Volvo S60, S80, V70N (00-08), XC70 (00-08), XC90 (03-14) relaterade ämnen OBS! vid motorproblem försök att ange vad du har för motor i bilen...

Moderator: Moderatorer

#1535197
Tjena!

Har en XC70 2.4t 2001 automat med ett strulande mätarhus.

Bilen ger inga felkoder på ABS eller liknande.

Hastighetsmätaren visar ca 20 km/h för hög hastighet (mätaren hackar även upp i precis när man rullar iväg från stillastående, samt precis när man stannar).

Tankmätaren är helt död både i infodisplayen där det visar sträck och själva mätaren som är i botten men lyser rött ibland och ibland inte. Måste dock tillägga att tankmätaren går upp till precis i början på den röda markeringen ibland när man inte varit i bilen på länge. Det varar ungefär i ca 2 sekunder tills det går ner igen. Sedan kommer det inte tillbaka förens man varit borta från bilen ett tag.

Miltalet visar även fel. Det visar att bilen rullat ca 50 *** km istället för 300 *** km.

Trots alla fel så fungerar ändå allt annat i mätarhuset perfekt så som: varvmätare, blinkers, tripmätare, klocka, tempmätare, termostatmätare, och alla andra funktioner.

Så har det varit sen jag köpte bilen. Undrar då om problemet sitter i själva mätarhuset (hittar ingen med liknande symtom på internet). Eller kan det vara att det kanske sitter ett felaktigt mätarhus i? Kan det ha med CEM att göra?

Kan tillägga att jag har en dålig LMM som skall bytas ut. Samt att man ibland kan höra typ (abs pumpen) spöka lite snabbt precis när man kör iväg bilen kall. Men kan väl inte ha med det att göra?

Skulle vara väldigt tacksam för alla typer av svar!

/Victor
#1535305
Du tror inte de gamla ägarna har bytt mätarhus?. Eller försökt laga?
Om den visar fel miltal så är det ju fel mätarhus. Om den inte har rullat längre än vad de har sagt.. Hur vet du att den har gått 30 om det står 50 i mätarhuset?

Vilket som. Så är det nog dax att leta upp ett nytt hus. Osäkert om det behövs programvara för att byta.
#1535336
Jonas_latt skrev: lör 25 mar 2023, 20:05 Du tror inte de gamla ägarna har bytt mätarhus?. Eller försökt laga?
Om den visar fel miltal så är det ju fel mätarhus. Om den inte har rullat längre än vad de har sagt.. Hur vet du att den har gått 30 om det står 50 i mätarhuset?

Vilket som. Så är det nog dax att leta upp ett nytt hus. Osäkert om det behövs programvara för att byta.
Tjena!

Bilen har enligt bess rullat runt 30 tills mätarhuset ”började strula”. Nu står det att bilen rullat 5 tusen mil alltså.

Undrar om det kan ha att göra med någon absstyrenhet eller liknande. ABS, antispinnsystemet, eller något av det där verkar inte fungera. Men inga lampor om det lyser i instrumenthuset..
Kass topplockspackning Volvo 740?

1. Töm kylarvätskan och se hur det ser u[…]

Kört motortvätt för första g&a[…]

@Dejan195 , Finns ju andra som jobbar, hade ringt[…]

Tja. Prova att justera låsbygeln nere i kar[…]