Volvo S60, S80, V70N (00-08), XC70 (00-08), XC90 (03-14) relaterade ämnen OBS! vid motorproblem försök att ange vad du har för motor i bilen...

Moderator: Moderatorer

#1496770
Ok, nu har jag lyckats plugga gassystemet i min V70 -02 BiFuel och fått den registreringsbesiktigad som enbart bensindriven. Detta har tagit otroligt mycket tid och har varit väldigt frustrerande. Jag har pratat med totalt säkert över 20 personer på Transportstyrelsen, Volvo, verkstäder respektive bilprovningar under ett par års tid för att försöka få klara besked om hur detta ska gå till…men ingen har kunnat ge mig definitiva besked.

Jag tänkte därför dela med mig här vad jag fått reda på och hur jag gick till väga för att genomföra processen så andra slipper gå igenom samma frustration som jag. Eftersom -02 är första årsmodellen med komposittank, så är det nog inte så många som pluggat sina bilar. Jag känner mig därför mig lite som en pionjär. :-)

Jag måste lägga in en brasklapp här dock. Ingen av den information jag fått är 100 % bekräftad, dvs jag har inte fått något papper, så det kan tänkas att någon av dem jag pratat med givit mig ett ”nog”-svar (alltså ”så ska det nog vara”). Därför kan det tänkas att det jag gått igenom kanske inte funkar för någon annan som följer samma steg.

När det gäller komposittankens sista användningsdatum är det så att det avser 20 år efter att tanken tillverkats. Första siffran, månaden, kan man dock bortse ifrån. Brytdatum för tankens sista användningsdag i Transportstyrelsens ögon är 20 år från dagen bilen togs i bruk. Dock bryr sig inte Transportstyrelsen om detta, utan lämnar det helt till fordonsägaren (hur många BiFuel-ägare känner ens till att tanken har en datummärkning?). Transportstyrelsen har inga uppgifter i sina register om tankens datumstämpel, så de kan inte ge bilen körförbud om detta datum överträds. Svaret från dem var att det är endast försäkringsbolaget som kan ha åsikter ifall det sker någon olycka efter att datumet överskridits. Rent hypotetiskt innebär detta att man kan köra vidare med sin bil efter att datumet på tankens stämpel passerats. Det enda som kan stoppa det är om man lämnar in bilen på verkstad för gasinspektionsintyg och de reagerar på stämpeln och inte vill utfärda intyget, eller att man själv skruvar bort skyddskåporna och besiktningen inspekterar gassystemet och reagerar på den.

Vad besiktningen gör ifall de ser en tank med överskridit datum vet jag inte…det beror säkert på vilken besiktningsperson som utför besiktningen. Samma gäller säkert om man skaffar gasintyg på en verkstad.

Gällande pluggning av systemet så valde jag att låta en verkstad (Volvo Cars) utföra detta. Jag tror, med betoning på tror, att man kan och får göra det själv så länge man följer tillverkarens anvisningar. Det gäller då att få tag i denna anvisning och om man vill vara helt laglig så måste man ha utrustning för att tömma systemet helt på gas, eftersom det alltid finns gas kvar trots att bilen slagit över till bensin pga för lågt gastryck. Det är inte tillåtet att släppa ut den i atmosfären. Meken som utförde pluggningen av min bil släppte dock ut den lilla mängd gas som var kvar.

Jag fick betala 3198,23 kr totalt för pluggningen. Det var 2961,60 kr för arbetet (och då fick jag 20 % rabatt av någon anledning, 3702 kr utan rabatt) och 236,63 kr för delarna. Arbetet är TJ 27909 (Bortkoppling av gastankspåfyllning) och delarna är Plugg (VO 31405078), Brytskruv (VO 986937), Gummiduk (VO 30792500). Verkstaden kan reagera på att det står i beskrivningen av tekniska journalen att detta endast gäller för bilar upp till -00, men det finns ett tillägg att den gäller även för -02 fram till -07.

Själva operationen tog för min verkstad ca 2 timmar (och då var det säkert 1/2 h där meken letade efter rätt verktyg och snackade med kollegor) och jag fick ett papper för att visa upp för bilprovningen. Det enda som görs är att påfyllningsnippeln under tanklocket tas bort, tillsammans med röret som går till komposittanken. Där röret gängar i tanken skruvas en speciell plugg i och en brytskruv skruvas i denna plugg så det inte går att skruva ut detta igen. Hård gänglåsning sätts även på plats. Gummiduken är en självhäftande gummilapp som sätts över hålet där påfyllningsnippeln satt under tankluckan (fattigt…eller hur?). Mer än så är det inte.

