Här diskuteras allmänna bilfrågor oavsett märke som inte passar in i övriga forum.

Moderator: Moderatorer

#1088379
När jag tar del av dagens diskussion om DRL och dess fördelar och avigsidor börjar jag fundera på hur det såg ut i tidernas begynnelse, vad som hände sedan och varför. Har försökt söka lite om detta på nätet men inte hittat mycket. Så jag undrar om det finns några minnesgoda medlemmar här som kan hjälpa till.

Om jag minns rätt dök varselljus för första gången upp på Volvobilar med 240 1975? Stämmer det?

Troligen fanns det sedan kvar på 240 åtminstone en tid. Men hur länge?

Fanns det överhuvudtaget på 740?

Från 850 och framåt var det väl definitivt borta innan det återkom för några år sedan i form av det DRL EU-reglerna kräver?

Varför försvann idén med särskilda varselljus under en ganska lång period då vi alla körde på halvljus på dagen istället? Idén var ju inte så dum och prylarna fanns ju redan.
#1088381
varselljus.... är det dom som är i blinkersen på 240 eller? Isf var 960mkii(95+) den första volvo utan dom, följt av x70-serien. 700, 900 samt 800-serien har dom kvar.

om med varselljus du istället menar dom extra lamporna man kunde köpa som oftasts var gula till färgen så försvann dom någongång under 700-seriens livstid. Tidiga modeller kunde välja mellan dom och dim ljus(olika lyktor).
#1088400
Varselljus/dimljus. Varselljus för mig tolkar jag som dimljus på tidiga Volvo modeller och vad jag vet så har det mer eller mindre ingått i någon form av tillval/paket.
Lucif3r skrev:varselljus.... är det dom som är i blinkersen på 240 eller? Isf var 960mkii(95+) den första volvo utan dom, följt av x70-serien. 700, 900 samt 800-serien har dom kvar.

om med varselljus du istället menar dom extra lamporna man kunde köpa som oftasts var gula till färgen så försvann dom någongång under 700-seriens livstid. Tidiga modeller kunde välja mellan dom och dim ljus(olika lyktor).
Nu vet jag inte om vi tänker på samma lampor men dom som lyser ovanför blinkersen på 200 700 900 850 är väl p-ljus?
#1088403
Varselljus var 0an på lampvredet på äldre Volvos fram till 850in. Det var två trådar i positionsslampan som lös 5w med halvljus eller parkeringsljus och lös 21w på 0an dvs varselljus. Inget extra lös som dimljus, det är nu förtiden man kör dimljus + parkeringsljus.

Varselljus försvann iom automatiska halvljuset på 0an. Tror att de sista 740 modellerna med nya framlyktorna hade automatiskt halvljus.

/// Waiz
Senast redigerad av 1 Waizguy, redigerad totalt 0 gånger.
#1088438
Volvo var tidigt ute med DRL/Varseljus. Sen blev man nästan sist med att införa det på S80/v70/xc70

Det tog ju 32 år för EU att få fram reglementet.


Bild
Bild
andersuw skrev:Varför försvann idén med särskilda varselljus under en ganska lång period då vi alla körde på halvljus på dagen istället? Idén var ju inte så dum och prylarna fanns ju redan.
Biltema prispressade H4 lamporna till 19.90 kr så det var ingen ide att spara på halvljuset. :D
#1088455
Waizguy skrev:Varselljus var 0an på lampvredet på äldre Volvos fram till 850in. Det var två trådar i positionsslampan som lös 5w med halvljus eller parkeringsljus och lös 21w på 0an dvs varselljus. Inget extra lös som dimljus, det är nu förtiden man kör dimljus + parkeringsljus.

Varselljus försvann iom automatiska halvljuset på 0an. Tror att de sista 740 modellerna med nya framlyktorna hade automatiskt halvljus.
Jupp. Årsmodell 91–92 av 740 saknar varselljus, och har automatiskt halvljus. Osäker på hur det är med årsmodell 89–90? Tidigare har varselljus, positionslyktorna lyser starkare i läge "0".

940 hade aldrig varselljus.

På andra märken än Volvo fanns andra lösningar. T ex på Saab så lyste halvljuset svagare i läget för varselljus (det fanns ett förkopplingsmotstånd som begränsade spänningen till lamporna). Volvo har också använt den lösningen, men inte på svensksålda bilar tror jag.
#1088506
andersuw skrev: Varför försvann idén med särskilda varselljus under en ganska lång period då vi alla körde på halvljus på dagen istället? Idén var ju inte så dum och prylarna fanns ju redan.
Min hypotes

I början när ljuslagen kom så var ju Volvos lösning den som uppfattades som enkel då man på många andra bilmärken tvingades slå på och av ljusen manuellt hela tiden flera år in på 80-talet. Sedan när automatiskt halvljus blev norm och man sällan behövde röra ljusvredet så började folk istället gnälla på Volvos lösning (trots att det egentligen bara var att ställa vredet i läge 2, det slår av automatiskt ändå på alla Volvo fr.o.m. 1986) och Volvo följde då strömmen. Folk har gnällt i alla tider när de tvingas tänka själv bakom ratten :)
#1088523
Tack för alla synpunkter. Här följer ett försök att sammanfatta vad vi tror oss veta. De som tror sig veta bättre uppmanas höra av sig om de korrigeringar som behövs. Jag är inte alls säker på att allt jag säger är hundraprocentigt rätt utan chansar lite här och var. ;-)

Varselljus infördes med Volvo 240 1975. Det bestod helt enkelt av en glödlampa med dubbla glödtrådar i en armatur i ytterkant av huvudstrålkastaren avsedd för både varselljus och p-ljus: 21 W för varselljus och 5 W för p-ljus. Intressant nog lyser en vanlig glödlampa på 21 W tydligen tillräckligt starkt för att mäta sig med och rentav överträffa en avbländad 55 W halogenlampa ifråga om synlighet. Varselljuset lyser endast med ljusomkopplaren i läge 0. I läget för strålkastare på lyser istället halvljus och p-ljus.

Samma lösning fanns kvar på Volvo 240 under hela dess livstid t.o.m. 1993 liksom på efterföljaren, Volvo 740, till och med årsmodell 1989. Vid ansiktslyftningen till årsmodell 1990, med bl.a. nya strålkastare, togs varselljuset bort på 740. Inga senare Volvobilar har haft varselljus före återinförandet med MY -14, då de kom i annat utförande, placerade på den plats som tidigare upptagits av dimljusen på befintliga modeller och med LED som ljuskälla.

När det gäller förklaringarna till att varselljuset togs bort föreslår VolvoB20, möjligen halvt på skämt, att förklaringen var att halogenlamporna blivit så billiga att man lika gärna kunde köra på halvljus. Tilly föreslår istället att folk blev trötta på att vrida ljusomkopplaren fram och tillbaka mellan läge 0 och läge strålkastare på beroende på hur ljust/mörkt det var och föredrog en lösning där ljusomkopplaren kunde stå i samma läge hela tiden.

De som har problem med ombordsladdaren har kunnat […]

Ljud från koppling

Rasslar det lika om du trycker lite lätt p&ar[…]

Money talks. Med begränsade resurser så[…]

Motorhuv öppen?

När jag i appen trycker på mina resor s[…]