Allinug skrev:Dagens kärnkraft är tyvärr varken reglerbar eller planerbar i den omfattningen som krävs för att samspela med sol- och vindkraft.
När Sverige skapade sin fossilfria elproduktion på 70-talet och första halvan av 80-talet så bestod elproduktionen nästan uteslutande av vattenkraft och kärnkraft. Fossilfritt, stabilt, robust och framförallt låga konkurrenskraftiga elpriser som hjälpt Sverige att bygga välstånd beroende på att elenergi fanns när den behövdes och till konkurrenskraftiga priser. När man började ersätta planerbarheten i elproduktionen med icke planerbar elproduktion så skapades förutsättningarna för dagens situation. Situationen blev märkbart tydlig efter nedläggningen av R2. Och synnerligen tydlig efter nedläggningen av R1. Kärnkraften och vattenkraften samspelade utmärkt med samhällets behov. Sol- och vindkraft samspelar dåligt med samhällets behov.
Allinug skrev:Som jag förstår det så vill ni att kärnkraften ska agera ”solist” lokalt i Sverige, men det finns redan en ”internationell orkester” som redan spelar. Vad ska svenska politiker göra åt detta?
Kärnkraften kan inte agera "solist". Vi hade ett närmast perfekt elproduktionssysten bestående av vattenkraft och kärnkraft. Tongångarna från politiskt håll, särskilt de senaste 8 åren, har ju varit att sol-, vind- och vattenkraft tillsammans ska agera solister. Ingen kärnkraft ville man ha, och ej heller någon kraftvärme att tala om. En del har t.o.m. ifrågasatt vattenkraft genom att den ska miljö-omprövas. Helt enkelt galet och totalt verklighetsfrånvänt. Man har inte varit teknikneutral det minsta. Kärnkraften har straffats ut. Nu är det dags för en återställning så att själva basen i elproduktionen blir planerbar innan storskalig utbyggnad av vindkraft fortsätter. Nuvarande regering har misstolkats av kärnkraftsmotståndare att bara vara positiv till kärnkraft. Men nuvarande regering har inte uteslutit något energislag. De förra regeringarna uteslöt både kärnkraft och kraftvärme. Det duger inte att hålla på att utesluta något när vi måste få ordning på elproduktionen.
Allinug skrev:Jo, de kan ju förstås förhandla med tyska staten, som är majoritetsägare i OKG i Oskarshamn och minoritetsägare i Ringhals och i Forsmark. Och även äger Barsebäck.
Barsebäck är ute ur leken. Oskarshamn avser Tyska ägaren att driva vidare, inget annat har framkommit. Tyskland är ett demokratiskt land som Sverige har goda relationer med. Ringhals och Forsmark är majoritetsägda av statliga Vattenfall. Vindkraften i Sverige är till mycket stor del utlandsägd. Den största ägaren är kinesiska CGN. Kina är inget demokratiskt land. Kina är en stor del av den internationella orkestern. Ska vi förhandla med dem? Hur kommer det att gå?
Allinug skrev:Och Tyskland har tidigare sagt ”Nein, nein, nein” till kärnkraft… Undrar förresten vad de tänker ersätta sin fossila energiproduktion med? Vad det blir kommer att påverka Sverige mycket i export/import-balansen.
Just nu ersätter Tyskland sina stängda kolkraftverk och stängda kärnkraftverk med att återöppna kolkraftverk. Man har redan gjort sig beroende av fossilgasen från Ryssland med känt resultat. Gasberoendet består. Men ingen gasimport från Ryssland lär äga rum även om kriget slutar. Tre av de fyra rören för gasledningarna i NS1 och NS2 i Östersjön är sprängda. Denna vinters gasreserver är dock nästan "räddade". Den stora frågan alla experter funderar på nu är hur nästa vinter ska klaras. Det nämns inte i media. Ännu. Tysklands CO2 utsläpp från elproduktion har ökat under deras Energiewende-program.
Undrar förresten vad Kinesiska staten tänker använda CGN:s inflytande till om Sverige/EU hamnar på kollisionskurs med Kina och dess politik? Kommer vi att erhålla reservdelar för driften av vindkraftverken? Kommer CGN att rapportera "plötsliga" driftavbrott där orsakerna är oklara? Hur mycket information om den svenska elnätsinfrastrukturen har kommit CGN (därmed Kinesiska staten) till kännedom när de byggde vindkraften i Sverige? Vad innebär detta säkerhetspolitiskt?
Allinug skrev:Vi får hoppas att svenska politiker kommer att driva energifrågan nu som EUs ordförandeland.
Ja, man hoppas på att de säger som det är. Läget är allvarligt. Termen "Energinödläge" är absolut inte någon överdrift. Det kräver åtgärder därefter. Att t.ex. utesluta kärnkraft är bara ett bevis på att man inte förstått. Och om någon förordar ytterligare utbyggnad av icke planerbar elproduktion, jämfört med den planerbara, så är det läge att avsätta de som förordar det. Politiker med uppenbart samhällsförakt och som hindrar utvecklingen kan man helt enkelt inte ha kvar. Men väljarna avgör. Ännu så länge. Och folket kommer nog till slut att begripa hur det hänger ihop. Men stort lidande hinner tyvärr uppstå innan. Man kan inte begära att gemene man ska kunna förstå allt. Vårt samhälle bygger faktiskt på att de som styr är någorlunda kunniga och pragmatiska, och inte enbart idealister som t.ex. MP i Sverige och Die Grünen i Tyskland.