Volvo S80N (07-16), V70 II (08-16), XC70 II (08-16) relaterade ämnen. OBS! vid motorproblem försök att ange vad du har för motor i bilen...

Moderator: Moderatorer

Användarvisningsbild
av Brainy
#621358
Du har nästan övertygat mig, går förbi kjell och köper likriktare på vägen hem. Men jag kan säga att jag är tveksam till om jag köpt något xenonkit om jag varit medveten om att det inte räckte att bara koppla separat relä. :lol:

Tacksam om ni som hinner testa före mig (lär inte sätta mig före helgen) berättar om ni får plats inne i strålkastarhuset eller ej.

Edit: Stort tack Camel för att du tar dig tid att förklara för oss som inte förstår (Raketforskare eller ej).
Användarvisningsbild
av Camel
#621461
Tackar för uppskattningen! :D

Jag har ännu inte beställt Xenonkit men jag har passat på att testa inkoppling av relä och diodbrygga på min V70II MY11. Testade med reläspole och diodbrygga inkopplad på vänster sida med helljuslampan urkopplad och det fungerade bra. Se bilder nedan. Ballasterna och relät kopplas med vanlig extraljuskoppling som beskrivits i tidigare inlägg. Det är rätt trångt i lamphuset men relä och diodbrygga får rum utan problem. Troligen också slimballaster, flera här på forumet verkar ha lyckats med det. På ABL är det nog nästan omöjligt. Få se hur det blir när man har ballasterna i sin hand. I mina extraljus har jag slimballaster och de fick rum inne i strålkastarhuset så jag har inga ballaster synliga i motorrummet ännu.

Som jag trodde verkar det inte finnas något helljusrelä i CEM på MY11 pga att inget klickande ljud hörs från CEM samt att ingen förbindelse finns när jag mäter mellan helljusens ledningar på vänster och höger sida. På MY08-MY09 är båda helljusen ihopkopplade till samma ljusrelä i CEM med redovisad säkring enligt Volvos dokumentation. Men för sena MY10 och senare visas inget relä eller separat säkring för helljuset i Volvos dokumentation. Se scheman längst ner i inlägget.

Det verkar vara ett elektroniskt utgångssteg istället för relä i CEM för helljuset på dessa MY och det gör isf transientskydd ännu viktigare. Man kan ju även misstänka att Volvo infört övervakning på helljuset men vid min praktiska test fick jag inga larm eller varningar för lampfel med ett helljus urkopplat och relä anslutet istället.

---

Vänster strålkastarhus med avtaget lock på baksidan
Komponenter:
1. Xenonhalvljus D1S
2. Soleniod för höjning av halvljusbilden vid helljus
3. Kontakdon för bilens kablage
4. Motor för nivåjustering av ljushöjden
5. Helljuslampa Halogen H7
6. Ballast för Xenonhalvljus
Ej synliga på bilden:
-Parkeringsljus (mellan hel- och halvljus)
-Posititionslampa (ytterkant blinkers)
-Blinkers
(Klicka för större bild)
Bild

---

Helljuslampa
Helljuslampans kontakt dras av från lampan genom att dra rakt ut i handtaget
På min bil är brun ledning minus och vit ledning är plus.
(Klicka för större bild)
Bild

---

Inkoppling av relä och diodbrygga
Observera polariteten på helljusets lampkontakt och diodbryggan! Vanliga flatstift passar i lampkontakten.
(Klicka för större bild)
Bild

---

Typskylt strålkastarhus
Lamptyper:
1. Halogen helljus H7
2. Xenonhalvljus D1S
3. Blinkers 21W
4. Parkeringsljus och positionsljus 5W
(Klicka för större bild)
Bild

---

EDIT: Schema strålkastare MY09
Ljusrelä K2 som matas via säkring F9 och som styr båda helljusen. Helljusutgångar på CEM: C1:74 och C1:73.
(Klicka för större bild)
Bild

---

EDIT: Schema strålkastare MY11
Inget ljusrelä eller säkring för helljusen redovisad. Helljusutgångar på CEM: C1:55 och C1:73.
(Klicka för större bild)
Bild
Senast redigerad av 1 Camel, redigerad totalt 0 gånger.
Användarvisningsbild
av Camel
#621473
Hill skrev:Vad är + och - inne i lamphuset...vit eller brun? Dom är bara märkta 1 och 2...lampan ligger som sagt på köksbordet så det är lite svårt att mäta.
På min bil är brun minus och vit är plus för helljuslampans ledningar.
Hill skrev:Sen är jag inte helt med på Likriktarbryggan...det enda som står märkt på den är + och AC...
Kolla bilden på diodbryggan i inlägget ovan.
av Hill
#621557
Camel du är fan min IDOL...fattar inte hur du orkar med alla oss(läs mig) inkompetenta som ska leka med elektronikprylar som dom inte har en susning om.
Tusen tack ännu en gång!
Inte mycket jag kan, men är du sugen på ett jävligt bra pannkaks recept så hör av dej ;-)
Användarvisningsbild
av Brainy
#621848
Camel skrev:Bild
Dum fråga kanske, men ställer man inte sådana så får man definitivt inget svar :oops:

Jag har läst igenom tråden igen men hittar inte varför det är byglat (en sladd) mellan kabelskorna på AC och - på likriktarbryggan.

