Volvo XC60 (18-), V60(19-) och S60 (20-) relaterade ämnen. OBS! vid motorproblem försök att ange vad du har för motor i bilen...

Moderator: Moderatorer

av Yalle
#1408780
vid fullt gaspådrag börjar min bil nästan att "vobbla" väldigt obehagligt. jag har orginal stötdämpare. tror att lösningen skulle vara att byta ut till bättre dämpare men det finns inte varesig hos Bilia eller Öhlins.

är det någon som känner igen problemet?

någon som har tips hur det går att lösa?

tack!
//johan
Användarvisningsbild
av Mackanktm
#1409047
Tjena Johan!

Jag har haft två xc60 t8, en r-design först och sen blev det en xc60 t8 polestar engineered- med Öhlins stötdämpare.

Är du säker att det du beskriver inte har med att den ger så mkt effekt direkt på framhjulen i t8:an att göra och blir lite ”ormig” när man pressar plattan i mattan?

Mvh
av Yalle
#1409174
det kan mkt väl vara så. pratade med ett företag i södertälje som är proffs på trimning etc. de trodde även att det kan bero på inställningarna på framvagnen.
av Hemingway
#1409197
Är du bekant med fenomenet "torque steering" sedan tidigare? Dvs, att motorstarka bilar som driver på framhjulen har en tendens att dra lite snett, extra tydligt då drivaxlarna är olika långa. Anledningen att jag frågar är för om du är bekant med det så kanske du kan känna om detta är likt det eller inte. Om inte, så är det mycket möjligt att det är det.

Du skulle behöva prova en annan bil och se om den beter sig likadant. Kanske åka och provköra en annan T8?
av fragge
#1409258
Har du kört motorstarka framhjulsdrivna bilar tidigare och kan känna igen "torque steer"?
Om det är det så är det naturligt och inga dämparbyten kommer att hjälpa nämnvärt åt problemet. Det gäller att hålla i ratten helt enkelt när man drar på.
Användarvisningsbild
av Mackanktm
#1409311
Oddsen att du bor i närheten av där jag bor är väl minimala men du är välkommen om det skulle vara så att testa min PE med Öhlinsdämparna.

(Bor i Östersund)
av Yalle
#1409329
Hej och tack alla!
hade service idag och bad de kolla framvagnsinställningarna. de var felaktiga. nu väntar jag bara på att det ska bli torrt:-)
tack extra mkt för förslaget om provkörning. precis som vanligt är Norrlänningarna vänliga:-) jag hade ett långt samtal rent slumpmässigt idag med försäljningschefen för Bilbolaget. berättade om hur min bil beter sig. han har haft fyra stycken xc60 hybrid. hans erfarenhet var att alla blev understyrda vid full pådrag men inte att den spårar.
nu får vi se vad som händer när inställningarna är korrekta. återkopplar!

någon som vet var man kan köpa premium dämpare? Öhlins har inte till hybriden.

trevlig kväll!
jalle
av Hemingway
#1409395
Understyring, spåra, respektive torque steer är lite olika saker.

Understyr är när bilen i en kurva svänger mindre än önskad styrvinkel, överstyrd är när den svänger mer. Beror främst på hur kördynamiken hanterar (för bilen) hög fart i kurva som närmar sig greppgränsen. Kan också påverkas av gas, broms, lastväxling.

Spåra, det handlar om att bilens däck fastnar i hjulspår, ojämnheter i vägen som bilens chassi och däck sedan förstärker eller förminskar. Ett piggt chassi kan ha baksidan att det spårar mer, men inte alltid. Det handlar snarare om hur chassit ställs för att hantera underlaget. Samma med däcken. Kan handla om hjulinställning eller byta av däck för att få bort, sedan är vissa bilars chassi konstruerat så att de oavsett däck eller hjulinställning kan spåra mer än andra.

Torque steer handlar om att bilar som driver på framhjulen har en tendens att dra snett vid fullt gaspådrag, det kan förekomma helt rakt fram, men även vid viss kurvtagning. Det ovanligt att kurvtagningen är så hård att man understyr samtidigt som man har torque steer för det är väldigt sällan man ger full gas då bilen balanserar på greppgränsen. Så de brukar sällan blandas ihop. Mot detta är det inte så mycket att göra. Det beror på hur drivlinan är utformad. Dvs motorplacering, vald drivaxel, samt drivaxlarnas längd och det är inte så enkelt att ändra på för den typiska bilägaren.

Du verkar väldigt inställd på att byta stötdämpare och det får man om man vill, men om problemet är som du beskriver är det inte alls säkert att det löser ditt problem.

Jag tror det är bra att fortsätta felsökningen och ringa in problemet innan du spikar lösningen.
av Vardelos
#1409487
Om man inte har sportchassie så blir torquesteer värre.
Sportchassie gör att de blir bättre, försvinner inte men de blir bättre.
Har du sportchassiet nu?
Jag har det och upplever torquesteer XC60 T6 Rdesign (då ingår sportchassie), men det är inte farligt.

Mina tankar baserat på att jag kört Vol[…]

Såja, tog lite tid men spegelglaset kom till[…]

Volvo on call problem

Har provat på olika telefoner, samma problem[…]

Det är kanske lätt att tro att en Volvo […]