder ett extra relä som du styr via ordinarie helljusledning. Reläet låter du hämta ström från batteriet via egen ledning och säkring. En billig investering för att vara på säkra sidan. Vad jag kan se i de dokument jag har finns ingen lampövervakning för helljuset på V50.


http://www.jagrullar.se/forum/viewtopic ... 3&p=325457
http://89.221.240.100/forum/viewtopic.php?f=31&t=45779
http://www.garaget.org/forum/viewtopic. ... action=new
http://www.autopower.se/forum/topic.asp?id=204670
http://www2.scanner.nu/forum/forum_post ... 1&get=last
http://www.zatzy.com/teknik/340999-brus ... xenon.html
http://www.nordicaudi.com/php/forum/sho ... part=&vc=1
#674121
En liten kall tråd, men ändå den som kanske är närmast.
Jag har en V50 T5 2005 där bägge helljusen (xenon) la av sammtidigt. Efter att ha kört några timmar i mörker och åter skulle slå på dem efter ett bilmöte så tändes endast den blå indikeringslampan i instumentpanelen. Hittade inga trasiga säkringar. Volvo konstaterade efter att ha bytt ena helljuset att felet troligen är de inlödda reläernai CEM:en, och mycket riktigt. Eftersom CEM:en (som jag fick det förklarat) är parkopplad mot larmet och kodningen inte kan ändras i efterhand så är inte inbyte aktuellt. Då en ny skulle kosta 8500:- har jag för mig, och elektronik är mitt dagliga bröd så varför inte öppna CEM å kika. Kunde konstatera att vilket av de fem reläerna det var och hittade nya på nätet... mycket billigt jämnfört med 8500:- Lite lödjobb blev det ju, men "no problems". Fungerar!.

Har du samma problem och inte vill slanta upp 8500:- för att få helljuset tillbaka så är det bara att e-maila mig.

Mvh
Patrik
#674136
Jag har varnat för att utsätta de inlödda reläerna i CEM för höga strömmar.
I CEM för V70II MY08-09 så ser helljusrelät (K2) ut så här:
(Klicka för större bild)
Bild
Inte mycket att hänga i julgranen precis. :wink:
#674141
Halogen-ljusen har blivit väldigt mycket bättre de senaste 20 åren medan xenon inte har utvecklats så mycket. På 90-talet fanns bl a BMW e39 (uselt ljus, kallat telyktor av tyskarna "Teelichter", Mondeo, Passat, Mitsubishi olika modeller m m med ännu sämre etc. Har nyligen kört en del bilar i USA utan xenon, hade bl a en S80 när jag jobbade där. I USA finns knappt xenon utom på E63 AMG o såna bilar. Även kört ett par nya bilar i Sverige utan xenon, bl a Golf har bra ljus. Det ser man också när man kör om på motorvägen: "oj, det lyser nästan lika bra som mina xenon". Men faktum är att kör man t ex två timmar en mörk kväll/natt så blir man bra mycket tröttare med det gulare halogenljuset! Skillnaden är större än man tror. Xenon är vitare, lyser upp fler grejer och mer vilsamt för ögonen.

Sen ang. underhåll så har jag haft xenon på alla mina bilar sen sept. 1999 och aldrig bytt en enda xenonlampa, den längsta hade gått 22 000 mil och nuvarande ägare som jag stötte på i somras har fortfarande inte bytt lamporna. Så de håller länge, bra mycket längre än halogen, drar mindre ström och ger bra ljus under en längre del av livslängden än halogen.

Så helst nej tack till halogen även om de har blivit mycket bättre...
PH
#674164
Har en KIA som hyrbil i USA just nu. Den har förstås bara halogen. Från min XC70 är jag nu van vid Xenon. När jag skulle slå till helljuset på KIA:n trodde jag att jag av misstag slog ner till parkeringsljus...
#674320
Belysningsdiskussioner är alltid intressanta. Roligt att dryfta olika tekniker, erfarenheter och uppfattningar osv. :) Det här blir ett långt inlägg, håll till godo ;)

Jag skulle aldrig gå över standard-effekten i nån originalstrålkastare. Klent kablage, dyr känslig elektronik och små strålkastarinsatser. Xenonkitt är också ett frågetecken - effektuttaget under drift är ju inte högre, men strömstyrkan som krävs vid uppstart är en helt annan sak. Vi kan ta mina egna extraljus som exempel. Finsktillverkade xenonstrålkastare på 35 watt. Dom drar, enligt tillverkaren, 3A vid drift och hela 16A vid uppstart. Per styck!

Jag har noterat en trend mot det sämre vad gäller ljusprestanda. Många nyare tyska bilar har fullkomligt värdelöst ljus om du inte väljer till nåt paket med xenon i. Nuvarande E-klassen för att ta ett exempel.

