Allinug skrev:Lösningen hittar du inte i statistiken, utan du får gå ut och se på vädret. Någon typ av väder kommer vi alltid ha och där i vädret finns det lösningar.
Vädret är intermittent. Samhällets behov av energi, så som vi känner samhället idag, är inte intermittent. Kända lagringsmöjligheter helt otillräckliga. Endast ett fåtal planerbara elproduktionslag är förenliga med klimathotet som det framställs. Det är läget, vare sig man gillar det eller inte.
Allinug skrev:Regnar det? I regnet finns rörelseenergi och friktion.
Är det mörkt? Nattsolceller är på gång.
Är det kallt? I gränsytor mellan varmt och kallt (t ex husvägg/tak och omgivning) sker intressanta saker.
Är det klart? Nattutstrålningen kanske har oanade möjligheter?
Inget fel med att försöka tänka ut lösningar på ett problem. Men i akut läge måste man snacka mindre och ha mera verkstad. Annars riskerar situationen att gå från akut till ren misär där misär och mänskligt lidande uppstår. Man har snackat bort tillräckligt med tid nu. Vi kan inte vänta längre på någon framtida version av kärnkraft eller ännu fler fantasifulla intermittenta energilösningar. Vi måste inse att vi har behov av att bygga ut planerbar elproduktion nu. Inte i morgon. Och då kan man välja på gas, olja, kol, kärnkraft och vattenkraft. Det finns inga andra storskaliga lösningar uppfunna i dagsläget.
I Sverige, för att lösa våra problem med alltför stor intermittens och effektunderskott, återstår (av klimatskäl och geografiska skäl) av dessa elproduktionsslag endast att bygga ut kärnkraften i södra delen av landet. Givetvis den modernaste varianten som är känd idag. Byggtiden för kärnkraft är inget stort problem idag. Både förr och nu bygger man reaktorer på under fem år. Vi byggde flera av våra egna reaktorer på under fem år en gång i tiden. Fortfarande byggs många reaktorer på under fem år världen över. Men man kan utan problem sannolikt snacka bort tider på ett decennium eller ännu längre, innan man sätter spaden i jorden. Det duger helt enkelt inte längre. Nu krävs handling.
Allinug skrev:Men man kan givetvis inte försämra möjligheterna för sådant som redan är beprövat och fungerar. Det blir en fin balansgång.
Just det. Men vad har man gjort? Politiker försämrar det som är beprövat och fungerar, t.ex. kärnkraft. Baserat på fobi. Man är t.o.m. från politiskt håll inne och petar på vattenkraft genom olika konsekvensutredningar. Tänk om man lade lika mycket energi på att konsekvensutreda vilken stor skada som tillfogats samhället genom den stora utbyggnaden av intermittent elproduktion istället.
Allinug skrev:Vi behöver ju teknikutveckling som utmanar dagens teknik för att vi ska kunna gå framåt som samhälle. Men om man nu skulle säga att det enbart är kärnkraft som är framtiden, så missar vi nog många andra möjligheter.
Ja, vi behöver teknikutveckling. Tidigare generationer av mänskligheten har hittills alltid klarat detta, ibland under galgen. Ibland har saker och ting behövt omprövas och kursändring skett. Så är det i vår tid: den begränsade tillgången på fossilbränslen samt dess stora klimatpåverkan gör att vi måste ersätta dem. Vi har hittills varit lata och bekväma och inte utvecklat ersättningar snabbt nog. Idén om att väderberoende elproduktion ska kunna ersätta dagens elproduktion världen över, samtidigt som världens elbehov spås öka kraftigt, är en ren utopi. Det kommer inte att vara möjligt. Det är bara att titta på siffrorna för att inse detta. Tyvärr har vi bara ett fåtal storskaliga sätt kvar att producera elkraft på som uppfyller kriterierna på att vara resurssnåla och som inte belastar klimatet. En av dem är kärnkraften. Den är inte riskfri och den har olöst problem gällande sitt avfall. Men alternativet är inte att vänta på att teknikutvecklingen ger en annan möjlighet till storskalig planerbar elproduktion. Valet står helt enkelt mellan att nedmontera samhället som det ser ut idag eller att skaffa oss en nödvändig respit genom att fortsätta använda och bygga ut t.ex. kärnkraft, trots dess nackdelar i nuläget. Det ser just nu ut som att teknikutvecklingen kommer att lösa kärnkraftens nackdelar snabbare än att lösa hela omställningen baserat på enbart förnybart.