Volvo XC90 (15-), S/V90 (16-) relaterade ämnen. OBS! vid motorproblem försök att ange vad du har för motor i bilen...

Moderator: Moderatorer

av kebabpizza
#1465393
Köpte en V90 -18 i juni av en Volvo åf.

Under en biltur i mörker och regn för ett tag sedan upptäckte jag att rutan var svagt matt med en del tydliga linjer i torkarnas slag, ja ja, dags för nya torkarblad tänkte jag.
Men tänkte inte mer på det förrän häromdagen då en hel del nu även går att se i dagsljus, försökte gno lite för hand med det hjälpte inte.

Aldrig någonsin sett något liknande på en vindruta tidigare så jag ringde säljaren men han slog ifrån i sig direkt, yttre påverkan, du får ta det på försäkringen var det enda han kunde säga.

Men, gjorde ett mindre vetenskapligt test nyss, drog en nyckel lite lätt på rutan nära ett hörn och det blev direkt en liten repa!
Testade samma sak på vanligt fönsterglas, inte en skråma.
Inte ska en vindruta vara så ömtålig eller? Fabrikationsfel?

Någon mer som kan dela med sig av sina erfarenheter?
Användarvisningsbild
av fjohan82
#1465432
Det är inte trådar för uppvärmning, eller de är "böjda" efter torkarnas rörelsemönster?
av Mrtpedersen
#1465459
kebabpizza skrev: tor 23 sep 2021, 18:52 Jag vet ju iofs inte hur hårt det kan sitta, men jag gnodde ganska hårt med torkpapper och universalrengöring utan resultat.
För att utesluta detta kan du prova starkt utspädd alkalisk avfettning. Om det ligger en dåligt lagd keramisk glasbehandling så borde det ta bort det någorlunda iaf.

Med dåligt lagd menar jag att man inte har fått bort överflödet av produkten innan det härdat.

En fråga: pärlar sig vattnet på rutan om du tar vatten på, eller smetar vattnet ut sig som en hinna?
av kebabpizza
#1465597
Nej, inga direkta pärlor på rutan, testade fälgrengöring och den blev jäkligt ren iaf :) men reporna består så den verkar inte vara behandlad med något.
Var även inne hos en annan åf och pratade med lite verkstadsfolk, det var lite blandade åsikter, men de var överens om att det är bara att bita i det sura äpplet och byta ruta.
Dock skulle dom kunna lösa det med försäkringen, men rekommenderade att ta det på vårkanten istället.
Och inte sällan kommer det in bilar som bara rullat en vinter och ser helt för jävliga ut, drabbar mest folk som har en tendens att hålla för dåliga avstånd var en tydlig åsikt.
Men tack ändå för tipsen, det kunde ju varit något enkelt, och har man inte ställt frågan på jagrullar har man inte gjort en riktig felsökning :)
av AndS
#1465600
Och vad lär man sig av detta, om vi såg till funktion skulle ALLA bilar levereras med riktiga stänkskydd bak.
Har du det på din bil? ;-)
av kebabpizza
#1465605
Nej, inga stänkskydd på denna, men håller man avståndet så behöver man ju inte fundera på om framförvarande har stänkskydd eller inte :-)
Jag har alltid försökt hålla avståndet, är kanske därför alla mina tidigare bilar har haft hyfsade vindrutor utan repor även vida höga mil (samt att tidigare ägare också varit ordentliga).
Byta Mätarhus v70 2005

OBD-tuning brukar skicka tillbaka mätarhusen […]

Givare i kylaren hoppar ur

Alla sätt är bra, utom dom dåliga.[…]

Jag har då en v70 från 2001 2,4t med[…]

Härligt snabbt agerat!