perhall skrev:Intressant. Fast utväxlingen på ettan måste ställas mot slutväxeln som jag tror eliminerar den skillnaden. D3 varvar mindre än 2,4D på på sexan så en lägre etta kan jämnas ut av högre slutväxel. Gissar jag. /PH
Till perhall:
Du tänker på V70/S80. Om du läser mitt inlägg igen så ser du att jag skrev att min analys "(gäller XC60 och XC70 och inte S80/V70)".
MY10 blev en "bastard", i väntan på nya ettan. Återigen: endast XC60 och XC70.
Med MY11 kompromissar man inte längre på körbarhet* och livslängd (slirning!).
* Både a.m.s. och en annan tidning (minns ej vilken) noterade tendensen till tjuvstopp. En utvikning: nya BMW 520d lär ju smälla till med tjuvstopp vid varje försök till normal start enligt Vi Bilägare och Teknikens Värld. Men bägge skriver något i stil med, "att då finns alternativet den fina åttastegade automaten". Tråkigt att inte svensk press vågar kritisera BMW och Audi. Hade det varit Volvo/Saab så hade de fått både en och två kängor med negativa ordalag.
P.S. För att förstå sammanhanget: För att nå det magiska 6,0 liter/100 km för XC70/XC60 ("Snålast i klassen"-reklamen) så fick Volvo dels plocka bort AWD och dels ta två slutväxelsteg. (En XC70 FWD fick t.ex. samma slutväxel som V70 205hk FWD trots större hjul och högre vikt.) Om du tittar i historien så ser du att Volvo tar ett steg på slutväxeln för AWD och ett för nästa storlek på hjul, dvs en XC70 AWD "ska ha" två steg kortare slutväxel än en V70 FWD, ett för hjulradien och ett för AWD-systemet. Med XC60/XC70 DRIVe gjorde man avkall på det. Men nu är som sagt ordningen återställd genom att ettan/backen är kortare än på MY10. Det löser startbarheten (jag har dock inte kört en XC-bil med FWD så jag kan egentligen inte uttala mig). Totalutväxlingarna på växlarna 2-6 är oförändrade och följaktligen också körbarheten. Dock bör prestandan vara något sämre med MY11 eftersom man är 20 Nm kort (men det är en motor- och inte transmissionsfråga). För prestanda kan ju också läggas till disciplinen körbarhet.