Nästa steg är att registreringsbesiktiga bilen till enbart bensindrift. Här i Stockholm är det väldigt stor brist på besiktningsingenjörer just nu, så räkna inte med att du kan välja och vraka mellan stationer och tider. Jag fick åka två mil enkel resa, trots att jag har fem besiktningsstationer inom 5 km. Den station jag valde hade enbart tider på fredagsförmiddagarna. Enligt en bokare jag pratade med berodde det på alla a-traktorer som ska registreringsbesiktigas överallt nuförtiden, så ingenjörerna måste åka runt till alla möjliga stationer. Det finns tydligen två typer av registreringsbesiktning: en stor och en liten (minns inte exakta termerna). Bokaren på telefon bokade in en liten, men det visade sig att det var fel, till besiktningsingenjörens stora förtret. Den lilla tar 20 minuter och den stora tar 40, vilket skulle inskränka på hans lunch.

Han ringde dock till någon kollega och frågade om det var nödvändigt att väga bilen (?!), vilket de kom fram till att det inte var så det tog inte mer än 20 minuter ändå. Kostnaden för registreringsbesiktningen var 1530 kr inkl. moms, och även här fick jag rabatt av någon anledning…kanske för att bilen inte behövde vägas (ordinarie pris är 1700 kr). Detta var Besikta. Jag kan tycka att 1700 kr är rent ocker. Det besiktningsingenjören gjorde var att titta på pappret från verkstaden, knappa lite på datorn och kolla chassinummer på bilen. Jag fick även parkera bilen framför deras lokal så han kunde fota bilen som bevis för att jag verkligen varit där med den.

Så nu är min gamla BiFuel en helt vanlig Svennebanan V70 bensinare enligt alla register. Fordonsskatten har höjts från 1 020 kr/år till 2 736 kr/år, vilket inte är så blodigt. Att den har 30 liters bensintank och släpar runt på en massa inaktiva gasdriftskomponenter får man leva med. Besiktningsingenjören sa att det är OK att montera bort tankar och övriga gaskomponenter för att spara vikt, men andra officiella källor hävdar att man inte får röra dem…så vem vet?

Det känns lite kluvet. Å ena sidan är det trist att inte kunna köra på gas längre, och å andra sidan är det väldigt skönt att slippa oron för att dyra gaskomponenter ska haverera, slippa meket att besikta gassystemet/skaffa intyg och kunna köra bilen till vilken ”hål i väggen”-verkstad som helst om något behöver fixas.

Jag tog lite bilder när meken jobbade, så om det finns intresse från någon som kanske vill testa att plugga själv kan jag lägga ut dessa.
#1496809
Kul att det gick bra. Jag var lite i samma sits för något år sen och ringde runt och fick oklara besked tillbaka..min var dock en 05a men uttagen 06 så hade några år kvar på mig. Men kände alltid press och stress när man skulle gasintyga den att det skulle hittas brister etc och det skulle kunna bli dyra kostnader.
Jag köpte en V60 2017 bensinare då jag fick tag i ett bra exemplar och sålde min. Sålde den till en som var från Bulgarien men bodde i Sverige, 1 år senare såg jag att bilen blivit exporterad till Bulgarien. Antar de ej har samma regler där eller bryr sig kanske inte lika mycket.
Men skönt att det gick bra för dig tillslut, för som sagt.. andrahandsvärdet är typ inget och att bli av med en fungerande bil för att ena systemet inte är godkänt känns surt att bli av med.

Kostanden att fixa det var inte så dyrt heller, när jag frågade så var kostnaden otydlig.. det var inget Volvo (bilia) hade gjort och hade inget direkt pris.
#1496819
Du beskriver precis mina upplevelser i den här processen kievY. Som Bifuel-ägare står man inför tre val när bilen blir 20 år:

1. Byta ut komposittanken. Detta alternativ existerar i praktiken inte, dels eftersom det skulle bli orimligt dyrt...men framförallt att det inte finns typgodkända komposittankar att köpa som reservdel.

2. Plugga systemet, som jag gjort.

3. Skrota bilen.

Det sista alternativet är för mig helt otänkbart. Min bil har visserligen snart rullat 30.000 mil, men den är i kanonfint skick fortfarande och jag älskar den (bästa bilen jag haft). Det finns ingenting som säger att den inte kan rulla flera tiotusentals mil till så länge jag sköter om den och inte virar den runt ett träd. Gasbilar togs fram för att vara ett miljövänligare alternativ och hur mycket av den miljönyttan skulle raderas om bilen skrotas långt före sin mekaniska livslängd?

Precis som du skriver är bilens ekonomiska värde i princip noll. Möjligen skulle man kunna sälja den i delar och få några tusenlappar, men det är ju inte värt jobbet. För mig ligger värdet i att jag tycker om bilen, att jag känner den utan och innan, jag har utrustat den som jag vill ha den, alla barnsjukdomar är åtgärdade och den är relativt billig i underhåll.
#1497145
Ja, trots att jag skulle haft några år kvar på mig så var jag redan förbered för att veta vad jag skulle göra.. jag var också beredd att plugga systemet i förtid dels för att slippa hålla på med gasintyg och vara nervös.. men dels för att bilen var i bra skick och motorn och allting fungerade. Bilen var familjeägd så väldigt bra skick. Men ägaren som köpte den var glad att han hittade ett fantastiskt exemplar och hade inte sett någon annan bil i lika bra skick när han hade provkört/tittat på olika V70/S60s. Men nu rullar den i Bulgarien där gasen är väldigt mycket billigare och inte lika "hårda" krav som hos oss. Så förhoppningsvis lär den rulla flera år/mil till.
#1504589
avozetta skrev:Hej!

