LED lyser olika starkt beroende på typ.
Du vet säkert redan hur man beräknar förkopplingsmotståndets storlek men jag tar det här ändå, kanske hjälper det någon annan.
Formeln för att beräkna lämpligt förkopplingsmotstånd är relativt enkel:
R = (
Us -
Uf) /
If
där
R = Resistans (Ohm)
Us = Matningspänning (Volt)
Uf = Lysdiodens framspänningsfall (Volt)
If = Lysdiodens framström (Ampere)
Exempel 1:
En lysdiod med framspänningsfall på 1,7 V och framström 20 mA ska drivas i en bil med 12V elsystem.
Vi ger systemspänningen värdet 15 Volt vilket medför R = (15 - 1,7) / 0,02 = 665 ohm. Avrundas uppåt till närmsta värde 680 ohm.
Exempel 2:
Två lysdioder som vardera har ett framspänningsfall på 2,4 V och framström 50 mA ska seriekopplas och drivas i en bil med 12V elsystem.
Vi ger systemspänningen värdet 15 Volt. Totala framspänningen blir 4,8 Volt. Detta medför R = (15 - 4,8) / 0,05 = 204 ohm. Avrundas uppåt till närmsta värde 220 ohm.
Motståndets effekt ( Watt)
P =
R *
I²
I exempel 1 blir effekten (ungefär) P = 680 * 0,02 * 0,02 = 0,27 Watt. Avrundas uppåt till närmsta värde på 0,33 Watt
I exempel 2 blir effekten (ungefär) P = 220 * 0,05 * 0,05 = 0,55 Watt. Avrundas uppåt till närmsta värde på 0,6 Watt
Nu blir inte strömmen riktigt de angivna eftersom motståndens resistansvärde är avrundade uppåt i de tidigare beräkningarna. Men denna lilla felräkning skapar en marginal som inte är fel att ha.
I en bil kan det finnas spänningstransienter som kan förstöra lysdioderna efter ganska kort tid i bilen. Detta kan man se på billiga LED man sätter i bilens olika belysningar. En del håller bra och en del håller mindre bra. Skillnaden består oftast i hur nära maximala driftdata på LED man ligger, dvs. vilket förkopplingsmotstånd som finns inbyggt. Jag rekommenderar att välja ett motståndsvärde som är minst 30% högre än vad beräkningarna ovan ger vid användning i bil. Detta minskar förstås ljusstyrkan, men förhållandet är inte linjärt så ljusstyrkan minskar inte så mycket även om strömmen blir t.ex. 30% lägre. Det är sällan man behöver utnyttja maximalt ljusflöde. Bättre att man har marginal för spänningstransienter. Egentligen ska man bygga in en spänningsdämpning med t.ex. en zenerdiod motriktad parallellt över lysdioden för att vara riktigt säker men det är lite överkurs.
qwerty skrev:Sitter även 2 resistorer markerade 1501, alltså 1.5 kΩ. Verkar vara som att varje diod har egen resistor.
Det verkar som tillverkaren nästan har dubblerat motståndsvärdet mot vad som behövs. Det är bra.