Lucif3r skrev:Dra om elsystem från grunden är ju inget direkt märkvärdigt - det görs ju till höger och vänster även idag på både nya och gamla bilar.
Ja, allt går. Det sägs att det gäller även det omöjliga. Skillnaden består enbart i priset.
Jag har dragit om elsystemet helt från grunden på bilar åt bilbyggare/renoverare. Men dessa bilar har inte haft modernt integrerat elsystem. Men delvis har jag moderniserat elsytemen på en del av bilarna. På andra bilar skulle det vara original. Jag känner även mycket väl till hur moderna elsystem är uppbyggda i detalj. T.o.m. vilken hårdvara som finns i olika boxar kan jag till en del. Likaså vilka bus-system som används. Men jag vill inte påstå att jag skulle ge mig på att bygga elsystemet på t.ex. en V70II från grunden på konventionellt vis och få bilens lagstadgade system att fungera med andra komponenter. Men det finns säkert andra som tror sig kunna detta.
Elsystemet på dagens bilar är mer integrerat än vad man först tror. De senaste 5-10 åren som elsystemet blivit intergrerat så till den grad att man i princip inte kan använda det bara till en del utan man får i så fall slänga ut allt om man inte kan få igång bus-kommunikationen. Och den fungerar inte om t.ex. flasminnen tappat minnet eller dyl. Även funktioner slutar att fungera då de allra allra flesta ligger i mjukvaran. Det finns knappt några funktioner kopplade i hårdvara längre på moderna bilar. De vanligaste funktionerna som t.ex. belysning kan man ju alltid bygga upp från grunden. Men då måste man faktiskt bygga
allt från grunden. Verkligen
allt. Man kan inte använda t.ex. strömställare. De är bus-kopplade. Knappt några reläer finns. Inte ens blinkrelä, etc. Lamporna styr av MOSFET-utgångar i CEM. Blinkfunktionen är mjukvara. Men det går om man vill. Men då blir det långt, långt från original. Komfortutrustning som t.ex. elhissar, c-lås, etc. kommer att bli svårt att ersätta med annat. En del av komponenterna är även de i hela moduler med egen kommunikationsmodul och tar endast emot kommandon via bus. Ett exempel är torkarmotorn. Men man får helt enkelt ta isär torkarmotormodulen. Slänga ut kretskortet och koppla ledningar direkt på själva motorn. Sedan kan man koppla upp den på konventionellt vis. Men man måste även ersätta torkarspaken med vanlig strömbrytare. Torkarspaken ger endast kommandon på bus. Ännu värre blir det med instrumenteringen. Den är helt bus-kopplad och beroende av kommunikation med alla möjliga moduler via bus-system. Det blir till att helt ersätta med konventionella instrument. De flesta givare är kopplade till ingångar på olika moduler. Den elektriska signalnivån är inte anpassad för att koppla dessa på konventionellt vis. En del givare kommunicerar endast via bus. Så där blir också modofieringar nödvändiga. Till stor del kommer man sannolikt kunna hitta lösningar på eftermarkanden. Eller om man är kunnig på elektronik/programmering göra sina egna lösningar. Själv kan jag se att det är möjligt om man är beredd att lägga mycket tid på det. Men jag vill påstå att det blir i det närmaste omöjligt att göra egna lösningar eller "work-arounds" för motorstyrning inkl.avgasrening och säkerhetssytem (ABS, DSTC, SRS, EBD, osv) så att dessa fungerar på lagligt vis. Om bilen är typad med dessa måste de fungera. Troligen även i framtiden. Även om man mot förmodan skulle lyckas bygga om dessa system så får man lägga så mycket möda på det att det inte kommer att anses lönt på en volymbil som t.ex. V70II. Garanterat inte på en "ungdomsbil" i bruksskick. Men om ett orört 50 år gammalt exemplar av 70II hittas i en lada anses det kanske lönt att försöka fixa elsystemet även om det skulle kosta mycket då bilen kanske är värd mycket. Men det är inte så sannolikt.
Kanske blir det enklare att ta ett elsystem från en framtida bil och flytta över till V70II när den är ett renoveringsobjekt istället för att dra om det från grunden på konventionellt vis? Vem vet...