Här diskuteras allmänna bilfrågor oavsett märke som inte passar in i övriga forum.

Moderator: Moderatorer

av Gelis
#838156
Har funderat en längre tid att köpa gas o hobby mätare för att vid behov fylla systemet själv. Är ju lite svårt för en privatperson att få tag på gas i Sverige, om man inte känner någon inom kylbranchen. Hittade den här firman för något år sedan http://www.eurorefrigerant.com men gjorde inte slag i saken förrän nu. Snabb leverans av prylarna, köpte denna + en refill tub http://www.eurorefrigerant.com/r134a-r1 ... t-1kg.html.
Lämna in till firma kostar ju minst 1500 rikstaler om dom inte hittar något fel utan bara toppfyller.
För större läckage är naturligtvis ingen mening att anv. detta kit, men för mindre pyspunka på systemet känns det som väl investerade stålar
Användarvisningsbild
av Funk
#838312
Eftersom r134a är en reglerad gas som bidrar till växthuseffekten så kanske man inte skall fylla utan att göra felsökning... det kan väl vara värt 1500:- så man inte pyser ut ännu mer ?

/Thomas
av Gelis
#838329
Som jag skrev så är detta ingen för ett större läckage. Man märker ju om man får en plötslig kapacitets sänkning på systemet.

men om man har en långsam försämring under årens lopp då kan detta kit vara något. Inget AC system i bil är 100% tätt efter några år, vi pratar ppm nivåer men efter årens lopp så försämmras effekten.

Om ingen läcka hittas hos AC firma så toppfyller även dom systemet utan åtgärd. Så det här med miljö köper jag inte helt ut, då ska man nog köra en bil utan AC .
#838355
Gelis skrev:Snabb leverans av prylarna, köpte denna + en refill tub
Har du någon form av firma? Eller Tullen missade? Jag köpte från http://www.autocoolradiators.co.uk/ i England några gånger för något år sedan men tullen lade sig i sig stoppade det. Sedan fyllde jag några gånger med Biltemas Campinggas http://www.biltema.se/sv/Fritid/Friluft ... tan-17623/ funkar alldeles utmärkt. Man måste dock vara försiktig och inte fylla för mycket, gasolen "fyller" mer än R134. Sedan fick jag kontakt med detta http://www.envirosafe.se/ Fungerar också helt kanon, och med helt (i alla fall mer) miljövänlig gas. Dom har även en översättning på varje burk hur mycket gas det behövs för att ersätta 100 g R134 som exempel. Och även "påfyllningsgrejer" för hemmabruk. Även hjälpsamma på mailen.
Kolla gärna om det vi diskuterade för ett år sedan http://www.jagrullar.se/forum/viewtopic ... +kondensor
Mvh
Lennart
Senast redigerad av 1 lennarte, redigerad totalt 0 gånger.
Användarvisningsbild
av MartinS
#838364
R134a finns på närmare håll...

http://www.biltema.se/sv/Bilvard/Ovrigt/Kylspray-36521/


Får man spruta ut det i luften kan man väl lika gärna spruta ut det via en AC anläggning.

/Martin

PS: Det finns väl ingen AC firma som "toppfyller", apparaterna tömmer, torrsuger och fyller. Det är enda sättet att mäta hur mycket man får i.
#838372
Gelis skrev: För större läckage är naturligtvis ingen mening att anv. detta kit, men för mindre pyspunka på systemet känns det som väl investerade stålar
Dom flesta "vanliga" bilar rymmer ungefär 1 kg R134 så du kan fylla på ordentligt. Var bara försiktig så du inte fyller för mycket, då funkar AC sämre och man kan frestas att fylla mer. Och se till att kylningen fungerar ordentligt till kondensorn, det blir väldigt fort väldigt högt tryck i systemet om man hamnar i en bilkö en varm sommardag.

Mvh
Lennart
Användarvisningsbild
av Funk
#838415
MartinS skrev:
PS: Det finns väl ingen AC firma som "toppfyller", apparaterna tömmer, torrsuger och fyller. Det är enda sättet att mäta hur mycket man får i.
Precis så, och det är delvis för att se till att man har smörja i också om jag minns rätt..


/Thomas
av Gelis
#838419
Nej jag har ingen firma. Skickade även efter gas med läcktätare från USA via Ebay, men där var det nog bara tur att den smet igenom. Första säljaren backade tillbaka affären pga av fraktkostnaden helt plötsligt blev skyhög över det överenskommna, troligtvis extra avgifter för denna typ av gods. Provade med en annan säljare och det funkade. Köpte även en påfyllnads utrustning med manometer.

Ang överfylla så finns det en tabell hur mycket gas som ska i vid olika omgivnings temperaturer.
Ja jag vet att det inte är optimalt, man ska väga hur mycket gas som ska fyllas, men den här metoden funkar också

Visst så suger en AC firma ut systemets gas för att sedan väga upp rätt mängd, var vad jag menade med toppfylla. Men fortfarande utan någon åtgärd av systemet om ingen läcka detekteras
Doktorns 945 ltt -97

Rostfritt med riktigt utblås istället f[…]

Tempmätare 940

En mätare från en 740 kommer inte passa[…]

Svar till ovanstående HerrP Beträffand[…]

Låset till bakluckan på min V60 strula[…]