Arnold skrev: "Har du haft de underhållsfria battrerierna eller de med syra?"
Egentligen blir detta en språkfråga om definitioner. Underhållsfria batterier finns inte. Alla batterier kräver laddnig i rätt mängd och på rätt sätt. (Om dom inte är vanliga ficklampsbatterier som inte går att återladda, kol/zink-batterier). Alla blybatterier har någon form av syra, flytande eller i geleform. Vissa batterier, framförallt äldre, var så kallade friventilerade där man kunde fylla på destilerat vatten vid behov. Den typen är mindre vanliga i dag.
Så Arnolds fråga borde vara: Har du haft friventilerade eller slutna batterier? Vad som är bäst av dessa två är däremot en fråga om hur man kan, vill och har möjlighet att sköta batterierna.
Någon nämnde också att Biltema-batterierna inte höll måttet i kyla. Det finns standarder för så kallade köldstartbatterier. Det skall gå att läsa ut köldkapaciteten, (Jag kan inte detta utantill, men en Googling på dom vanligaste större batterimärkena torde ge besked). Kan inte den eventuella försäljningsplatsen ge besked om detta, så skall man nog välja en annan butik. Låt vara att det bara är ett tabellvärde, men dom skall kunna visa upp det i alla fall. Så plugga på i förväg vad siffrorna betyder.
Exempel: Ett billigt batteri kan innehålla 75 Ah, och ett annat (vanligtvis dyrare) kan också innehålla 75 Ah, men med dokumenterat bättre köldstaregenskaper. Bor man i norra Sverige och kör ofta på vintern, så väljer man det senare.
Tänk också på generatorns kondition och storlek, samt den utrustning som finns i bilen. Extraljus, stora stereoanläggningar, kupévärmare etc. etc. drar också energi.