Volvo S60N (11-17) V60, XC60 (09-17) relaterade ämnen. OBS! vid motorproblem försök att ange vad du har för motor i bilen...

Moderator: Moderatorer

#598898
Man har två batterier bl.a. av följande skäl:

Vid stillastående kan s/s avbrytas eller autoaktiveras utan avbrott på elförsörjningen eftersom det finns två batterier. Det innebär att el till förbrukare som t.ex. ljudanläggningen inte behöver avbrytas när startmotorn jobbar och polspänningen sjunker i startbatteriet. Detta är en stor komfortfördel. Vissa automatiska begränsningar av strömuttaget av stora elförbrukare görs vid stillastående för att spara på batterierna.

Rent eltekniskt har startbatteriet en kraftig diod i serie i matningen till bilens elförbrukare och ett separat relä parallellt med dioden som kan överbrygga dioden. Startmotorn är ansluten direkt till startbatteriet före dioden. Det extra batteriet har även det ett separat relä i serie. Båda reläerna är styrda av bilens styrsystem. Detta betyder att s/s-automatiken kan välja hur batterierna ska vara inkopplade till bilens strömförbrukare. När startmotorn jobbar kan dioden förhindra att polspänningen sjunker på extrabatteriet när startbatteriet belastas. Om polspänningen på extrabatteriet understiger startbatteriets polspänning minus diodens framspänningsfall så börjar startbatteriet ändå att belastas. Vid körning finns regenerativ laddning genom att generatoreffekten höjs vid bromsning eller hastighetsminskning.
#600317
Låter som att Volvos ingenjörer har klurat ett tag. Det här med skiljediod till olika batterier har ju använts många år på fritidsbåtar så det är ju beprövad teknik. Något jag har funderat på är varför höjer man inte spänningen till 24 Volt eller 48 Volt i bilarnas elsystem?

När det gäller hybridbilar verkar det ju vara runt 400 Volt på batteriet för elmotorn men fortfarande 12 Volt på övriga elsystem?
#600368
Ja, skiljedioden är gammal teknik. Volvo har dock satt ett kraftigt relä parallellt med dioden så den kan kopplas förbi när spärrfunktionen inte behövs. Detta minimerar spänningsfallet över dioden.

Allmänt har man funderat över högre systemspänning i bilar men aldrig kommit riktigt till skott. Man gick från 6V till 12V för länge sedan. Då var det nödvändigt eftersom 6V är en väldigt låg systemspänning relativt de spänningsfall som uppstår i kablage. Vi har haft 12V länge nu i bilar och det som låg närmast ett tag var höjning till 24V eftersom då finns det prylar men vinsterna blir inte så stora i en bil eftersom förlusterna i kablage inte blir lika stora som i lastbilar och bussar pga att bilens fysiska mått är relativt små med korta kabellängder. Dessutom verkar man vänta in hur systemspänningen i elbilar/laddhybrider kan användas/standardiseras och utnyttjas. Framförallt i rena elbilar blir detta nödvändigt då batterier är enda strömkällan, men även på laddhybrider vid eldrift. Ett problem med högre systemspänningar än ca 50 V blir elsäkerhetskraven m.a.p. faran för strömgenomgång i person. Ett annat problem med höga systemspänningar är risken för överslag i fukt. Bilen är en utsatt miljö för elektriska system med mycket fukt.
#600718
De höga spänningarna måste ju vara riskfyllda främst för servicepersonal och räddningstjänst vid eventuell olycka? Jag har kollat lite i Prius och Honda som kör 400 volt till sin elmotor och där är alla 400 volts kablar dragna i extra plastslangar fram till elmotorn. Den normala bilägaren bör ju aldrig komma i beröring med dessa men en servicetekniker kan ju råka ut för strömgenomgång som kan sluta riktigt illa. Elsäkerhet i bilar verkar ju vara ett eftersatt område idag, en 230 volt elmotorvärmare är väl egentligen inte tillåtet att installera alls vad jag förstår. Och många bilbränder tycks ju bero på (felaktigt?) installerad eftermonterad utrustning. Elkunskaper verkar vara en bristvara överallt.
#600743
rojo8515 skrev:/.../Elsäkerhet i bilar verkar ju vara ett eftersatt område idag, en 230 volt elmotorvärmare är väl egentligen inte tillåtet att installera alls vad jag förstår./.../
Det blir lite OT att diskutera elsäkerhet i bilar i denna tråd. Hänvisar därför angående kraven vid montering t.ex. motorvärmare till ett inlägg jag gjort i annan tråd:
http://www.jagrullar.se/forum/viewtopic ... 13#p568313
Det är lite OT i den tråden också... :wink: Men det befriar åtminstone denna tråd från OT. :D
#648893
Stödbatteriet kan kopplas ur och in via relä av bilens styrsystem. Relät för stödbatteriet måste vara slutet för att stödbatteriet ska vara inkopplat och kunna laddas. Via säkring innan relät för stödbatteriet känner styrsystemet stödbatteriets spänning och styr relät, men sannolikt bara när bilens system är aktiva. Stödbatteriet är primärt till för att undvika stora spänningsfall till bilens elförbrukare när startmotorn jobbar med s/s-funktionen eftersom annars kan komforten störas (avbrott i radiolyssnande, belysning som dimmas etc.). Startmotorn drivs alltid från huvudbatteriet. När motorn är avstängd är stödbatteriet normalt urkopplat. Dvs. användning av bränsledriven värmare påverkar inte stödbatteriet. Om huvudbatteriet skulle vara dåligt laddat så kanske stödbatteriet eventuellt kan hjälpa till i starten. Kretslösningen medger det men jag vet inte om Volvo byggt in sådan funktion i mjukvaran som styr skiljereläerna för batterierna. Se kretslösning nedan:

(Klicka för större bild)
Bild

Läs mer här:
http://www.jagrullar.se/forum/viewtopic ... 63#p632144

Kod: ECM-720A Definition: Startspärrkommunika[…]

Är det någon som har monterat nyare bak[…]

Okej så Polestar engineered är inte s[…]

Kom över en helt ny ratt, nu är jag n&ou[…]