Här diskuteras allmänna bilfrågor oavsett märke som inte passar in i övriga forum.

Moderator: Moderatorer

#1470988
Man får allt se upp lite med laddkabeln efter en tid då den nog kan bli sliten efter att kanske ha legat an och släpat lite mot asfalt som det nog ofta kan vara där man har bilen stående på laddning och sätter i och drar ur kontakten ur bilen. Det är nog klokt att regelbundet ta in laddkabeln och syna den noggrant så den inte har begynnande slitage i gummihöljet eller kontakten man sätter in i bilen som kanske kan bli sliten vad vet jag. Med allt fler elbilar som står på laddning lär väl tillfällena öka där det kan bli problem med slitna laddkablar över tid som i värsta fall skulle kunna bli strömförande? Murphys lag...
Tänker på den laddsladd jag har, den släpar lite i asfalten varje gång jag sätter på laddning, många bäckar små...
Jag använder Volvo original laddskabel, rätt biffiga.

/Bo
#1471046
Laddning av elbilar från vanliga eluttag, sk. Schuko avråds. Schuko-uttag är inte avsedda för hög ström under lång tid. Om de har använts många gånger eller blivit varma så minskar spänsten i kontakfjädringen och ytterligare varmgång erhålls vi hög ström. Varmgång i toppklämmor eller andra kopplingsklämmor i dosor kan också förekomma. Gruppledningen till ett uttag kan passera ett flertal dosor och ha flera skarvställen på vägen. Dessa dosor sitter oftast i tak och väggar. Därav rådet att ha separat gruppledning och uttag till laddning.

Om laddkabel med schukokontakt används gör man klokt i att inte ha timer eller skarvsladd, då den inbyggda temperaturövervakningen i laddningskabeln endast mäter i sin stickpropp och genom värmeledning indirekt kontaktblecken i uttaget den sitter i. Om timer eller skarvsladd används, blir de och uttaget de sitter i oövervakade. Dessutom blir det extra felkällor som ökar riskerna.

Under 2005-2015 anmäldes 170 bostadsbränder orsakade av eluttag av totalt 1415 anmälda bostadsbränder med orsak i den fasta elinstallationen. Anmälda bostadsbränder som startat i dosor var 82 under samma period. Bränder som startat i fast installerade apparater eller lös utrustning ingår ej. Eluttag i kök stod för 35%. Eluttag utanför byggnaden eller i garage/förråd stod för 8%. Mörkertalet kan dock vara stort eftersom det i 613 av bränderna inte gick att fastställa vilken del av elinstallationen som orsakat branden. Elbilar var inte särskilt vanliga under första delen av perioden. Hur statistiken ser ut under senare år är svårt att få fram. Enligt tidningen "Elinstallatören" orsakade eluttag hela 70 bostadsbränder under 2019. Det skulle i så fall tyda på att bränder i eluttag ökat betydligt på senare år. Orsakerna framgår inte. Statistik över detta har jag inte lyckats hitta.
#1471058
Det finns 240V uttag som tål hög ström. "Vanliga" med 2 stift och jord finns i både 10A och 16A, dock brukar 16A vara tidsbegränsat (typ 4 eller 6 tim.). Det finns kraftigare med 3 stift upp till (vad jag vet) 32A.
Exempel på en kabel med kontakter som verkligen tål 16A
https://www.biltema.se/bygg/elinstallat ... 2000021073
Sedan är det viktigt att använda med tång "klämda" hylsor och inte bara skalade kablar som skruvas eller kläms fast. Dom som ska klämmas fast är egentligen bara för entrådig kabel
#1471196
El-bilar är tokeri? Tycks det blir fler elbilar i alla fall , i Europa, och i september 2021 blev en elbil den mest sålda.

”…bilförsäljningsstatistiken i Europa i september. Under månaden såldes 964 800 nya bilar…”

”…23 procent av alla nya bilar i september var laddbara – en månatlig ökning med 44 procent. Dieselbilar säljer samtidigt allt sämre.”

”I september intog en elbil för första gången förstaplatsen på bästsäljarlistan i Europa. Den gick till Tesla, som sålde 24 591 exemplar av Model 3 under månaden…”

Källa:

https://www.vibilagare.se/nyheter/tesla ... a-i-europa
#1471228
bem skrev: ons 27 okt 2021, 01:16 El-bilar är tokeri? Tycks det blir fler elbilar i alla fall , i Europa, och i september 2021 blev en elbil den mest sålda.

”…bilförsäljningsstatistiken i Europa i september. Under månaden såldes 964 800 nya bilar…”

”…23 procent av alla nya bilar i september var laddbara – en månatlig ökning med 44 procent. Dieselbilar säljer samtidigt allt sämre.”

”I september intog en elbil för första gången förstaplatsen på bästsäljarlistan i Europa. Den gick till Tesla, som sålde 24 591 exemplar av Model 3 under månaden…”

Källa:

https://www.vibilagare.se/nyheter/tesla ... a-i-europa
Intressant.

"23 procent av alla nya bilar i september var laddbar"

Hur stor andel var elbilar?

Tesla har ju väldigt få modeller (3) vilket får dem att hamna långt upp , antar att VW, Audi, Mercedes, BMW mfl åker långt ned i listan även om man säljer väldgit mycket bilar pga att man har så många olika modeller (Hundratals) att sprida ut köpana över.

Resutlal är inte förvånade, nybilsköpare är extremt lättstyrda med skatter, Bensin,Etanol, Gas, Diesel,El resan visar väl hur köparan hoppar runt dit skatten är lägst.
#1471242
"Teslas topplacering förklaras dock delvis av företagets vana att leverera många bilar i just september – 74 procent av alla bilar de sålde under det tredje kvartalet levererades den månaden."

Så om man är jättedålig alla andra månader kan man i alla fall få 1 månad att se bra ut ;-)
#1471249
Lövet skrev:"Teslas topplacering förklaras dock delvis av företagets vana att leverera många bilar i just september – 74 procent av alla bilar de sålde under det tredje kvartalet levererades den månaden."

Så om man är jättedålig alla andra månader kan man i alla fall få 1 månad att se bra ut ;-)
Ungefär som Volkswagen då. I augusti/ september annonserade de alltid att de hade Sveriges största bilförsäljning. Anledningen. På Volvo var det ju semester i juli så mycket av produktionen stod ju stilla. I oktober var ordningen återställd igen fram till august nästa år då samma visa uppstod igen.
#1471255
Nu kan varken Volvo eller VW skryta med nån försäljning* längre ändå ;)

* när man pratar försäljning i sådana här sammanhang menar man egentligen leveranser. Lite fel tycker jag
  • 1
  • 237
  • 238
  • 239
  • 240
  • 241
  • 271
Biltemas CTEC kopia

Jag har en Biltemaladdare som är några […]

snö

Får bilar som levereras nya till Norrland an[…]

Tillskottsvärmare

Är du osäker hade jag åkt in till […]

Lyft bort panelen och fetta upp mekanismen lite. T[…]