Volvo S80N (07-16), V70 II (08-16), XC70 II (08-16) relaterade ämnen. OBS! vid motorproblem försök att ange vad du har för motor i bilen...

Moderator: Moderatorer

#527301
Delar med mig av hur jag installerat 12V uttag med fördröjt frånslag. Spänning finns i uttaget enligt följande: När startnyckeln är i läge 1, under 2 min efter att bilen låsts, annars under 30 minuter efter senaste upplåsning, frånslag av tändning eller vid aktiverad trygghetsbelysning.
Det betyder t.ex. att ungarnas DVD inte får strömavbrott t.ex. vid tankning (cigg-uttag i kupé) men samtidigt riskeras inte att DVD:n drar ur batteriet om den glöms tillslagen efter att bilen lämnats (bef. cigg-uttag i lastutrymme). I V70II finns ett befintligt "batterisparrelä" som försörjer bl.a. innerbelysningen som utnyttjas för att erhålla funktionen.

Koppla så här:
Bild

A: Befintlig plusledning till cigg-uttag i lastutrymmet.
A-UT: Till pluspol på cigg-uttag i lastutrymmet
B: Befintlig minusledning till cigguttag i lastutrymmet
C: Ansluts till Blå-Vit plusledning för takbelysning i lastutrymme (Från CEM, säkring F17 via relä K10-A, åtkomlig på takbelysning i lastutrymme)

Det är den Blå-Vita ledning till takbelysningen i lastutrymmet som punkt C ska kopplas till. Använd "strömtjuv" så blir ingreppet litet och kan enkelt återställas till (nästan) originalskick. Installera säkringen (500 mA) vid takbelysningen, då blir den eget dragna ledningen avsäkrad i hela sin längd. Dra ledningen ner i D-stolpen på höger sida och montera relä och likriktarbrygga innanför sidoklädseln nära cigg-uttaget bak.
Bild

Förslag på material från Kjell & Company:
K1: 36108 Relä 12V för Bil 1-pol växlande kontakt
B1: 90054 Likriktarbrygga 100V 25A. Denna likriktarbrygga har flatstiftanslutningar passande kabelskor och är mekaniskt och elektriskt robusta.
F1: 39802 Säkringshållare 6,3x32mm Sladdmonterad m kabel samt 1 st 41110 Säkring 6x32mm F 500mA

OBS! OBS! Om du till fullo förstår funktionen och hur/varför de olika inkopplingarna ska göras så tillhör du troligen dem som klarar av att utföra detta. Annars är mitt starka råd att du avstår helt. Beakta att om du utför ingrepp enligt detta förslag påverkas eventuella garantier negativt och att ingrepp enligt detta förslag inte ska göras på bilar som omfattas av garanti. Allt du gör sker på egen risk! :!:


Det jag visat hittills är en möjlig inkoppling och det går att återställa bilen till nästan originalskick. I min egen bil har jag monterat enligt denna princip och det fungerar bra. Jag har dock lyxat till det lite med brytare, indikering och eget separat frånslagsfördröjt uttag. Jag har också kompletterat med USB-uttag för 3G-modem för dold monterad 3G-router med WLAN. Kablaget till det extra uttaget är anslutet på annat sätt (för att minska spänningsfallet om t.ex. inverter eller kyllåda med kompressor med hög strömförbrukning används). Brytare och uttag är monterade i luckan för åtkomst av bakljuset på höger sida. Även detta går att återställa till originalskick om ersättningslucka införskaffas. Om intresse finns kan jag delge hur jag kopplat.

Några bilder på hur man kan göra:

Uttag, brytare, mm. i lucka
Bild

3G-modem anslutet till USB-uttag
Bild

3G-router med switchad spänningsstabilisator under golvet lastutrymmet. Med självhäftande kardborreband förhindras att grejorna glider omkring.
Bild
#527533
Vilken hjälte!! :-)-)

Får man alltså 30min fördröjningen via den blå/vita (+) i takbelysningen? Det betyder att belysningen sluter till jord för att tända lampan vid öppning. Jag fick hjälp av min handlare att koppla om 12v uttaget i mittkonsollen till baksätet för permanent 12v pga problemet med ungarnas dvd. Hur det är gjort vet jag inte för det var fixat vid leverans.

