Här diskuteras allmänna bilfrågor oavsett märke som inte passar in i övriga forum.

Moderator: Moderatorer

#1477492
Lövet skrev: sön 05 dec 2021, 15:46
vjohnj skrev:Eftersom det talas om el-priser och el i denna tråd så är det väl passande
Det har dock ingenting med dagens elpris att göra. Det kommer säkert att behöva byggas mer laxtrappor osv nånstans men att vattenkraften skulle läggas ner på bred front är inte så sannolikt.
Har inte så mycket med laxtrappor att göra.

80 % av biosfären dvs allt levande finns runt strandlinjen. Om du lagrar mycket vatten när det regnar och sedan tappar på vintern när du behöver el så flyttas strandkanten enormt mycket och allt liv slås ut.

Man vill ha nya vattendommar som tvingar dig att köra kraftverken när det regnar och vid snösmälning och inte mitt i vintern så nivåerna hålls stabila och inte varierar så mycket,

Det kommer att leda till att elpriset varierar ännu mera än idag då vattenkraften reglerförmåga begränsas

Sen riskerar även många mindre kraftverk att läggas ned då de inte kan bära investeringarna samtidigt som deras produktion påverkas pga miskade möjligheter till regelering.
Bilagor
om-vattenkraften-3.jpg
om-vattenkraften-3.jpg (181.94 KiB) Visad 325 gånger
#1477513
Idag 6e december kl 9 importerar Sverige 1900 MW. (Ringhals 1 och 2 var tillsammans på ca 1800 MW)

I både SE3 och SE4 ligger man på nätta 364 euro/MWh, dock är vi i tappert sällskap med DK1, DK2, EE, LV, LT, FI, NO1, NO2 och NO5.

Produktionskostnaden är ca 20 öre/kWh.

Det är generellt kallt över hela landet och det blåser inte mycket. Vindkraft står för endast 6 % av total produktion. Det hade behövt mer produktion i södra Sverige just nu.

Karlshamnsverket eldar olja under dagen idag, för att "stötta Polen". Kl 9 idag så importerade vi dock 600MW av polackerna. Idag kl 12, då Karlshamnsverket producerar ca 300 MW, var importbehovet från Polen fortfarande 100MW.
Ett ovanligt vältajmat svenskt svepskäl med andra ord. Vi behöver uppenbarligen varje liten MW, som vi klarar av att överföra i vårat eget stamnät, själv idag och utöver detta import.

Tiden är helt ur led.
#1477548
Kan någon insatt förklara.

Just nu ligger elpriset på 6.41 kr/kWh i Sverige och 3.43 kr/kWh i Polen på respekive elbörs på timbasis.

Hur komme det sig att vi exporterar till Polen just nu ?
#1477555
@VolvoB20, därför att vi säkerligen oxå exporterar till något annat land utöver Polen som vill betala ett högre pris än Polen därför att den inte kan köpa elen billigare någon annanstans.

"den fria marknaden"

Det är den sista producerade kwh som sätter nivån på priset på all elproduktion.
#1477583
poseidon skrev: mån 06 dec 2021, 15:36 @VolvoB20, därför att vi säkerligen oxå exporterar till något annat land utöver Polen som vill betala ett högre pris än Polen därför att den inte kan köpa elen billigare någon annanstans.

"den fria marknaden"

Det är den sista producerade kwh som sätter nivån på priset på all elproduktion.
Jo men om elen bara kostar hälften så mycket i Polen just nu som den gör här. Då borde det ju vara ett klipp att köpa en massa billig el från plogen just nu, istället för att exportera dit.

Edit: Ser nu att vi inte alls exporterar utan importerar 2.4000 megawatt ström. Verkar dom vi inte klarar oss själva trots Karlshamnsverket går för fullt.
Senast redigerad av 2 VolvoB20, redigerad totalt 0 gång.
#1477598
Kollade på Nordpool med en kollega på jobbet, det är bara Sverige och Finland som ligger över 6kr, resten av Europa verkar ligga på hälften eller mindre trots energikris.. varför har det blivit så här :-/
Och vi lär få dras med problemet under överskådlig tid..
#1477636
F-n ta alla miljönissar och kärnkraftmotståndare, elräkningen var nästan dubbelt så hög i oktober mot oktober i fjor trots jag eldar mer med ved för uppvärmning i en kamin byggd som en kakelugn än någonsin tidigare. Nu ska jag inte klaga egentligen, total årsförbrukning äa strax under 20000 kW om året trots direktverkande elelement. Det finns nog många som har det värre, men det "spränger" ju budgeten
Hörde på nyheterna nu att Karlshamns oljeeldade kraftverk startades idag. Undrar vad miljönissarna säger om det.....
#1477656
lennarte skrev: Hörde på nyheterna nu att Karlshamns oljeeldade kraftverk startades idag. Undrar vad miljönissarna säger om det.....
För att stötta Polen, medans vi importerade från dom åtminstone en tid idag :oops: Så ett byte av olje-el mot kol-el :party:
  • 1
  • 268
  • 269
  • 270
  • 271
  • 272
  • 330

Kan inte tänka mig annat än att det g&ar[…]

Elpriset

Ligger det några smältverk i se4? […]

Gör typ ingenting med bilen förutom lad[…]

Nej inga lameller, när man får fö[…]