Lockis skrev:Camel skrev:Ur ett planerbarhetsperspektiv har det liten betydelse om ett vindkraftverk kan försörja hela universum när det blåser. Det som är problemet är att ingen produktion sker när det inte blåser. Men den problematiken, och vad det får för konsekvenser för samhället, är inget du kan läsa om på Ørsteds hemsida. De är ett företag i den gröna elefantens rike.
Om du faktist läst, så är dem ganska öppna med begränsningarna. Dem skriver t.ex att ~8% av tiden blåser det för lite och ~1% för mycket. Vilket betyder att 91% av tiden funkar dem och levererar el. Det är ganska bra. Att man sen behöver något som kan stötta upp de 9% som vinden inte är medgörlig är inget man behöver vara raketforskare för.
Javisst är det så. Det är allmänt känt att vindkraft är en icke planerbar energikälla. Samhället har behov av att energiförsörjningen är planerbar. Vindkraften slipper undan från ansvaret att leverera elenergi på samhällets villkor. Någon annan ska betala när vinden uteblir. Någon annan ska betala för nätanslutning ute till havs. Någon annan ska betala för alla de nödvändiga tekniska stödtjänster som inte vindkraften levererar, trots att behovet av dem ökar i takten med att relationen mellan t.ex. vindkraft och planerbar produktion ökar.
Lockis skrev:Men samtidigt så kan man inte vara motståndare till vindkraft av ren princip för att man hellre ser kärnkraft.
Jag är inte emot vindkraft. Men jag är inte heller oreserverat för vindkraft i stor mängd. Detsamma gäller kärnkraft. Men jag har insett att det är viktigt med att elproduktionen är planerbar i tillräcklig omfattning.
Lockis skrev:Kärnkraft är inget vi kommer få mer av på många år...
Byygtiden från spaden i jorden till kommersiell elproduktion var runt 5 år på flera av de kärnkraftverk vi har byggt i vårt land. Världen över finns många exempel på samma korta byggtider. Det är t.o.m. kortare än vad som sägs idag för havsbaserad vindkraft.
Lockis skrev:Fokus nu måste vara att göra vad man kan för att bättre situationen nu.
Det fokus har man inte. Det enda fokus man har haft är att få bort kärnkraften. Till varje pris. Nuvarande regering har dock uttalat att man vill ha den kvar. Men vi har ännu inte sett handling. Jag är övertygad om att vi kan tjafsa bort ett decennium ytterligare utan att handling kommer till stånd. Precis som tidigare regeringar. Vi hade en gång ett av världens mest robusta och klimatvänliga elsystem vårt land. Nu har vi lyckats försämra det både tillgänglighetsmässigt, säkerhetspolitiskt, ekonomiskt och klimatmässigt. Fullständigt oacceptabelt och ett bevis på att de som drivit detta är helt inkompetenta och har en föraktfull inställning till utveckling och välstånd.
Lockis skrev:Samtidigt som man tar fram planer för långsiktighet.
Jag håller med. Men vad anser du om att det enda man hört de senaste 8 åren är hur vi snabbast möjligt ska stänga ned en stor del av vår planerbara elproduktion och ersätta den med icke planerbar elproduktion, samtidigt som prognoserna pekar på att elbehovet kommer att öka till det dubbla? Det tyder inte på någon större vilja till realistisk planering.
Lockis skrev:Där vindkraft till 100% behöver vara en del, precis som solkraft.
Självklart ska vi ha alla energislag som uppfyller samhällets behov och som samtidigt tar hänsyn till klimathotet som det framställs och vara så resurssnåla som möjligt. Då duger det inte att utesluta kärnkraften. Återigen, man har inte brytt sig om att uppfylla samhällets behov av elenergi när den behövs och där den behövs. Det har blivit så tydligt att det knappast undgått någon vid det här laget.
Lockis skrev:Sen behöver vi något för att stötta upp när dessa 2 inte räcker till pga väder begränsningar.
Just det. Tyskland löste det med att bygga pipelines för att importera fossil naturgas från Ryssland. Nu går det inte längre. Och det går inget vidare.
Lockis skrev:Vatten funkar bra och skulle vi ha tillräckligt med sol och vind energi för 91% av tiden kommer vatten magasinen vara redo att stötta vid behov.
Om elbehovet fördubblas, med största ökningen i norr så kommer inte någon el i större omfattning att kunna överföras till södra Sverige. Då löser sig den dåliga överföringskapaciteten av sig självt, eftersom den inte behövs. Vattenkraft kommer inte att kunna byggas ut i södra Sverige pga geografin.
Det finns bara några få storskaliga elproduktionsslag som är planerbara:
Gas - bortgår av resurs och klimatskäl
Olja - bortgår av resurs och klimatskäl
Kol - bortgår av resurs och klimatskäl
Vattenkraft - geografisk bunden, går inte att bygga överallt, viss klimatpåverkan
Kärnkraft - icke förnybar men mycket resurssnål. Avfallsproblem ej löst
Övrig förbränning (biobränslen) - Viss klimatpåverkan beroende på bränsle, begränsad bränsletillgång
I södra Sverige återstår i princip bara kärnkraften av dessa alternativ.
Att bygga ett elproduktionssystem med enbart icke planerbar elproduktion går inte. Då blir samhället icke planerbart. I mänsklighetens historia har vi provat sådana samhällen. Jag anser inte att vi ska tillbaka dit.
Jag sätter klimathotet som det framställs som allvarligare än kärnkraftens avfallsproblem som är ytterst begränsat i jämförelse med klimathotet som det framställs, och där det finns gott hopp om att teknisk utveckling kan lindra avfallsproblemet. Men allra först sätter jag samhällets behov av energi.