Volvo 850, S/V70 (97-00) , V70XC (98-00), C70 (98-05)
relaterade ämnen OBS! vid motorproblem försök att ange vad du har för motor i bilen...

Moderator: Moderatorer

av Cewox
#1423922
Har problem med bromsljuset i bakluckan på V70 99.
När jag trycker på bromsen med motorn avstängd fungerar alla bromsljusen, ingen varningslampa.
När motorn är igång lyser inte bromsljuset i bakluckan utan enbart de på sidorna och varningslampan lyser på instrumentpanelen.
Vad göra?
Undrar en som inte mekat så mycket tidigare.
Tacksam för förslag!
av sicnarf
#1424029
Detta var ett märkligt fel. Jag skulle rekomendera dig att åka till en mindre verkstad som kan något om bilel. En del är duktiga på det så du kan ringa en och fråga eller googla efter en bilel verkstad där du bor.
Användarvisningsbild
av Lucif3r
#1424048
Fungerar det med tändningen påslagen?
Om nej, fungerar det med ljusvredet på 0?
Om ja, troligen kabelbrott i stammen mellan baklucka och kaross, troligen kortsluter bromsljuset mot regskyltsbelysningen.

Det finns egentligen bara ett sätt att felsöka... fram med multimeter och mät spänningen i kablarna till bromsljusen(och kringliggande kablage) både med tändning av och på.
av Erik Å
#1424060
Man kan ta ner plastkåpan i taket på vänstra sidan och känna på kabelstammen också. Minns inte riktigt men jag tror att man pillar bort glaset i taklampan och tar bort skruven som sitter där. Sen är det nog bara snäppen som håller kåpan på tvären och när den är borta kan man ta ner de längsgående kåporna. De kanske hade någon skruv också..
Har någon kabel gått av i böjen så märks det på att det gärna blir ett veck precis där den är av när man böjer lite. Och drar man i just den sladden så känns den som en gummisnodd, inget stumt motstånd som på friska sladdar.. Läge att klippa och skarva i en bit frisk kabel!
Jordkablarna är svarta har jag för mig, kanske en sån som är av. De grövre ledningarna är till elbakrutan, det är de tunna man ska sikta in sig på ;-)

Edit: kollar i Haynes
LED-Bromsljusets ledning ska vara grå/svart och går till stift 10 på glödtrådsvakten (den sitter gömd under balken på vänster sida av golvluckorna). Jordledningen är svart.
Nummerplåtsbelysningen ledning ska vara vit, jordledning helt otippat svart :-D
Är det tokfel i glödtrådsvakten (typ en skvätt vatten i den) så kanske den kan börja blanda ihop funktioner för bak- respektive bromsljus. Värt att kolla!
Jag kan fixa foto på elschemat om det behövs, annars lär det väl gå att hitta på nätet någonstans..

Tja, Är väll en enkel fråga egent[…]

XC70 - S80 och XC90 i ett?

Sitter ju backkamera i vilken V70/XC70 som hels[…]

Tack för ett utförligt svar Lennart! S&a[…]

Fattar inte riktigt detta. Alla av nya generatione[…]