Raymond skrev:Man ska INTE koppla inn en laddare direkt på batteripolerna på en Volvo med "klump/mojeng/säkring" på plusspolen. Det er en strömmätare som håller koll på hur mycket strøm som går inn och ut av batteriet. Det är i alla fall Volvos officiella uttalande. Hur mycket det har att si i praksis vet jag inte. Och så må/skall man jorda i chassi/motor el.dyl. på DRIVe, detta pga. batteri nr.2 som är monterat på dessa.
Laddningsregulatorn på dagens Volvo är inte bara en spänningsregulator utan den kommunicerar med ECM (motorstyrenhet) via LIN och tar hänsyn till många parametrar som t.ex. last, temperatur, mm. På en del varianter av senare MY finns även en BMS (battery monitoring sensor) som komunicerar med CEM via LIN och som tillför ytterligare övervakningar av ström till/från batteriet, batterispänning och temperaturen. Denna matas direkt från batteriet och mäter därför exakt polspänning nära batteriet utan spänningsfall och strömmen genom minuskabeln. Sensorn sitter direkt ovanför batteriet och mäter därigenom även omgivningstemperaturen runt batteriet. De "klumpar" som sitter på pluspolen är huvudsäkringar, de finns även på bilar utan BMS. Både bilar med och utan S/S kan ha BMS.
Sensorn möjliggör exaktare kontroll av laddningen m.a.p. polspänning, temperatur, last, osv. Statistikmöjligheter som t.ex. hur många laddningar/urladdningar som skett och om batteriets gränser överskridits kan man också få. Eftersom mätningen är ganska exakt och sker nära batteriet kan man genom strömändringar och spänningsändringar avgöra batteriets interna impedans som ytterligare kan användas för att optimera laddningen t.ex. om batteriet blivit kraftigt urladdat då generatorns spänning kan begränsas något för att förhindra kraftiga strömrusningar vid laddningens början. Impedansen kan även säga lite om batteriet är friskt eller inte. Och inte minst kan sensorn avgöra batteriets laddningsstatus vid urladdning med avstängd motor för att förhindra skadlig urladdning. Eftersom sensorn kommunicerar med CEM kan elförbrukare slås ifrån automatiskt när batteristatus så kräver.
På bilar med S/S finns ett extra batteri samt reläutrustning för in/ur-koppling av batteriet. Men för startbatteriet medför detta ingen skillnad,
pluspolen på startbatteriet är fortfarande lämpligaste stället att ansluta laddare/hjälpbatteri. Instruktionsboken säger detsamma. När reläutrustningen för S/S frånskilt startbatteriet förhindrar en diod matning tillbaka till startbatteriet från andra ställen i bilen. På bilar utan S/S är startbatteriets pluspol alltid förbunden med strömfördelningen till bilens övriga system.
För både bilar med och utan S/S ska alltså pluspolen användas vid anslutning av laddare/hjälpbatteri. Angående minuspolen säger instruktionsboken att
man ska ansluta till chassiejord istället för minuspolen. Huvudsakliga anledningen till detta är att om t.ex. ett hjälpbatteri används kan strömrusningen bli stor och gnistor uppstå. Då är det bra att dessa uppstår en bit ifrån batteriet eftersom batteriet kan utveckla knallgas vid kraftig strömrusning. Dessutom är minuspolen lite svårare att komma åt än chassiejord. Det har inget att göra med att bilar med S/S har ett extra batteri. På bilar med BMS blir sensorn lurad av att strömmen inte går i minuskabeln om man ansluter direkt till minuspolen. Men om batteriet är urladdat är det inte sannolikt att det skulle bli problem då CEM och övriga funktioner inte fungerar ändå. Men det kan bli tillfälliga störningar på vissa funktioner vid extern laddning innan systemet ”lärt” aktuell batteristatus på nytt. Men med Volvos rekommenderade inkoppling till chassiejord kommer strömmen att passera sensorn på minuskabeln som det är tänkt och det kan ju vara bra.
Ur instruktionsboken: