Volvo S80N (07-16), V70 II (08-16), XC70 II (08-16) relaterade ämnen. OBS! vid motorproblem försök att ange vad du har för motor i bilen...

Moderator: Moderatorer

av roggan99
#1341001
Hej alla kloka bilmeckare! :-)

Någon som kan hjälpa mig med detta?

Jag har alltså en Volvo V70, 2,4D 2010 med xenon lysen, utan ABL.

Ca 5-10 s efter start får jag följande felmeddelande: "Strålkastare service erfordras". Detta trots att allt ser ut att fungera normalt, xenon lamporna tänder och de rör sig ner och upp och verkar stanna i rätt position. Jag har kollat alla lampor både bak och fram och allt lyser och fungerar.

Jag kör med lågpris xenon och funderar på om det kan skapa problem? Har provat med att skifta höger med vänster xenon lampa, men det har ingen inverkan. Felet kvarstår. Vid skiftet provade jag att sätta på tändningen, utan Xenon inkopplade, för att se eventuell skillnad, men exakt samma meddelande dyker upp, "strålkastare service erfordras". Den kände alltså inte av att lamporna saknades, meddelandet ligger före...

Idag kopplade jag in min ppt och läste ut alla felkoder, men det var tomt, det fanns inga felkoder, ändå finns meddelandet i displayen. Jag körde "radera felkoder" i hopp om att det skulle göra skillnad, men nej, "strålkastare service erfordras" kommer som vanligt efter en stund.

Haynes verkstadshandbok är som alltid helt värdelös, men enligt den sitter styrenheten nära batteriet och jämte ABS-hydrauliken. Jag kan se något som sitter där om man tar bort plastlocken vid batteriet... inte mycket man kan göra åt den tror jag...? Viktigare är kanske givaren som känner lastnivån som jag dock inte kan hitta eller vet var den sitter. Bak någonstans?

Någon som kan tipsa hjälpa var och hur man kan felsöka?
av William85
#1341047
Långskott kanske men jag fick detta meddelande i min XC70 när batteriet började bli dåligt, det var dock inte varje start. Men ett par gånger.
Användarvisningsbild
av Variosboy
#1341060
Precis som William85 är inne på så brukar detta meddelande dyka upp vid start då batteriet är på väg att ge upp.
Flera här på forumet förespråkar Biltemas AGM-batterier för övrigt..
av roggan99
#1341536
Tack för svar! Batteriet bytte jag för tre-fyra år sen, det är inte fel på det... Om det är battriet, då borde väl larmet försvinna när bilen är igång? I mitt fall ligger larmet ligger där konstant och går att ta fram så länge bilen är igång.
Om man drar ur lamporna så borde det väl bli "Lampfel" i stället? Men det gör det alltså inte, "strålkastare service erfordras" står det ändå. Jag var inne på Volvo och frågade råd, servicegubben där rådde mig att läsa ut felkoderna på deras verkstad. Men 1200 kr är lite väl saftigt för att koppla in och läsa ut dem.
Jag har ju en läsare, men den hittar konstigt nog inga felkoder, detta trots att texten syns i displayen samtidigt som jag kollar... (?) Läsaren har fungerat bra tidigare, så inget fel på den tror jag.
av Kimmen90
#1341539
3-4 år på ett batteri, gissar på att det är slut. Speciellt på en diesel med bränslevärmare.

Vad har du för läsare, koden finns om meddelandet står i displayen. Betala för felsökningen så ser du direkt vad som är fel.
av roggan99
#1341555
Bränslevärmaren använder jag inte. 3-4 år låter orimligt kort tycker jag. Det har aldrig varit urladdat. 6-8 år är mer normalt för ett batteri. Det är dimensionerat för dieselmotor. Alla batterier är individer, så visst det kanske kan nog skilja. 13,9v visade min obd2 läsare. Men övervakningsenheten är visst känslig för underspänning, läste jag någonstans här på forumet,, så jag kanske ska kolla så inget har korroderar i anslutningarna till den. Den sitter innanför batteriet tror jag... Måste ta bort batteriet för att komma åt ordentligt tror jag.
Koden måste finnas, det sa också "servicegubben" på Volvo, Men koden syns varken i min PPT (BSR:s trimningsverktyg), eller min lilla ELM 327.
av RobinH
#1341576
Kolla felkod med VIDA/Dice.
Tar de verkligen 1200 kronor vid volvo för att bara kolla felkoder???
Hälften Billigare att köpa en egen dice då från ebay.

Mitt strålkastarfel var en kabel av till styrenheten för ABL
av roggan99
#1341999
RobinH skrev: tor 10 okt 2019, 19:33 Kolla felkod med VIDA/Dice.
Tar de verkligen 1200 kronor vid volvo för att bara kolla felkoder???
Hälften Billigare att köpa en egen dice då från ebay.

Mitt strålkastarfel var en kabel av till styrenheten för ABL
ABL? Jag har inte det tror jag. Sladdarna till strålkastaren är lite korta, det frestar på när man tar bort dom och byter lampa, så kanske... Bra tips!

Jo 1200 kr sa han på Volvo Lilja i Växjö, sjukt dyrt! Jag hade en dice från kina, problemet var att jag lyckades "bricka" den. Den behöver en dator med win 7 professional och jag krånglade till det så den blev kass vid uppgradering av firmwaren i den :sick:

Har du elmanövrerad lucka eller handjagad?

Om det har bytts Backsensor någon gån[…]

Skulle det kunna funka med en ställbar BTR[…]

Mmm! Skickat från min SM-G970F via Tapatalk[…]