Jag har en 2007:a som nu snart rullat 25000 mil. Ställt in mig på att köra den enda in i kaklet, 4 år till, och sen skrota.

Trodde alla 3 gastankarna hade begränsad livslängd men jag tolkar det som att det endast är den stora komposittanken då? Ej de två små ståltankarna?
Det stämmer. Ståltankarna går teoretiskt att provtrycka och få förlängd användning på, men eftersom komposittanken ändå är körd finns det ingen vettig anledning att göra det.
#1504625
Om du, Anders, har valt gasbil för miljöns skull så motsätter jag det du skriver om att köra bilen fram till att komposittankens användningstid är uppnådd och sedan skrota bilen, åtminstone om bilen är i OK skick (vilket dessa bilar ofta är eftersom de är så välbyggda). Det bästa du kan göra i det läget är att plugga systemet och fortsätta köra bilen tills den är skrotfärdig av andra anledningar.

Min -02:a har rullat 36.000 mil (tror jag) och är fortfarande i väldigt bra skick. Jag räknar med att den kan rulla säkert minst 10.000 mil till, och eftersom vi kör under 1000 mil/år innebär det att vi inte kommer behöva köpa någon ny bil på över 10 år. Det om något är att göra miljön en tjänst.

Mycket kan hända på 10 år...kanske är en begagnad elbil då ett vettigt alternativ...vilket det enligt mig inte är idag.
#1512825
Hej, bra tråd. Nu blev min bifuel -06 inte längre godkänd på besiktningen i år. Enda anmärkningen var att det fanns ytrost på tankarna. Jag har tre alternativ, byta tankar, plugga eller skrota sa besiktningsmannen. Även om man har lite ytrost går det att bara provtrycka? Eller är det helt kört? Bilen känns för fin för att skrotas så tankarna går nu till att plugga gassystemet.
#1530341
Uppdatering:

Det har inte varit några problem med bilen sedan pluggningen genomfördes för snart ett år sedan, men för någon vecka sedan tändes motorlampan. Jag läste ut felkoderna med min PPC och fick träff på ECM 4400. BSR's lista över felkoder angav följande:

Bränslenivågivare. Felaktig signal
EGR-ventil
EGR-ventil. För hög signal
EGR-ventil. För låg signal
Gassystem
Gassystem. Bränsleavstängningsventil, retardation
Gassystem. Stegmotor, felaktig signal

Då detta inte gav något vidare precist besked om vad som är fel grävde jag fram min gamla laptop med Vida och gjorde en avläsning av bilen. Det visade sig att det är det sistnämnda: Gassystem. Stegmotor, felaktig signal

Jag trodde att ECM programmeras om när bilen pluggas, men efter ett samtal till Upplands motor (som utförde pluggningen) så fick jag reda på att så inte är fallet. Detta betyder alltså att alla fel som kan uppstå med gassystemet som sätter felkoder gör att bilen måste lämnas in på verkstad för att kunna godkännas på besiktningen.

För mig är detta helt sjukt! Ett system som är (ska vara) helt bortkopplat och död vikt i bilen kan alltså kosta bilägaren stora pengar när fel uppstår! För fel kommer givetvis uppstå nu när komponenterna är så gamla.

Den "gaskunniga" killen jag snackade med på Upplands motor hade aldrig varit med om detta, så han skulle kontakta Volvo centralt för att se vad de har för lösning. Återkommer med vad svaret blir.
#1607860
245snusit skrev: tor 24 apr 2025, 13:44 Står inför samma dilemma nu med min V70. Du råkar inte vilja lägga ut bilderna som du tog Fred så man ser ifall det ena är värt att rädda.

Mvh.
Tjena!

Tror tyvärr inte att jag har kvar bilderna...det är så många år sedan...men i och med att det är så enkelt så bör du fixa det om du bara får tag i anvisningarna. Som jag skrev i början så tror jag att det är OK att utföra pluggningen själv om man följer anvisningarna, och då förutsätter jag att man behöver kunna visa att man har dem för besiktningen.

Det är ju i princip bara tre arbetsmoment (utöver att göra systemet trycklöst): skruva bort påfyllningsnippeln under tankluckan, ta bort röret mellan den och gastanken samt skruva i brytpluggen med lite gänglåsning. Ja, och klistra på lappen för att täcka hålet efter påfyllningsnippeln...men det har jag väldigt svårt att tro skulle ge nedslag om man struntar i.
Felsökning av vattenpump

Kan vara vattenpumpen som låter....... f&oum[…]

Jag undrar också om det kan vara så at[…]

Prova lyft bakaxeln och låt hjulen snurra me[…]

lös kabel

Hej, håller på att felsöka lite p[…]