- Idag, 09:00
#1612834
Hej,
har följt tråden med intresse och noterar att räckviddsångesten är stor och kanske befogad.
Jag tror på elbilar, en elmotor är effektivare och har mindre förluster än en förbränningsmotor. Det som är svårt är två saker, lagra energin samt fylla på energin snabbt (tanka/ladda).
En bensin- eller diesel-bil drar mer på vintern, precis som en elbil, men skillnaden är mindre. Samma sak när man drar släpkärra. Vissa bilar drar kanske 20 % mer med släp andra upp till 100 % mer. Det gäller oberoende motortyp (förbränning eller el).
Stationsnätet för såväl flytande bränsle (bensin och diesel) liksom laddplatser är mycket väl utbyggt redan idag.
Det är bara att titta på någon av de många laddkartor som finns. El finns i princip i varje hus och industrifastighet, även bensinstationer hos de större kedjorna har snabbladdningspunkter längs vägen, likaså för rastplatser med restauranger, så i princip borde man kunna hitta el mycket lättare än en bensinstation. Laddning hemma motarbetas dock av effektavgifter i elnätet.
Även när det gäller bensin och diesel kan det vara långt mellan stationerna i enstaka delar av landet och vissa pumpar har bara bensin eller bara diesel. De flesta har nog kortare än 15 km till en station, troligen bor majoriteten av befolkningen så att de har under 5 km till en station, vid längre körning kan det vara glest men ändå sällan längre än (jag gissar) 70 km mellan två stationer.
Jag vill påstå att detsamma gäller laddplatser. De finns lite överallt.
Den stora skillnaden som jag ser är följande:
1. Det tar 2-5 minuter att tanka flytande bränsle, det tar 30 minuter till flera timmar att ladda en elbil. Detta är klart en begränsande eller åtminstone en besvärande faktor.
2. Flytande bränsle har bara 2 huvudvarianter, bensin och diesel (båda finns nästan alltid på samma station), medan för laddning finns fyra olika huvudkontakter (typ1, chademo, typ2, ccs), i bägge fallen måste man hitta stationer som har rätt bränsle eller kontakt. Typ2 och CCS kommer bli allt mer dominerande vilket kommer förbättra tillgängligheten.
3. Betalningssättet för bensin och diesel är mycket standardiserat (kort, kontant, faktura), medan för laddstolpar är ganska spretigt, många operatörer som har egna appar och betalsätt, kan inte ta kortbetalning, mm. Det är förståeligt eftersom volymerna och därmed beloppen är mindre per tillfälle vid laddning än vid tankning. I takt med att man tillåter registreringsfri laddning så kommer tillgängligheten också att öka. Precis som att man kan tanka på en bensinstation även om man inte är medlem där så kommer laddning bli mer tillgänglig när man kommer bort från registrering/medlemskap.
4. Inte alla operatörer tillåter att man laddar hos konkurrenter (roaming), men fler och fler kommer tillåta det eftersom man annars minskar försäljningen, det gäller särskilt mindre operatörer som vill kunna erbjuda enkel laddning till andra operatörers kunder.
5. Flytande bränsle kan tas med i en reservdunk eller separat dunk, men det finns inga bra små batteribankar på 5-10 kg som skulle kunna ta med 50-100 kWh extra för att plugga in när elen var slut. Så på det viset är flexibiliteten lägre för el, man måste till en fast installation för att ladda. Men den här punkten är högst marginell för vardagsbruk och påverkar sannolikt mer dem som arbetar långt ut och långt bort från en laddplats.