Här diskuteras allmänna bilfrågor oavsett märke som inte passar in i övriga forum.

Moderator: Moderatorer

#1577601
När det inte blåser är vindkraftverken olönsamma och när de blåser blir elen så billig att de inte är lönsamma.
När är då vindkraftverk lönsamma - när det blåser "lagom"? Hur stort spann är i så fall "lagom"?
#1577616
leiwi skrev: ons 01 maj 2024, 18:46
rosefors skrev: ons 01 maj 2024, 18:34
Cotag skrev: ons 01 maj 2024, 17:10
När då?
Idag. När tror du vi menar?
Hur kan du påstå detta , har du aldrig gjort en sökning på tex" Lönsamhet vindkraft" gör det och du bli upplyst om att sedan 2017 ligger lönsamheten fortfarande på ca minus 15 %
Pratar vi lönsamhet eller pratar vi kostnad till kund? Elen måste oavsett produceras och den kommer kosta mer eller mindre oavsett hur affären ser ut för respektive aktör.

Omställningen och utbyggnaden kostar pengar med mycket risk, det vet vi, men hur är det relevant för dig? För vår del som sitter här är det mindre intressant hur lönsam affären är för privata aktörer och mer intressant att det finns el när du behöver den och vad räkningen landar på.
#1577617
VolvoB20 skrev: ons 01 maj 2024, 18:51
rosefors skrev: ons 01 maj 2024, 18:42 1. Att det går att sätta på spisen hemma när man kommer hem 5 på kvällen.
2. Att det inte kostar 20 kr/kWh.
Om det inte blåser kan du inte sätta på spisen. Man måste räkna in kostnaden för att bygga ett paralellt system som kan producera el df dagar det inte blåser. Det var ju bara några veckor sedan det var vindstilla från norra Sverige till norra delarna av Tyskland.

Då blir ju prislappen något helt annat, att bara räkna på vindkraftverken är ju att lura sig själv

Som redan sagts många gånger via media är vindrakften inte en lösning som kan ersätta all nuvarande elproduktion. Det krävs flera energislag men energikonsumtionen kommer gå upp betydligt och behovet är prognostiserat till runt en dubblering mot idag inom en 10-20 års period, och jag tror det gäller större delen av Europa. Här spelar vindkraften en viktig roll då det innebär att elen blir billigare under alla dom timmar då det faktiskt blåser. Övrig tid får andra krafttag samt olika insturment för att reglera elkonsumtionen ta vid och stötta. Idag handlar aktörer på elmarknaden för att reglera behovet/konsumtionen genom att just öka och minska elanvändningen vissa tider. Finns stora pengar att både spara och vinna på detta men ett energislag som inte ligger på den billigare änden av kraftslagen är kärnkraften.

För att dra några siffror ur röven tror jag att kostnaden som läggs på totalen vid produktion vid en ny anläggning med vindkraft kontra kärnkraft är runt 10 ggr högre med kärnkraft. Dvs nått i storleksordningen 20 öre mot 2 kr påslag per kWh.

I rena enerikraftslag är exempelvis elproduktion med gasturbiner inte närheten så bilig per kWh, men blir exempelvis en mycket billigare lösning som komplement genom att stötta vindkraft under höglastrimmen när det blåser dåligt än att ha en baskraft som förlitar sig på att kärnkraften byggs ut och en kraftigt uppgraderad infrastruktur som ingen heller vill betala för.
  • 1
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
Bakfjädrar.

Det fick bli en begagnad originalfjäder med s[…]

Kör på och frågar när jag &a[…]

Några gånger när jag ska starta b[…]

Men om pumpen/-arna inte får ström blir[…]