Här kan ni klottra av er sport, politik, efterlysningar m.a.o offtopic!!!

Moderator: Moderatorer

Användarvisningsbild
av lennarte
#1562857
Var är det för Miljäparti dom har i Tyskland??? Dom har stängt ner fosilfri elkraft väl överstigande vad Sverige kan producera. Samtidigt som dom då tydligen river ner vindkraftverk, till förmån för brunkolsbrytning. Som då är det smutsigaste och mest landskapsförstörande bränslet. Jämfört med stenkoll har brunkol ju ett lägre energi innehåll så det går åt betydligt mer. Plus att det är ett betydligt yngre fossil som ofta ligger ytligt så det behövs inga gruvor. Alltså billigt att utvinna. Alltså vinn, vinn för Tysklands ekonomi, men en enorm katastrof för luften, landskapet, naturen, människorna som för flytta, atmosfären, m.m. Så stäng kablarna som går till Tyskland tills dom fått igång kärnkraften igen, bör inte vara så svårt då det bara är några månader sedan dom sista stängdes.
Användarvisningsbild
av Camel
#1562875
lennarte skrev:Var är det för Miljäparti dom har i Tyskland???
Värsta sortens hycklare. De tror de är allsmäktiga och att alla andra är idioter. De är beredda att vi ska ge upp demokratin eftersom människor inte röstar smart nog. De är samhällsfarliga, inget annat. De skriker och gapar om klimathot, men ser samtidigt till att vi ökar utsläppen av CO2. Egentligen borde folk ifrågasätta att sådana människor har inflytande i politiken överhuvudtaget.
Användarvisningsbild
av Camel
#1562876
lennarte skrev:Samtidigt som dom då tydligen river ner vindkraftverk, till förmån för brunkolsbrytning.
Just det.

Wind_to_coal.jpg
Wind_to_coal.jpg (409.61 KiB) Visad 175 gånger
Användarvisningsbild
av Camel
#1562878
lennarte skrev:Dom har stängt ner fosilfri elkraft väl överstigande vad Sverige kan producera.
Tyskland tog upp 131.000.000 ton brunkol förra året. Det orsakar ca 312.000.000 ton utsläpp av CO2 vid förbränning räknat på 65% kolhalt. Sveriges totala utsläpp av CO2 förra året var 45.000.000 ton. Dvs. bara brunkolsanvändningen i Tyskland orsakar i storleksordningen 7 ggr mer utsläpp av CO2 än vad Sverige totalt släpper ut från alla sektorer. Detta är inte klimatpolitik. Det är ren galenskap. Finns inga andra ord. Detta är en även en mycket stor orsak till dagens elprissituation.

600px-Production-hard-and-brown-coal-2022.png
600px-Production-hard-and-brown-coal-2022.png (24.84 KiB) Visad 174 gånger
Användarvisningsbild
av Camel
#1562883
lennarte skrev:Så stäng kablarna som går till Tyskland tills dom fått igång kärnkraften igen, bör inte vara så svårt då det bara är några månader sedan dom sista stängdes.
Nja, vi behöver faktiskt kablarna. Även om vi har energiöverskott sett över året, så råder effektunderskott vissa tider under vintern. Vi har ännu inte förstört vår elproduktion lika mycket som Tyskland. Men helt frivilligt har vi själva satt oss i delvis samma situation genom storskaligt stängning av planerbar elproduktion och trott att man kompensera detta med oplanerbar elproduktion. Man förstår inte skillnaden mellan energi och effekt. Vi måste omedelbart upphöra med dessa dumheter. Visst borde Tyskland återstarta nedlagd kärnkraft. Men precis som i Sverige så är en planerad stängning också skäl att inte investera i underhåll eller bränslebeställningar vilket gör det svårt att återstarta. Dessutom har man ofta mycket bråttom att påbörja vissa avvecklingsaktiviteter så mycket man kan snabbt för att därigenom förhindra återstart.

Effektbalans_vinter_2023-2024.jpg
Effektbalans_vinter_2023-2024.jpg (73.47 KiB) Visad 158 gånger
Användarvisningsbild
av lennarte
#1562898
Sverige kan (om någon vill) dra igång minst ett, kanske två av dom avställd kärnkraftverken på kanske halvfart om man ser 2 - 3 år frammåt. Sedan kan man kapa kablarna. För att koppla ni dom igen 2040 när dom 10 nya kärnkraftverken är i full drift. 😁😁
(obs, ironi)
Användarvisningsbild
av lennarte
#1562958
Nu när vintern kommit så nu sticker kWa kurvan iväg uppåt. 1325 kWa blev det i november mot 787 kWa november 2022. Medeltemperaturen var 5° lägre i november i år än i fjor, betydligt mer sista veckorna och i början på december är det 7° lägre än i fjor. Har nog gjort av med 1 m³ ved redan, ska hämta 1,5 m³ eventuellt denna vecka. Har lagt på dubbdäck på släpet, men har ingen bil. 745-an är inte körbar, och det är för kallt att ligga ute ock skruva.... 🥶🥶🥶
Användarvisningsbild
av StefanN
#1562991
Ska bli intressant och se elpriset för imorrn nu när Ringhals är startat igen och vad jag förstår så är det inga andra som ligger nere heller.
Användarvisningsbild
av lennarte
#1563000
Läste i morse att Finland har överskott på el men kan inte exportera till Sverige p.g.a Sverige bristfälliga elnät.
Se länken ovan
Då lär det inte hjälpa med 10 nya kärnkraftverk eller 10000-tals m² solceller. Om det byggs på "fel" ställe..... :x En bekant har installerat flera 100 m² solceller. När han ville koppla in det på nätet blev det stopp. Elbolaget har inte kapasitet att ta emot el på den ledningen, tidigast om 10 år ska dom byta till större kapacitet på den ledningen (mitt i storskogen i södra Halland i område 4, med några få hushåll) han får inte ens sälja till grannarna.
  • 1
  • 211
  • 212
  • 213
  • 214
  • 215
  • 231

Mitt fel just nu är att luckans lampa lyser[…]

KKL409.1 kabel tillsammans med vol-fcr på en[…]

Dags att byta batteri?

Håller delvis inte med: glock40sw Jag har v[…]

Tack för alla bra svar, uppskattas! Jag tror […]