Sitter inredningen på D-stolpen clipsad? Går allt att sätta tillbaka med befintliga clips eller behöver jag rusta mig med nya? Vad är boot-tiden för modem och WLAN från kallstart? Autentiserar routern stickans Pin vid varje kallstart? Du får väldigt gärna speca dina prylar för WLAN bygget för det här känns som nåt jag definitivt kommer göra.

WIFI i bilen! Vilken måndag!! :-)-) :-)-) :-)-)
#527568
Soulman skrev:Får man alltså 30min fördröjningen via den blå/vita (+) i takbelysningen? Det betyder att belysningen sluter till jord för att tända lampan vid öppning.
Ja, det stämmer. Tryggast är att endast ta styrström till ett eget relä från denna plusledning som beskrivits. 30 min fördröjningen erhålls efter tändningsläge 1 stängts av. Om man låser bilen kortas tiden till 2 min. Takbelysning, läslampor, handsfacksbelysning, instegsbelysning och belysning i make-up speglar fungerar likadant. Men sättet att sluta till minus skiljer sig. Takbelysning i lastutrymmet sluter till minus med en vanlig switch i låsbygeln. Lurigare med takbelysningen i kupé som får minusslutning via CEM. Även instegsbelysning är kopplad via CEM på minussidan. Där ska man troligen vara försiktig med egna inkopplingar.
Soulman skrev:Sitter inredningen på D-stolpen clipsad? Går allt att sätta tillbaka med befintliga clips eller behöver jag rusta mig med nya?
Den är clipsad. Se Volvos montageanvisning för cigg-uttag som beskriver hur inredningen lossas:
http://accessories.volvocars.com/Access ... -1/NOTHING
Jag monterade inte bort inredningen så jag vet inte om clipsen går sönder. Behövde endast lossa skruven över takbelysningen (de ser den när du tagit bort lampan) och lätta lite på gummilisten i överkant bakluckeöppning. Om man använder ledning 1,5mm2 så är den tillräckligt styv för att utifrån träs in bakom inredningen i D-stolpen. Jag behövde endast 2 försök, ganska lätt.
Soulman skrev:Vad är boot-tiden för modem och WLAN från kallstart? Autentiserar routern stickans Pin vid varje kallstart?
Boot-tiden för routern och 3G-modem totalt från kallstart är ca 1 min och 50 sek. Enbart routern bootar snabbare. Routern autentiserar automatiskt PIN till 3G-modemet (inställbart) vid kallstart. Bra ifall 3G-modemet blir stulet, svårare att surfa för tjuven.
Soulman skrev:Du får väldigt gärna speca dina prylar för WLAN bygget för det här känns som nåt jag definitivt kommer göra.
Router: Davado 4GR USB Wireless-N Gigabit Router
3G-modem: Huawei 1750 (Telia)
Spänningsstabilisator: Kjell & Company nr. 44128 DC-DC ställbar 1,5-12V. Denna omvandlare har switchad teknologi = mindre värmeutveckling. Den håller spänningen till routern på max 12V även bilens systemspänning kan gå upp väsentligt högre när bilen körs. Dock faller spänningen under 12V om bilens systemspänning också gör det. Men det är inget problem, jag testat routerns nedre gräns med labbaggregat. Routern fungerar utan problem med spänning ner till 8V. Det blir inga avbrott ens när motorn startas. Routern drar inte 2A som är specat utan endast ca 0,5A (testat med WLAN, ej TP-kablage) Jag har haft dessa prylar i den förra bilen ett halvt år innan jag flyttade över prylarna till den nya. Har fungerat klockrent hela tiden. Överraskande bra täckning längs de större vägarna. Antennplacering för WLAN under golvet i lastutrymmet är inte optimal men fungerar utmärkt inne i bilen samt ca 20-30 m utanför. Kan surfa på bilens WLAN inne i huset när bilen är parkerad utanför.
Soulman skrev:WIFI i bilen! Vilken måndag!! :-)-) :-)-) :-)-)
Lyckat till! :)
#527593
Tack!

