bernersjo skrev:Blir förvånad över så många felaktiga inlägg av crumpets och DDD, ni är ju ändå moderatorer inom området?
Ställ av bilen, teckna i ett annat bolag, ställ på bilen, ring till gamla bolag och säg som det är, dom tar bort försäkringen. Vad är problemet? Avställningsförsäkringen är helt frivillig (om du inte har billån exempelvis). crumpets, Volvia har 1000kr extra i självrisk på trafikförsäkringen om man är under 24 år och vållande till en olycka (dock inte om det är din egna bil, utan om du lånar ut den till ngn under 24...). I annat fall har dom 0kr i självrisk på trafiken. Tål kanske att jämföras med LF, Folksam m.fl som har 1000kr i självrisk oavsett på trafikförsäkringen?
Vill inte favorisera något bolag framför något annat, men när ni kommer med felaktiga påståenden och vilseleder folk, ja det är inte okej.. Nu försvarar jag Volvia, i en annan tråd nyss försvarade jag Salus Ansvar.
..Gillar din signatur DDD:
DDD
Sakkunnig försäkringar
;)
Edit: Sorry, inte signatur, menar de som står under din avatar.. Och inte menat som ett påhopp heller så ta inte illa upp! :)
Tre saker att ge svar på! Detta gör du till mig via pm. Inte i denna tråd!
1. Ta inte illa upp skriver du och låter det stå kvar! Till vilket syfte då?
2. Vilka felaktigheter är det som vi moderatorer skrivit?
3. "DDD Sakkunnig försäkringar" tillsammans med vad du skrivit! Är det försök till allmän ironi på min bekostnad?
Nog med OT.
För att få klarhet om ämnet?
Svarar utifrån hur tråden har utvecklat sig.
Att försäkringsbolag fysiskt kan ta bort försäkring och att de frivilligt gör det under avtalets gång är en sak och det kan finnas flertal anledningar till detta. Detta är reglerat enligt försäkringsavtalslagen. Se nedan. Självklart kan andra undantag göras.
Försäkringsbolagens villkor bör vara upprättande enligt försäkringsavtalslagen. Annars får de vanligtvis med konsumentverket att göra, som då kan stämma försäkringsbolag vid MD, Marknadsdomstolen.
Försäkringsavtal tecknas av försäkringsbolag under (nästan uteslutande) vanligtvis under ett år. Ett undantag kan vara att en gammal försäkring (där försäkringstagaren vill använda vilande bonus) som återupplivas, som har huvudförfallodatum 100801 och försäkringen återupplivas 100201. Försäkringsperioden upphör vid detta huvudförfallodatum och försäkring kan tecknas i annat bolag.
Försäkringsavtalslagen reglerar så att försäkringstiden inte varar mer än ett år, om det inte finns speciell anledning för ett längre avtal.
Försäkringsavtalslagens 3 kap 2 §
"Försäkringstiden får inte överstiga ett år, om det inte finns särskilda skäl för en längre försäkringstid.
Om inte annat har avtalats eller framgår av omständigheterna, inträder försäkringsbolagets ansvar enligt försäkringsavtalet dagen efter den dag då försäkringstagaren ansökte om försäkringen eller antog ett anbud från bolaget. Ansvaret gäller till och med försäkringstidens sista dag.
Om försäkringen skall tecknas genom att försäkringstagaren betalar premien, inträder försäkringsbolagets ansvar dagen efter den dag då premien betalades. Det gäller också om försäkringen i annat fall är giltig bara om premien betalas innan försäkringstiden börjar."
Försäkringsavtalslagens 3 kap 3§
"Uppsägning till försäkringstidens utgång
3 § Försäkringstagaren får när som helst säga upp försäkringen att upphöra vid försäkringstidens utgång. Försäkringsbolaget får säga upp försäkringen att upphöra vid försäkringstidens utgång. Uppsägningen skall göras skriftligen och sändas till försäkringstagaren senast en månad innan försäkringstiden går ut. Den skall för att få verkan innehålla en förfrågan om försäkringstagaren vill ha försäkringen förnyad. Begär försäkringstagaren att försäkringen förnyas, gäller uppsägningen bara om det finns särskilda skäl att vägra försäkring med hänsyn till sådana omständigheter som anges i 1 §."
"Att upphöra vid försäkringstiden gång" innebär allså den avtalstid som står noterat på försäkringstagaren försäkringsbrev, exempelvis 100101-110101.
Alltså kan försäkringstagaren säga upp försäkringen 100707 att den ska upphöra att gälla "vid försäkringstidens utgång" 110101 enligt exempel ovan.
Försäkringsavtalslagens 3 kap 6§:
"Försäkringstagarens rätt att säga upp försäkringen i förtid
6 § Försäkringstagaren får säga upp försäkringen att upphöra före försäkringstidens utgång, om
1. försäkringsbolaget väsentligt åsidosätter sina skyldigheter enligt denna lag eller enligt försäkringsavtalet,
2. försäkringsbehovet faller bort eller det inträffar någon annan liknande omständighet,
3. försäkringsbolaget har ändrat försäkringsvillkoren med stöd av 8 §,
4. försäkringen har förnyats enligt 4 § och försäkringstagaren ännu inte har betalat premie för den nya premieperioden, eller
5. det i annat fall föreligger en ny omständighet av väsentlig betydelse för försäkringsförhållandet."
Att ställa av ett fordon, innebär att trafikförsäkring inte är obligatorisk. När du sedan ställer på fordonet så ska du enligt lag ha minst trafikförsäkring. Ställer du av och på ett fordon inom försäkringens avtalstid, kommer den ursprunliga trafikförsäkringen att träda i kraft igen då försäkringebehov finns.
Som skrivet tidigare. Om man ställer av fordonet i tron av att man kan byta försäkringbolag och tecknar ytterligare en försäkring i annat bolag så sitter man med fordran från två försäkringbolag när man ställer på fordonet. Den första försäkringens trafikförsäkringsbevis ligger vilande i vägtrafikregistret under hela avställningsperioden, då det första försäkringsbolagets avtal gäller fram till nästa huvudförfalludatum.!
Som skrivet ovan "Att försäkringsbolag fysiskt kan ta bort försäkring och att de frivilligt gör det under avtalets gång är en sak och det kan finnas flertal anledningar till detta."