Sen är det många bilar som inte har nån separat helljuslampa alls utan bara fäller upp xenonprojektorn. Man får några meter till, typ. Minns tydligt en taxi jag åkte med för ett tag sen, en Passat med xenonpaket och kurvljus och hela skiten. Halvljuset var finfint och kurvljuset lyste upp bra mycket bättre än dom bilar som bara tänder ena dimljuset. När vi kom ut på landsvägen och chauffören slog på helljuset utbrast jag spontant "VW måste ju skämta" :lol:

Sen tror jag också att det är ett medvetet val att hänga kvar vid reflektorstrålkastare på halogenvarianten. BMW gör det, Volvo gör det på S80N/V70II osv. Inte för att det är effektivare, men av den enkla orsaken att det ser billigt och gammalmodigt ut jämfört med tillvalet, en snygg projektor med ett LED-arrangemang. En orsak till att välja till xenonpaketet mao.

Angående "bättre" halogenlampor så... jag står själv bakom reservdelsdisken och har testat det mesta i lampväg. Jag har haft H7 i halvljuset dom sista två bilarna och kan inte påstå att jag märkt nån större skillnad på olika fabrikat och prisklasser. Billigaste skiten rör jag förstås inte alls, men jag menar bara att det inte är nån nämnvärd skillnad på en vanlig bosch/philips för 5 euro och en två-tre gånger dyrare premiumlampa med "100% mera ljus". Hållbarheten upplever jag inte heller som sämre, för den delen.

Däremot har både jag och flera av mina kunder märkt stor skillnad på H4-varianten. Farsan har H4 och jag la Philips bästa lampa i hans bil i höstas. Där kan man snacka om stor skillnad. Parkeringslampan (W5W) är lite vid sidan om på hans bil och den bättre H4:an fick parkeringen att se brundassig ut. Tidigare matchade färgerna perfekt mellan parkering och halvljus.

Och nej, det är inget målat glas som ger den effekten. Det finns en liten blå ring kring glaskroppen men inget som ens skulle komma i närheten av att påverka ljusets färg i så hög grad.

För övrigt kan jag säga att bästa strålkastarna jag nånsin sett på en bil, extraljus eller xenonkonvertering ej inräknat, är en helt vanlig jävla Renault Trafic med vanliga H4:or. Otroligt bra ljus, både på hel och halv. Undrar varför inte alla tar efter?


semmelman skrev:Lite OT men när VW nämns så på jobbet har vi xenon el halogen jag vet inte vilket men jag tror det kostar tre tusen varje gång för varje lampbyte och det har vi gjort några ggr, 15 000–20 000 mil kan jag garantera stämmer INTE! Snarare hälften. Så kan man inte hålla på med privata pengar om man inte är miljonär.
Går man till glaspalatset för att få en lampa bytt så ska man inte klaga när det kostar en förmögenhet. ;)

svedan skrev:Varför relä? Mata från ordinarie kablage som finns i lamphuset. Effektuttaget är ju lägre! Gjorde detta för några år sedan och funkar perfekt. Dock kan 50 W kännas för starkt ibland!
Som jag skrev längre upp, xenon kräver högre startström. Det funkade fint med 55W xenon i helljuset på min V70 -97 utan relä, men i nån modernare bil skulle jag inte våga testa.
#719097
Hej
Är det någon som vet om man kan ha såna här http://www.xenonkungen.com/se/evo-forma ... 0k-h7.html i halvljuset på V70 II ?
Har skickat efter ett par samt ett xenonkit för helljusen,men efter att jag kollat igenom några trådar på detta superba forum så verkar det ju som man ska vara försiktig med vad man stoppar i halvljuset!
Är kanske lika bra att köpa ett par Philips X-treme Vision H7 istället,xenonkonvertera halvljuset är ju givetvis uteslutet.
#720102
Osram har en Off Road serie där H7 lampan ger 65w istället för 55w. Har 2 st liggandes här hemma, men har ej hunnit mecka dit dem. Det är ju 18% högre effekt men jämfört med ex vis en Night Breaker Plus mindre hokus pokus och lite grövre grejer eftersom de inte behöver maxa sig inom 55w gränsen. Därav tror jag att den blir i förhållande till effekten inte lika varm, samt att det finns förutsättningar för att grejerna skall hålla lite längre. Tydligen en H9 "inredning" i H7 kostym.
Kolla länken:
http://www.my-gti.com/1780/upgrading-vo ... watt-bulbs

Tror ni här på forumet att mina CEM:ar ryker eller är det lugnt?

//PM

Kanske, tar de flesta bilar som kommer på pr[…]

Sedan sommardäcken åkte på har ja[…]

Vem kom på den briljanta idén med i[…]

V90 D3 2019. Har hatt en ukjent lyd som kom fra u[…]