Här kan ni klottra av er sport, politik, efterlysningar m.a.o offtopic!!!

Moderator: Moderatorer

Användarvisningsbild
av joel80
#1581354
VolvoB20 skrev:
joel80 skrev: tor 13 jun 2024, 19:46
VolvoB20 skrev:https://www.tn.se/hallbarhet/37652/sven ... roduktion/
Batterikapaciteten i Sverige ökar extremt snabbt nu. Vid årsskiftet hade vi ca 100MWh i storskalig lagring (Alla privatbatterier borträknat) och det byggs nu under 2024 rejält och man väntar sig en ökning med 500% till årsskiftet. Alltså ca 600MWh.
Det är lika mycket lagrad enegi som kärnkraften producerar på 5 min.
joel80 skrev: tor 13 jun 2024, 19:46
Räknar vi in planerade byggen och inte bara påbörjade är det en ökning på kring 36x från årsskiftet.
Man väntar sig att inom ett par år ha 3500-4500MWh (3,5-4,5GWh) lagring med en effekt på ca 2500MW (2,5GW).
Det är lika mycketenrgi som kärnkraften producerar på 25 min.

Bygg ut det till 1000 ggr så hög kapacitet så klarar vi 14 dagar med kallt väder utan sol och vind på vintern utan kärnkraft.
Nu handlar det mest om reservkraft och rekvensreglering samt topplasttimmar. Kärnkraften är värdelös på sånt då det tar lång tid att öka/minska produktionen. Batterilagringen kommer kunna stabilisera nätet bra och bygga väg för ytterligare sol och vind.

Det är som sagt 4 ggr mer effekt än vad vårt nu största reservkraftverk kan ge.

14 dagar kommer aldrig att behövas, men hade man ca 36-48h skulle man kunna klara hela södra Sverige med enbart solceller, samt ha extremt mycket extra energi dagtid under 95% av årets dagar. Det är någonstans där det är mest kostnadseffektivt.
Alltså man överbygger Solcellskapacitet med 3-4x. Då kan man ha självförsörjande sol och batterisystem som klarar sig "själv".

Finns de som räknat på det här på flertalet ställen i världen och även skapligt långt norrut fungerar det.

Tony Seba har haft rätt kring många andra disruptiva tekniker. Jag tror han har rätt här också.Sen kommer vi inte behöva så kraftfulla system i Svergie då vi har sån bra grund med vattenkraft, speciellt i norr. Men det är intressant hur kostnadsminskningen fortsätter och gör sånna här system billigare än allt annat trots möjlighet att ta ut dubbelt så mycket energi.
Användarvisningsbild
av VolvoB20
#1581375
Och vad händer om vi får 14 dagar smällkallt med vindstilla väder och ingen sol?

Bra att vi har batterier så vi klarar oss första 15 minuter.

Karlshamnsverket kan ju köra non stop i 5 månader om det behövs och inte en kvart. Så där är det överlägset.
Användarvisningsbild
av joel80
#1581684
VolvoB20 skrev:Och vad händer om vi får 14 dagar smällkallt med vindstilla väder och ingen sol?

Bra att vi har batterier så vi klarar oss första 15 minuter.

Karlshamnsverket kan ju köra non stop i 5 månader om det behövs och inte en kvart. Så där är det överlägset.
Ja det är liknande saker som han tar upp i den där föreläsningen och lösningarna på dem. En av huvuddelar är att man har mycket mer solceller än man behöver sett till toppeffekt.
Användarvisningsbild
av Cotag
#1581712
Jo man har hört det förut, lösningen på oplanerbar energi, ännu mer oplanerbar energi.
Användarvisningsbild
av joel80
#1581714
Cotag skrev:Jo man har hört det förut, lösningen på oplanerbar energi, ännu mer oplanerbar energi.
Samma reaktioner från många som när man diskuterade elbilar för 10 år sen. Många ville inte förstå hur förändringen var på väg, och man fick liknande känslosvar när man pratade om att det skulle säljas fler elbilar än bensin och diesel redan 2025. Nu kom det ett par år tidigare t.o.m.
Det finns mycket som talar för att det är framför allt sol, men även en del vind, som kommer vara de energislag som växer enormt kommande årtionde och kommer bli störst i många länder. Där man tillsammans med batterier kommer klara en stor del av årets behov. I Sverige har vi såklart också vattenkraften samt viss kärnkraft som kommer hjälpa till.
Användarvisningsbild
av VolvoB20
#1581730
Busenkelt ju... vissa dagar ger vindkraften bara en tjugondel av installerad effekt, då är det bara att bygga 20 ggr så mycket som man faktiskt behöver, så räcker det de dagar det bara producerar en tjugondel av installerad.
På köpet kan man ju då också få hysterika negativa priser som gör elbilsägare lyriska då de kan tjäna enorma summor på att ladda sina bilar
Användarvisningsbild
av joel80
#1581731

VolvoB20 skrev:Busenkelt ju... vissa dagar ger vindkraften bara en tjugondel av installerad effekt, då är det bara att bygga 20 ggr så mycket som man faktiskt behöver, så räcker det de dagar det bara producerar en tjugondel av installerad.
På köpet kan man ju då också få hysterika negativa priser som gör elbilsägare lyriska då de kan tjäna enorma summor på att ladda sina bilar
Nej så enkelt är det inte. Man matchar det med hur mycket batterier man har, samt solceller, har du batterier behöver du inte ha så många att du klarar dig 100% av tiden. Har vi dessutom solel samt vattenkraft behövs det inte heller så mycket. Sen är det troligen solceller man kommer undan billigast med att överetablera, inte vindkraft. Men det är sant att vi kommer få tillgång till galet mycket energi framöver. Det kommer förändra hur vi ser på energi, och vad vi kan göra med den. För de områden där t.ex vätgas behövs kommer man kunna tillverka stora mängder utan så stor kostnad som idag, och med den växande matproduktionen via mikroorganismer kommer även matproduktion att kunna bli riktigt effektivt och miljövänligt när man har så mycket "extra" energi.
Användarvisningsbild
av lennarte
#1581752
Har nu "kört" med solceller c:a en månad och vi har "sålt" mycket mer än vi köpt. Ska bli spännande och se vad det står på räkningen när den kommer
Till idag på morronen har vi köpt 107 kWh och sålt 639 kWh. Förra juni köpte vi (hela månaden) 531 kWh. Mängden el köpt el är (enligt EON) 71% lägre än förra juni.
Vi har inte timpris ännu.
Användarvisningsbild
av StefanN
#1581756
Du ser väl i din app från elleverantören hur din försäljning ser ut?
  • 1
  • 239
  • 240
  • 241
  • 242
  • 243

Uttag 2 ska vara ECU: https://www.volvotips.com/se[…]

Förutom att det ska inte kosta en krona att &[…]

Kört bilen till färjan. Årets seme[…]

Ska vara så