Allinug skrev:Mycket vind och vatten gav låga elpriser under corona-året 2020:
Artikeln stöder det jag beskrivit. Dock gäller det att förstå sammanhanget och inte rycka loss delar för att en viss ansats ska bli besannad. De låga elpriserna 2020 var ett resultat av god tillgång
samt lägre efterfrågan i kombination. Detta innebär att 2020 får ses som ett undantag.
Energinyheter skrev:Anorektiskt elsystem
Hela Europas elsystem har blivit väldigt känsligt.
Det är ett anorektiskt kraftsystem i hela Europa. Små förändringar får stora genomslag på priset,
Den planerbara produktionen av el möter inte längre samhällenas behov pga nedläggningar. När den icke planerbara produktionen av el uteblir så uppstår kraftiga elprisökningar.
Energinyheter skrev:Priserna under det ovanligt billiga 2020 präglades av mycket vind och vatten, och en lägre efterfrågan på el under coronaåret 2020.
Den planerbara produktionen av el möter inte längre samhällenas behov pga nedläggningar. När den icke planerbara produktionen av el producerar mycket i kombination med lägre efterfrågan så blir elpriserna lägre.
Energinyheter skrev:Men det har ändå inte varit ett toppår för vindsnurrorna. Potentialen är större, men vinden är oberäknelig och osäker.
Just det. Det är kärnan i problemet.
Energinyheter skrev:Faktum är att elpriset var så lågt under delar av 2020 att ägarna av kärnkraftverken tidvis helt frivilligt drog ner effekten på reaktorerna, de kördes helt enkelt med förlust, vilket förstås minskade intresset att producera el.
Exakt detta sker på en marknad. När överutbud på el råder sjunker elpriset. Överutbudet uppstår genom att vindkraften körs efter vindförhållanden och de andra planerbara kraftslagen tvingas backa. De fasta kostnaderna är ofta höga på den planerbara elproduktionen och den blir inte lönsam om den måste backa långa perioder. Då läggs den ner. Resultatet blir att den planerbara elproduktionen minskar, och när det sedan inte blåser tillräckligt så uppstår obalans mellan tillgång och efterfrågan så att priserna stiger kraftigt. Inget konstigt alls, det är så det fungerar. Men det tar man inte hänsyn till i planeringen för att säkerställa samhällets elenergiförsörjning. Däremot har man medvetet från visst politiskt håll utnyttjat detta för att ta kål på den, för dem, så förhatliga kärnkraften. Smart, men mycket cyniskt.
När energislag som vindkraft subventionerats kraftigt med elcertifikatssystemet samtidigt som t.ex. kärnkraften belagts med extra skatter så drevs denna utveckling på ännu fortare. Elpriserna började variera kraftigt och har nått orimliga nivåer. Eltekniskt minskar även stabiliteten i elnätet vilket ytterligare skapar underskott regionalt. Vindkraften har kommit undan allt ansvar för vad den ställt till med och fortfarande ställer till med. Givetvis måste man på en fungerande elmarknad prissätta systemnytta som t.ex. nätstabilitet. Vidare måste man också se till att straffa de energislag som genom sin oplanerbarhet orsakar behov av ersättningskraft när produktionen är låg/uteblir. Annars kommer till slut hela elmarknaden nästan helt bestå av oplanerbar elproduktion med resultat av att hela samhället blir starkt väderberoende med stora negativa konsekvenser för välfärden och samhällsutvecklingen. Att det ska vara så svårt för folk att förstå detta. Vi har ett val: antingen ser vi till att elenergiförsörjningen uppfyller samhällets behov. Eller så backar vi utvecklingen och får avstå från dagens välfärd och möjligheter till vidare samhällsutveckling med energikrävande omställning för att möta klimathotet som det framställs.