Här diskuteras allmänna bilfrågor oavsett märke som inte passar in i övriga forum.

Moderator: Moderatorer

Användarvisningsbild
av Funk
#1450568
Lucif3r skrev:Nja, det är faktiskt olagligt att fylla AC anläggningar om man inte har rätt behörighet. Det är inte olagligt att varken sälja eller köpa AC-prylar, brottet begås först när någon obehörig använder/installerar produkten.
Och det är det i hela EU...

Lite enkel info finns här: https://www.naturvardsverket.se/Stod-i- ... -och-svar/

/Thomas
av Abatos
#1450571
Intressant...I den artikeln du länkar till Funk står det att det inte är tillåtet att leverera "gör det själv kit" till icke certifierade personer. Detta skapar ju bara fler frågetecken.
Det finns flera företag i Sverige som ju uppenbarligen levererar dessa "gör det själv kit", och har så gjort i flera års tid.
Hur som helst, kitten går att köpa som privatperson, och de fungerar fint. Om man har ett sådant kit kan men sedan använda Biltemas nya kylspray. Olagligt eller inte??? Det är även olagligt att köra i 85 km/h på en 80 väg.
av MickeM
#1450639
Lobbyism ifrån marknaden som ligger bakom förbuden och certifikaten.

Man kan spraya den rakt ut i luften, men kommer den från ett fordon är den farlig.
Det är inte gratis, så knappast att det fylls hipp som happ.

Lite som förbudet att spola av bilen hemma.
(Spola, inte avfetta)
Tungmetaller som är miljöfarliga. Stämmer säkert, men det kommer ifrån vägen från första början.
Har det mellanlandat på en bil är det miljöfarligare än när det regnar på vägen.
Användarvisningsbild
av snepo
#1450662
Då finns det väldigt många brottslingar i sverige. Har själv köpt från envirosafe flera gånger. Det är väl som att köra för fort. Så länge ingen kommer på dig så är det lugnt. Håller med Abatos. Har man en billig bil,varför inte göra det själv
#1450706
Lucif3r skrev: fre 18 jun 2021, 02:08 Nja, det är faktiskt olagligt att fylla AC anläggningar om man inte har rätt behörighet. Det är inte olagligt att varken sälja eller köpa AC-prylar, brottet begås först när någon obehörig använder/installerar produkten.
Men de kit som säljs (typ envirosafe) innehåller ju bara vanlig gasol, och det är väl inte förbjudet att sälja gasol till privatpersoner, eller? Var och varannan har ju tex köpt gasolgrill.
Användarvisningsbild
av Funk
#1450708
Abatos skrev:Intressant...I den artikeln du länkar till Funk står det att det inte är tillåtet att leverera "gör det själv kit" till icke certifierade personer. Detta skapar ju bara fler frågetecken.
Det finns flera företag i Sverige som ju uppenbarligen levererar dessa "gör det själv kit", och har så gjort i flera års tid.
Hur som helst, kitten går att köpa som privatperson, och de fungerar fint. Om man har ett sådant kit kan men sedan använda Biltemas nya kylspray. Olagligt eller inte??? Det är även olagligt att köra i 85 km/h på en 80 väg.
Det är en tvåstegsfråga:
1.Man får inte ens sälja F-gaser till ickecertifierade...gasolvarianter är inte F-gaser.. enkelt.
2. Man får inte fylla system med annat än vad de är certade för....även det enkelt.

Bilen är certad (om den inte är nästan ny) för F-gaser. Så fylla gasol , vilket man får köpa, är förbjudet..

Att FrostyCool och Envirosafe är bra och smidigt är liksom inte saken, utan att du inte får pilla med system som kan innehålla F-gaser beror på att rester skall sugas ur och tas om hand. Fyller du gasol så kommer troligen resten av f-gasen att läcka ut den med.
Att det sedan fungerar bra är liksom en annan fråga, men regler tenderar att vara "fyrkantiga" ibland.

/Thomas
Användarvisningsbild
av Lucif3r
#1450748
VolvoB20 skrev: Men de kit som säljs (typ envirosafe) innehåller ju bara vanlig gasol, och det är väl inte förbjudet att sälja gasol till privatpersoner, eller? Var och varannan har ju tex köpt gasolgrill.
Nej, det är inte olagligt att sälja något sånt alls. Det olagliga är att ta den burken och faktiskt fylla AC'n med om man inte har behörighet(sen har vi ju detaljen att just sådan gas tekniskt sett är förbjuden att fylla i AC system öht, så även med behörighet får man egentligen inte det).
Det är samma princip som med hushållsel, du får köpa(eller sälja) hur mycket elmaterial du vill, men börjar du koppla in det utan behörighet så begår det ett lagbrott och kan, i teorin iaf, få böter och/eller fängelse för det.

Men, både vad gäller AC och hushållsel är det mer eller mindre omöjligt att fälla någon för det, då det är snudd på omöjligt att bevisa vem som faktiskt gjort den olagliga installationen. Det finns några enstaka få fall ang. hushållsel där någon blivit fälld för det... Exakt hur det gick till vetefan, men personen blev troligen tagen med "handen i kakburken"(eller rent av erkände) och installationen var så felaktig att den utgav livsfara(på riktigt, inte byrokratins definitation av livsfarlig)

Bara för att förtydliga ytterligare - Det är alltså inte produkterna som är olagliga, det är vad man gör med produkterna som är olagligt.
Senast redigerad av 1 Lucif3r, redigerad totalt 0 gånger.
#1450751
Funk skrev:Fyller du gasol så kommer troligen resten av f-gasen att läcka ut den med.
Att det sedan fungerar bra är liksom en annan fråga, men regler tenderar att vara "fyrkantiga" ibland.
Alla AC-system läcker, mer eller mindre. Min 745-a har fyllts med en burk Biltemas Campinggas ungefär vartannat år. I år när skulle fylla på hade dom inte den burken kvar så jag tog den campingas dom hade, den med en liten "pip". Det blev totalt fel.... :mad: :mad: (se min tråd viewtopic.php?f=15&t=163527&start=10 )
Så jag fick släppa ut gasen igen.... :-o :-( :P Så nu står 745-an redo för det paketet från www.envirosafe.se. Ska försöka fylla på detta i början på veckan. Resultet står (för dom intresserrade i tråden jag länkade till ovan
#1450947
lennarte skrev: lör 19 jun 2021, 15:17 Alla AC-system läcker, mer eller mindre.
Nja håller inte med... Har har 4 fordon här i åldern 20 - 32 år och de har fungerande AC utan någon påfyllning.
Doktorns 945 ltt -97

Rostfritt med riktigt utblås istället f[…]

Tempmätare 940

En mätare från en 740 kommer inte passa[…]

Svar till ovanstående HerrP Beträffand[…]

Låset till bakluckan på min V60 strula[…]