Halkade in på denna tråden då jag sökte om glykol på detta forum.
Eftersom jag är författaren till nedanstående artikel så kan jag passa på att göra några förtydliganden och även försöka nå ut med den här information. Även på detta forum verkar osäkerheten vara hög och fakta blandas med myter.
http://www.exx.se/techinfo/glykol/index.html
Det stämmer att ovanstående artikel har anknytning till BMW, eftersom jag är en riktig hard-core BMW-entusiast (som just nu kör en Volvo 855 men hur det gick till är en lååång historia). Men informationen kring glykolen i sig är däremot generisk och applicerbar på alla bilmärken.
Jag skulle rekommendera alla som är något förvirrade kring det här med glykol att läsa artikeln (jag var själv förvirrad vilket var startskottet till att börja samla på mig information och skriva ihop en artikel).
Men jag kan sammanfatta artikeln med ett par enkla punkter
* Man kan INTE gå efter färgen på glykolen - det är bara att lägga ned det (glykol är färglöst, de färger ni ser tillsätter tillverkaren efter eget tycke och smak)
* Det som är det VIKTIGA är vilken typ av rostskydd glykolen har - det är främst detta som åldras och varför byte behövs med jämna mellanrum
* Det finns två stora huvudgrupper inom rostskyddet
- icke-organiska
- organiska
Icke-Organiska
Den gamla "hederliga" glykolen som behövde bytas vartannat år. Här fanns den lite sämre propylen-baserade glykolen och den bättre och vanligare etylen-baserade glykolen.
Organiska
Dessa är de så kallade long-life glykolerna. Vad man har gjort är att man har förbättrat rostskyddet så att det håller längre - därav namnet "long-life" eller liknande.
Notera att glykolen är helt vanlig etylen-baserad glykol precis som förr - det är just rostskyddet som är "designat" på ett helt annat sätt.
Finns i två under-grupper, nämligen OAT (Organic Acid Technology) och HOAT (Hybrid OAT).
OAT bygger på organiska syror.
HOAT använder sig också av organiska syror, men även av icke-organiska material. Så det är alltså en typ av hybrid mellan den gamla och nya typen av rostskydd.
Det som är intressant är att när BMW började introducera long-life så valde de att använda sig av typen HOAT. Det har Volvo också valt att göra.
Låt oss ta BASF Glysantin som exempel på produkter inom olika områden.
Glysantin G48,G05 är en HOAT glykoler.
Glysanting G30,G33,G34 är OAT glykoler.
http://www.glysantin.com/20-1-Engine-co ... w-how.html
Detta översiktsblads kan ge er en uppfattning om vad de olika biltillverkarna använder för typ av glykol och deras olika specifikationer
http://www.glysantin.com/files/basf_gly ... a4_e_1.pdf