Om jag förstår rätt så går strömmen från AC till + resp AC till - på likriktarbryggan, vill man av någon anledning även kunna få ström att gå från - till AC? Då kan man väl lika gärna strunta i att koppla in sig på den sidan likriktarbryggan och dra den sladden direkt från helljuskablaget till relät? Känns inte som att likriktarbryggan fyller någon funktion på - sidan ?:-/

Kan hända att jag får en riktig *doh*-känsla när ni förklarar men nu står det verkligen helt still.

mvh
Anders
#621859
Kopplingen på bilden är lite annorlunda mot den som beskrivits tidigare i tråden (se nedan), byglingen mellan AC och - får -enligt vad jag kan komma fram till- enda effekten att en diod i bryggan kortsluts så att det inte blir två dioder i serie som i sin tur är kopplade parallellt med reläet utan bara en parallellt..

Rita det på ett papper och jämför med denna:

Bild


(Kan vara att jag är för trött nu för å se om det ger någon skillnad, men som jag kan se nu kvittar det vilken av inkopplingarna man väljer..
Användarvisningsbild
av Camel
#621919
Brainy skrev:/.../hittar inte varför det är byglat (en sladd) mellan kabelskorna på AC och - på likriktarbryggan.
Variosboy skrev:Kopplingen på bilden är lite annorlunda mot den som beskrivits tidigare i tråden/.../(Kan vara att jag är för trött nu för å se om det ger någon skillnad, men som jag kan se nu kvittar det vilken av inkopplingarna man väljer..
Roligt att ni är så intresserade av elektronik här. :D Trodde detta var ett bilforum... :mrgreen:

I princip räcker det med en vanlig enkel diod. Brygga behövs egentligen inte. Att jag brukar använda brygga beror på rent praktiska skäl då den är robust och har flatstiftsanslutningar. När man ändå använder brygga tillåter jag mig några olika varianter på koppling beroende på vad den används till. Vissa fördelar gentemot en enkel diod erhålls då. Här är ett försök att förklara:
(Klicka för större bild)
Bild
Krets vid normaldrift är markerad med grönt. Kretsen för spolen mot-emk vid spänningsfrånslag är markerad med rött. Jag använder vanligen koppling nr. 3 allmänt när jag ansluter reläspolar i moderna bilar. Men just i fallet med xenonkonverteringen skulle jag föredra koppling nr 4 pga solenoiderna för höjningen av halvljuset som inte erhåller transientskydd när halogenlamporna tas bort. Men även i detta fall räcker ju i princip koppling nr. 1 men spärrfunktionen mot backspänning förvinner ju då.
Användarvisningsbild
av Camel
#621940
Denna tråden handlar ju om xenonkonvertering på V70 och frågan om man kan direktkoppla xenonballasterna på helljusledningarna eller om man bör ha ett separat relä för att undvika att ballastströmmen passerar genom CEM. Tänkte då att det kanske är intressant med några bilder på hur innanmätet i CEM ser ut (höljet borttaget) där det framgår att den innehåller mycket elektronik, kretskortsreläer samt strömbanor på kretskorten packat tillsammans. Många funktioner i bilen styrs/passerar CEM, inkl kommunikationsnätverk. CEM innehåller microprocessor, minne, I/O-enheter och kan liknas vid vilken dator som helst. Samtidigt finns många effektkretsar med höga strömmar inne i CEM via säkringar och reläer. Matningen till dessa är gemensam med spänningsförsörjningen till datordelen i CEM. Om man ansluter ballaster direkt på helljusledningarna så passerar ballastströmmen inne i CEM på gemensam matningsfördelning, säkring, kretskortsbanor samt ett kretskortsrelä.

Bilderna är på en CEM för V70II MY08-M09. Sena MY10 och framåt har en annan CEM som verkar sakna relä för helljusen, den verkar ha ett elektroniskt utgångssteg istället. Vet dock ej säkert.

CEM översikt 1
K2 är helljusrelät. Det har beteckningen HELLA 4RA 743 555-01. Inga data förutom 12V finns på relät. Denna typ av kretskortsreläer brukar sällan tåla mer än 10 A och knappt det. Det finns någon enstaka typ som tål något mer. Detta lilla relä belastas med 2x55W halogen original. Om ballaster direktkopplas till helljuset så är det här relät det som bryter och sluter strömmen till dem. Känns i klenaste laget.
Notera kontaktdonen C1-C5.
C1 = 76-pol kontaktdon för ledningshärva motorrum
C2 = 76-pol kontaktdon för ledningshärva golv/bakdel
C3 = 76-pol kontaktdon för ledningshärva instrumentpanel
C4 = 20-pol kontaktdon för ledningshärva tak
C5 = 2 x 12V-matning från huvudsäkringar
Totalt 248 poler i kontaktdonen C1-C4, många ledningar blir det... :wink:
(Klicka för större bild)
Bild

---

CEM översikt 2
Jämför storleken på helljusrelät K2 med det vanliga relät nederst på bilden.
(Klicka för större bild)
Bild

---

CEM sidovy 1 mellan kretskort
Mellan kretskorten längst in på bilden skymtar CPU:n på det undre kretskortet i mitten.
(Klicka för större bild)
Bild

---

CEM sidovy 2 mellan kretskort
Ytterligare en bild på komponter synliga på det undre kretskortet.
(Klicka för större bild)
Bild


CEM närbild 76-pol kontaktdon
(Klicka för större bild)
Bild
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 25
Brainys V60

Du är långt ifrån den förste[…]

Där ser man. Sjukt störigt, men för[…]

Låter som typ BMW iX är en kandidat? h[…]

240 startar inte

Ska kolla på det när jag kommer hem sen[…]