Vad har du för delar till USB uttaget, brytarna och den lille grejen längst ner, vad är det?
Modemet kanske man kan sätta uppe på rutan för bättre mottagning (jag har tonade rutor så det syns nog inte utifrån ur stöldsynpunkt)?

Gör du konfig på routern ihop med PC hemmavid eller kopplar upp dig i bilen trådlöst med bärbar?

Edit: sökte routern på prisjakt utan träff!?
#527597
Prylar (från Kjell & Company igen :) ):
98699 Dovado 4GR bredbandsdelare för USB-modem (Googla på "Dovado 4GR", jag råkade stava fel)
36027 Strömbrytare 250V/5A 1-pol (brytarna har jag kopplat i styrkrets på relä.)
90565 Röd LED, svart hållare fast sken, 12 V (kan kopplas direkt på 12V, har inbyggt motstånd)
98605 USB2.0-uttag (medföljande hållare behövs ej vid panelmontage)

3G-modemet fungerar faktiskt bra nästan var som helst i bilen, men givetvis bäst med "fri sikt" ut genom fönstren. Med en liten USB-förlängssladd kan man hänga upp det var som helst, t.ex. i lastnätet.
Konfig av routern kan göras med dator (webbläsare) valfritt via WLAN eller kabel så länge som du inte ändrar WLAN- eller IP-beroende inställningar. Bäst är att göra konfig via nätverkskabel, då kan alla inställningar ändras. Dra fram en sådan till kupén så finns den alltid tillhands för t.ex. bärbar PC som råkar sakna Wi-Fi. Fösta konfig (och egentligen den enda som behövs) gör du hemma via nätverkskabel och dator.

"den lille grejen längst ner" :roll: :wink: är ett komfortuttag till CTEK-laddare anlutet till konstant plus via matningen till 13-pol släpvagnsuttaget (hyfsat grovt originalkablage i den kretsen som är direktanslutet till batteriet via säkringar) Då kan jag ha laddaren inne i bilen ansluten till kupévärmarkontakten så laddas batteriet samtidigt som jag kör motorvärmaren. Låst bil och inga sladdar genom huven eller liknande. Uttaget har spänningsindikering med blinkande LED i olika färger som visar batteristatus (synliga genom fönstren utifrån).
Jag har även gjort en adapterkabel mellan 13-pol släpvangsuttag och CTEK så jag kan ladda utifrån via släpvagnsuttaget om bilen är helt strömlös. Jag har dock aldrig haft problem med urladdat batteri på den nya V70:n men på den gamla har det inträffat. Dessutom är det alltid kul att "pula" lite. :wink:
#527608
jag är grymt imponerad av din lösning, detta måste jag oxå sno lite av, har en bärbar som jag tänkte slänga in i bilen å då blir detta perfa :D

Min ide är att öppna hålet i instrumentbrädan så jag kan använda en 10"-13" skärm som jag kör ihop med skärmarna i nackstöden via den bärbara datorn, köra ljud via separat steg med surround...

Bild
#527609
Eftersom routern skapar ett äkta LAN så kan man ju komplettera med en NAS och mediaspelare. Då erhåller du oftast en fjärrkontroll och på skärmen (skärmarna) får du meny att navigera i. Om du har DNLA-kompatibla apparater som också har nätverksanslutning (eller Wi-Fi) så kan du använda dessa som källor ihop med de flesta mediaspelare. Kanske dags för ett extra batteri i bilen.... :D
#527611
ja det är nog ett måste, voer fint å köra 4g i bilen å strema film från ftp i hemmet eller voddler mmm trevligt, mycket ideer nu känner jag, tur man har 9v kvar innan man ska åka på Semester..
Vad händer på Polestar?

Audi får 12V att framstå som nå[…]

Blev en XC60 D5 AWD AUT -13

Det räckte med en hjulinställning fö[…]

ANG. POWER STEERING GEARS

Hey! Has a 244 GL-D6 year model -80 where the ste[…]

Min Volvo 245 Turbo 1982

Dåså! Då ska jag uppdatera h&aum[…]