Volvo S80N (07-16), V70 II (08-16), XC70 II (08-16) relaterade ämnen. OBS! vid motorproblem försök att ange vad du har för motor i bilen...

Moderator: Moderatorer

#1390004
Hej!
Har lite bekymmer med mitt hästsläp som jag känner att det kanske finns någon som har något bra förslag på vad som kan vara fel.

Kör med en V70 -16 modell. Släpet är från -08 och har en 7-polig kontakt. Bilen har en 13-polig. Jag har testat att felsök vad som kan vara fel om det kan vara att kabeln lossnar när jag har kört någon meter men det är det inte. Det är LED på positionsljusen fram men vanliga lyktor bak. Till en början lyser alla lampor utan problem - blinkers och stoppljuset funkar med. Men när jag börjar rulla med släpet och har kört ca 5-10 m (ibland längre tom) så kommer det upp en varning i bilen att släpet behöver servas och både positionsljus fram samt lyktan bak på höger sida av släpet slocknar. Någon som har en bra idé vad detta kan bero på?
#1390008
Börja med att göra rent kontakterna både på bil och släp och spraya i lite tunn olja.. Brukar bli ärg och oxid där, kontakthylsorna brukar vara obehandlad mässing som inte gillar vägsalt.
Annars kan det vara någon ledare inne i sladden som är avnött i någon böj, prova att böja den fram och tillbaka och se om lamporna blinkar. Eller så har en ledare lossat inne i kontakterna.
#1390021
Alla sladdar ser hela ut vad man kan se under släpet iaf. Adapter till bilen + sladd mellan bil och släp är nytt. Började med att byta det. Stickdosan fram är isär kopplad och kollad - alla sladdar sitter som de ska. Kollade alla lampor - de är hela och fungerar, allt lyser som det ska de första 5 metrarna. Kopplingsdosan bak där en blå sladd som inte är inkopplad och den gröna som ska gå till blinker höger finns inte? Men det kanske ska vara så?
#1390023
Den där blå sladden borde nog sitta någonstans, den ser lite lätt ensam och övergiven ut.. :oops:
Du råkar inte känna någon som har ett likadant släp så du kan titta var den ska sitta?
Sen som sagt skulle jag ha sprayat lite oljespray i kontakterna, det förhindrar korrosion
Har du provat släpet på en annan bil för att se om problemet ligger i släpet eller bilen?
#1390026
Den ser ju ut att vilja höra hemma någonstans känns det som! Nej tyvärr, det är en Opus transport som slutade tillverkas för några år sen så vet inte någon annan som har en likadan.
Jag har testat den med en Audi A6 från -18 och det är samma sak där - höger sida slocknar efter ett tag där med. Har inte testat med en äldre bil eller 7-poliga kontakter.
#1390038
Det skulle faktiskt kunna vara så att elektroniken i bilen tycker att det går för mycket ström ut till släpet och stänger av. Felmeddelandet tyder ju faktiskt på det. Har du tittat inne i lyktorna att det inte är smuts och korrosion som gör att det blir överledning mellan kontaktblecken i lamphållarna? Titta i alla de lyktorna som slocknar, positionsljus fram och höger bak.. Du kan ju prova att ta ur dessa glödlampor ur hållarna och sätta tillbaka dem en efter en. Eller rentav växla plats på vänster och höger sida. Skulle faktiskt kunna vara fel på en glödlampa så den drar mer ström är förväntat eller kanske ger kortslutning när det skumpar lite..
Vissa glödlampor med kombinerat bakljus / bromsljus går att sätta fel väg i hållaren så att 21W bromsljus lyser när det ska vara 5W bakljus. Finns flera varianter av lamporna med olika placering av styrpiggarna, en del är osymmetriska så man inte ska kunna vända dem fel..

Undrar om inte den blå sladden ska sitta på stiftet under den bruna sladden? Så att alla fyra sladdarna på vänstra sidan av plinten möter en sladd på högra sidan..
#1390148
Såvida de inte ändrade det sista året är det samma utgång på bilen till både höger och vänster sida på släpet. På min 2012 är det definitivt så.
Spelar det någon roll om du faktiskt kör fem meter eller bara står på tomgång?
Bilens utrustning från Vin nr

Du kan kolla utrustningen igenom att trycka in reg[…]

Städat i min V70 D3 my-11. Köpte en V90[…]

Hjälp

Behöver byta denna.hur får man loss den[…]

Framhjulslager V50

Jag har köpt 2st framlager på Biltema m[…]