Här diskuteras allmänna bilfrågor oavsett märke som inte passar in i övriga forum.

Moderator: Moderatorer

#1485999
Erik Å skrev:Nu är det inte mp som har hittat på det här utan Sverige har skrivit på avtal om att reducera co2-utsläpp. Dvs sluta bränna olja..
mp tar tydligt åt sig äran till klimatlagen

2015 slöts ett avtal i Paris där världens länder kom överens om att gemensamt bekämpa klimatkrisen. 2017 antog Sverige ett klimatpolitiskt ramverk. Ramverket består av en klimatlag, klimatmål och ett klimatpolitiskt råd. Klimatlagen trädde i kraft den 1 januari 2018. Pga av det parlamentariska läget i Sveriges riksdag både under de två senaste mandatperioderna men även under Alliansen har mp haft ett legitimt men oproportionerligt stort inflytande.

När det gäller fossil bensin och diesel säger mp så här: "Beroende av bil ska inte behöva innebära beroende av bensin och diesel. Vi vill att bilar ska köra på förnybara bränslen och el – och att fler ska ha möjlighet att välja bort bilen."
Jag tolkar det som att de som har råd kan få köra elbil eller på dyra förnybara bränslen. De andra ska inte köra bil alls. :x

mp förespråkar även "cirkulär ekonomi". Kanske det tydligaste exemplet på detta är överuttaget av elskatter som nu delvis ska returneras tillbaka. :-o När blir det samma sak med bränsleskatterna?


Erik Å skrev:Exakt hur invånarna ska tvingas till detta finns det förstås olika ideer om.
Att invånarna generellt ska "tvingas" till något i en demokrati låter suspekt. Om en absolut majoritet av befolkningen inte vill, hur ska en regering då förhålla sig om frågan är av vikt för samhällets utveckling och allas välfärd? Oftast följer man då riksdagsmajoriteten. Men den kan ha en avtalad sammansättning när det röstas som inte speglar vad folket egentligen röstade på. Mycket komplex fråga som mer och mer drivs till sin spets.
#1486037
Camel skrev: tor 27 jan 2022, 20:28 ... Om en absolut majoritet av befolkningen inte vill, hur ska en regering då förhålla sig om frågan är av vikt för samhällets utveckling och allas välfärd?.
Krasst sett så har klimatproblematiken och försöken till åtgärder ingenting med välfärd att göra utan är helt enkelt en fråga om överlevnad. Visst, man kommer att börja med klassiska "piska och morot" eller bonus/malus som det numera kallas. När protesterna över skattehöjningar blir alltför högljudda som kommer det att behövas något annat. Där är vi redan.
Halshugga folk kan man som tur är inte göra längre. Att skicka folk i fängelse är dyrt och dessa drar då inte in några pengar till politikernas löner så det är ingen bra lösning. Och stupstocken är bortglömd.. :P
I en demokrati har befolkningen en tendens att välja bort ledare och partier som kommer med jobbiga pålagor, personligen tror jag det finns väldigt litet hopp att vi löser problemet innan det är för sent. Vi löser inte klimat- och resurskrisen genom att bara byta ut viss teknologi som t.ex. elbilar i stället för fossildrivna, vi måste byta livsstil!
Försök få väljarna att acceptera den tanken :-/
#1486040
EPSON skrev:Jag måste därmed upprepa vad MP beräknade med att staten får in på plastpåseskatten när den infördes, Per B sa då att den skulle inbringa 2,4 miljarder kr/år
Första året inbringade plastpåseskatten 500 miljoner kr. Och den har inte märkvärt ökat utan snare minskat vilket också då medför att Staten förlorar intäkter i relation till miljövinsten.

Undrar om det kan ha att göra med att bl.a. ICA började sälja tyg-kassar för ca 20kr/st, som man kan använda istortsett hur länge som helst, och därmed har folk drastiskt dragit ner på köpandet av plastpåsar á 6kr/st? :angelo:
#1486041
Det va Liberalerna som kom på plastpåseskatten. Kan förklara deras läge i opinionen. :-D

Det är som tur väldigt få som storhandlar med tygpåse eftersom en tygpåse är betydligt sämre för miljön än en papperspåse som är sämre för miljön/klimatet än en dito i plast.

Precis på samma sätt som att en inplastad gurka är bättre än en utan plast, iaf för klimatet.

Plast har sin plats i samhället.
#1486046
Själv är jag rätt trött på även pappåsarna, tror vi slängde ett hundratal sist vi var på återvinningen. Istället för att använda dom till soppåsar, vilket man får köpa löst på rulle istället (oftast i sämre material än vanliga plastpåsarna).

Några pappåsar går förstås till en del av återvinningssorteringen (plast.., kartong, etc), men långt ifrån alla.
#1486149
Nu hänger jag inte riktigt med längre... Hur menar du papp är sämre för miljön än plast? Och hur menar du tygpåsar som återanvänds år efter år(min äldsta är nog bortåt 7 år nu) är sämre för miljön än en plastpåse som i bästa fall håller hem och som en liten soppåse?

Plast har absolut sin plats i samhället, inget snack om det. Men det betyder ju inte per automatik att det är bra. Speciellt inte när vi tar in faktorer såsom att kvaliten på dagens plastpåsar är pinsamt mycket sämre än förr. Men står valet mellan papp- och plastpåse så väljer jag ändå plast. Pappåsar åker i soporna utan att göra någon nytta, plastpåsar åker visserligen också i soporna, men som soppåse :-D
#1486178
Nu kan man ju faktiskt ha en flergångs-(närapå evighets-) shoppingbag liggande i bilen för större inköp.
En rulle hushålls-soppåsar är också bra att ha i bilen och en påse i jackfickan. Tar ingen plats ihopvikt och duger bra för mindre inköp .
Papperspåsarnas miljövänlighet är värd att ifrågasätta, ett pappersbruk smutsar ner ganska rejält. Tro mig, jag har jobbat i den branschen! :-D Och pappers-fruktpåsar är såpass tunga att de förmodligen kommer att dra upp priset på fruktpåsen (man tarerar ju inte bort påsen) mer än vad skatten är på frukt-plastpåsar..

Syftet med plastpåseskatten var inte att dra in pengar till statskassan utan att få folk att sluta använda engångs-plastpåsar.
Sådana hamnar i våra hav på något konstigt sätt.. Inte allihop förstås men tillräckligt många för att slå ut ekologin som bokstavligen håller oss vid liv. Det är ett allvarligt problem!
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Jag har precis bytat batteriet och felsöka (u[…]

Instrumentpanelen visar konstant -45 grader, har h[…]

Om kriget kommer...

Visst, när vägarna blir förstö[…]

Har förberett med att beställa mjuka mat[…]