Volvo S80N (07-16), V70 II (08-16), XC70 II (08-16) relaterade ämnen. OBS! vid motorproblem försök att ange vad du har för motor i bilen...

Moderator: Moderatorer

av Fallan
#1433552
Hej.
Som ett brev på posten, två veckor innan besiktning, så får bilen för sig att julpynta och tänder lampor till höger och vänster. Jag har nu fått bukt med allting (hoppas jag) utom ABL-lampan som lyser konstant strax efter uppstart samt ett meddelande om "strålkastarfel - service erfordras".
Nu är detta inget dom sa något om på sbp då nivån på lyktorna står rätt. Borde alltså inte ha med nivåjusteringen för xenonet om jag tänker rätt utan för det aktiva kurvljuset. Denna funktion har jag haft urbockad sedan jag köpte bilen för snart ett år sedan och tänker då att det kanske är någon motor för justeringen som kärvat ihop. Men borde den tända lampa då om ej funktionen är ibockad? Finns det något vettigt sätt att felsöka detta på förutom att försöka se om ljusbilden rör sig? (Har försökt men kan varken se rörelse upp, ner eller åt sidorna)
Användarvisningsbild
av Steffe3
#1433556
Bilen testar inte genom att köra åt sidorna, men med t.ex. VIDA kan man tvångsköra höger/vänster.

Alternativt aktivera funktionen och kör sakta mot en vägg, så bör du kunna se om någon av lamporna rör sig/inte rör sig.
av Fallan
#1433569
Jag kan inte se att den testar något alls vid uppstart. Inte heller upp eller ner. Men av mina erfarenheter med tidigare bilar så brukar lyktorna gå i "säkerhetsläge" (peka rakt ner) om nivåjusteringen felar? Mina lyktor var perfekt inställda på bes.
Ska pröva rulla med fullt rattuslag mot en större vägg för att se om jag kan upptäcka någon rörelse.
av Fallan
#1433614
Konstant lysande ABL? Den tänds inte direkt när jag slår på tändning utan oftast tar det 30sek cirkus. Jag hinner många gånger börja köra iväg 100m innan den tänds.
av William85
#1433618
Fallan skrev: tor 04 mar 2021, 07:54 Konstant lysande ABL? Den tänds inte direkt när jag slår på tändning utan oftast tar det 30sek cirkus. Jag hinner många gånger börja köra iväg 100m innan den tänds.
Det låter inte riktigt likt, för mig tändes det direkt efter start. Troligen blev det nåt spänningsfall i ABL systemet och felkod sattes.
Användarvisningsbild
av apersson850
#1433678
Givarna i höger hjulhus används för höjdjusteringen av Xenonljuset.
För styrningen höger/vänster används styrvinkelgivarens information, tillsammans med hastighet på bilen och lite annat som den vill veta.
Sidostyrningen av ljuset fungerar bara när funktionen är vald, ljuset är tänt, bilen är i rörelse och det är mörkt ute. Det är helt uppenbart när det fungerar, särskilt när man styr lite kraftigare i låg fart.
av Fallan
#1433899
Då borde alltså ingen abl-lampa tändas om det hade varit något fel på nivågivarna som jag nämnde ovan? Som sagt, har aldrig haft funktionen aktiverad sen jag köpte bilen men så en vacker dag för några veckor sedan tändes lampan och är nu permanent från en stund efter att jag startat bilen varje gång. Den lyser aldrig precis när bilen startas men tänds ändå om jag bara står på tomgång utan att rulla vidare.
Användarvisningsbild
av Steffe3
#1433902
Styrenheterna har en förmåga att få i sig fukt, har jag för mig att jag läst.

Jag har samma/likvärdigt felmeddelande, men det har mer med eftermontering av TFT-mätarhuset att göra, felet dyker inte upp med vanliga mätarhuset.
Däremot så håller jag koll här, ifall det skulle dyka upp något jag också kan testa :oops:

Lämnat in den på reparation :party: […]

XC70 - S80 och XC90 i ett?

En fundering kring XC70. Jag har idag en XC90 3.2[…]

Ojämn Tomgång.

Min B230FB motor har ojämn tomgång,vand[…]

XC - Rear axle sensor

Hej! Har en XC60 -2015 som har visar symbol att […]