- sön 20 feb 2011, 16:08
#501684
Det görs en hel del studier och modellerande på olika universitet just nu för att se om ökad biobränsleanvändning kommer att påverka matpriser och uppodling av mark som vi inte vill se uppodlad. Det är oerhört komplext och man måste göra en stor mängd antaganden av saker som vet för lite om och om hur människor kommer att reagera i framtiden - så det korta svaret är: hittills har biobränslen knappast påverkat matpriserna - utom möjligen lokalt och i stort sett marginellt.
Men nu kommer det knepiga:
Matpriserna är låga för att USA och i viss mån EU dumpar sitt subventionerade matöverskott på världsmarknaden till lägre pris än vad någon kan producera. Det betyder att en mycket stor del av världens jordbruksmark inte odlas alls och fattiga bönder blir arbetslösa och flyr till städerna och hamnar i slummen. Länder som exv. Egypten importerar mat, trots att de egentligen skulle kunna vara nettoexportörer - därför att USA dumpar matpriserna. Tanzania odlar mindre än 10 % av sin jordbruksmark. Zimbawe försåg tidigare hela södra afrika med mat - idag är de nettoimportörer.
Så hur konstigt det än kan låta så går vägen till att utrota hungern via höjda matpriser. Då först finns det incitament att odla de övergivna åkrarna. Det kan naturligtvis inte gå över dagen - men på sikt måste det till. Man bör också ha i minnet att vi har historiskt låga matpriser. De höjningar vi ser idag är bara små krusningar på ytan. Så länge vi har haft jordbruksstatistik (mitten på 1800-talet) har priserna legat på 4-5 gånger 2008 års nivå. Det är de sista 30 åren som EUs och USAs dumpningar har dragit ned världsmarknadspriset.
Dessutom behöver många av tredje världens bönder göra stora investeringar i moderna maskiner, lagringskapacitet (FAO uppskattar att 30 % av skördarna i vissa länder ruttnar, möglar eller äts upp av insekter och råttor) och strukturrationalisering. Inga banker är villiga att ge lån till dessa bönder, SIDA sysslar mest med Genderfrågor, världsbanken anser att dessa länder ska köpa USA-spannmål (USA är största givaren inom världsbanken...) och så fort en kinesisk investerare är villig att satsa så skriker miljörörelsen Neokolonialism och imperialism - så det enda som är kvar för dessa bönder är att hitta en cashcrop där de har naturliga förutsättningar att konkurrera med västerlandets kemikaliejordbruk. Sockerrörsetanol/Kassavaetanol är en av dessa få cashcrops.
FWH skrev:Finns det något belägg för detta argument om att etanol produktionen driver upp mat priser?Det här är ämne nog för en hel tråd...
Jag säger inte att det är inkorrekt, jag önskar bara lite underlag för det.
Tack.
Det görs en hel del studier och modellerande på olika universitet just nu för att se om ökad biobränsleanvändning kommer att påverka matpriser och uppodling av mark som vi inte vill se uppodlad. Det är oerhört komplext och man måste göra en stor mängd antaganden av saker som vet för lite om och om hur människor kommer att reagera i framtiden - så det korta svaret är: hittills har biobränslen knappast påverkat matpriserna - utom möjligen lokalt och i stort sett marginellt.
Men nu kommer det knepiga:
Matpriserna är låga för att USA och i viss mån EU dumpar sitt subventionerade matöverskott på världsmarknaden till lägre pris än vad någon kan producera. Det betyder att en mycket stor del av världens jordbruksmark inte odlas alls och fattiga bönder blir arbetslösa och flyr till städerna och hamnar i slummen. Länder som exv. Egypten importerar mat, trots att de egentligen skulle kunna vara nettoexportörer - därför att USA dumpar matpriserna. Tanzania odlar mindre än 10 % av sin jordbruksmark. Zimbawe försåg tidigare hela södra afrika med mat - idag är de nettoimportörer.
Så hur konstigt det än kan låta så går vägen till att utrota hungern via höjda matpriser. Då först finns det incitament att odla de övergivna åkrarna. Det kan naturligtvis inte gå över dagen - men på sikt måste det till. Man bör också ha i minnet att vi har historiskt låga matpriser. De höjningar vi ser idag är bara små krusningar på ytan. Så länge vi har haft jordbruksstatistik (mitten på 1800-talet) har priserna legat på 4-5 gånger 2008 års nivå. Det är de sista 30 åren som EUs och USAs dumpningar har dragit ned världsmarknadspriset.
Dessutom behöver många av tredje världens bönder göra stora investeringar i moderna maskiner, lagringskapacitet (FAO uppskattar att 30 % av skördarna i vissa länder ruttnar, möglar eller äts upp av insekter och råttor) och strukturrationalisering. Inga banker är villiga att ge lån till dessa bönder, SIDA sysslar mest med Genderfrågor, världsbanken anser att dessa länder ska köpa USA-spannmål (USA är största givaren inom världsbanken...) och så fort en kinesisk investerare är villig att satsa så skriker miljörörelsen Neokolonialism och imperialism - så det enda som är kvar för dessa bönder är att hitta en cashcrop där de har naturliga förutsättningar att konkurrera med västerlandets kemikaliejordbruk. Sockerrörsetanol/Kassavaetanol är en av dessa få cashcrops.