Här diskuteras allmänna bilfrågor oavsett märke som inte passar in i övriga forum.

Moderator: Moderatorer

Användarvisningsbild
av joel80
#1357483
Tjatet om klimatet? Lite som att tro att "tjatet" om att jorden är rund kommer blåsa över. :D
Innan vi kommit i fas med klimatet och ridit ut de kommande katastroferna får vi nog räkna i generationer istället för 20 år.

Svenskt Näringsliv har analyserat de färdplaner för minskade utsläpp som presenterades av olika branscher under 2018.
De har kommit fram till att om samtliga utlovade elektrifieringsåtgärder genomförs, skulle det kräva 37 TWh el.

Det är rätt mycket, men inte i närheten av de 145TWh du får i dina uträkningar. Som du säger tar du med några fler delar... där det inte i nuläget finns planer på full elektrifiering.
Skärmklipp 2020-01-07 01.13.12.png
Skärmklipp 2020-01-07 01.13.12.png (8.21 KiB) Visad 732 gånger
Sen har vi även en stor ökning av bioenergi som de räknar med vi behöver.

https://www.svensktnaringsliv.se/migrat ... nId=729395
Användarvisningsbild
av fjohan82
#1357525
Derank skrev: mån 06 jan 2020, 18:26 Ja, folk verkar ha panik, var förbi st1 där jag brukar tanka, var kö ut på vägen jag for vidare hem igen, tankar i morgon. Iran/irak/USA har pågått i decennier och lär så göra i 100år till.

men man får sig kanske några bra köplägen på börsen, synd att ja missade att köpa några oljebullar bara, kan bli en fins vinst i morgon i öppningen, el inte. Minns för några mpnader sedan då de bombade oljeraffinaderiern och olja togsteg uppemot 15% på natten, alla på div börsforum skrek att nu är det kört och soppan kommer kosta 30sek innan månaden är slut osv osv osv...........

snart är det väl dags att bunkra konserver igen och gräva sig ett skydddsrum osv
Höjningen blev 10 öre, inte värt att köa för... :-)
Användarvisningsbild
av VolvoB20
#1357547
joel80 skrev: tis 07 jan 2020, 01:11 Det är rätt mycket, men inte i närheten av de 145TWh du får i dina uträkningar.
Jag gör inga uträkningar. Jag läste bara Ingengörsvetenskapsakademins rapport.

Tex, Gruv/Stål/Kemi/Cement/Battrifabrikerna behöver ensamma 40 Twh. Men svenskt näringsliv räknar kanske med att man flyttar produktionen utomlands, och vips har man sparat 40 Twh.

Man skriver tex stål, 17 Twh. Ja, det var ju masugarna som behövde 17-21 Twh i rapporten jag läste. Men en eldriven masugn ger bara vattenånga som avgaser. Dagens masugn ger ju avgaser som är 1000 grader varma som driver resten av tillverkningsprocesserna för stålet så vips gick det åt 3-5 Twh ytterligare där. Något man glömt att ta med tex.

Sen förstår jag inte hur svenskt näringsliv kan hävda att vi skulle bara behöva 37 nya Twh, det går ju åt minst 65 Twh bara för att ersätta kärnkraften.
Användarvisningsbild
av VolvoB20
#1357548
joel80 skrev: tis 07 jan 2020, 01:11 Tjatet om klimatet? Lite som att tro att "tjatet" om att jorden är rund kommer blåsa över. :D
Jag tittar bara i facit. Om värden hade trott på att undergången är nära pga klimatet hade man agerat. Tyskland ska börja elda 100 miljarder kubikmeter rysk fossilgas varje år, man bygger ytterligare en pipeline till södra europa. Norge har hitta nya oljefält som man vägrar låta ligga kvar utan man tänker pumpa upp dem. Nya kolkraftverk byggs i Asien. 2019 var ett nytt rekordår för CO2 utsläppen. Inga besluts togs vid FNs klimatmöte.

Det är inte jag som inte tror på klimatförändringar, det är resten av världen som inte tror på det och därför inte agerar utan kör på som vanligt.

Tror man att ett världskrig är på väg så upprusta man som en galning, tror man det i inte så låter man bli. Samma med klimatet, ingen gör ett skit utan kör på som vanligt eftersom man inte tror det är någon kris på väg. Hade man trott det hade det hänt massor hela tiden.

Tror man att jorden är platt så håller man sig långt från kanten. Och tror man på klimatkatastrofen så slutar man släppa ut CO2 omedelbums. Jag ser ingendera hända.
Användarvisningsbild
av joel80
#1360369
Du har missat psykologin som ligger bakom den passivitet du ser. Det finns ett par olika teorier/förklaringar från psykologer kring det här, men de slutsaterna du själv drar om att det skulle vara "resten av världen som inte tror på det och därför inte agerar utan kör på som vanligt" är felaktigt.

Läs t.ex de här:
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/orsa ... e-fem-d-na
https://www.extrakt.se/psykologin-bakom ... assivitet/
https://www.svd.se/darfor-blundar-du-for-klimathotet
av Leopold
#1360561
Men poängen var ju att det vi ser hända framöver är en massiv omväxling till att förlita sig på rysk naturgas för den nödvändiga baskraften i tex Tyskland och kanske även för Sverige framöver. Drömmar om att vindkraft kan ersätta baskraft saknar bas i den krassa verkligheten, därför blir det på detta vis om man avvisar kärnkraft som har varit en viktig del i vår baskraft hittills.

De psykologiska funderingarna som framförts kan vara relevanta även för att förklara varför en del vägrar förstå hur nedläggning av kärnkraft drastiskt kommer att öka CO2-belastning inom EU's kraftproduktion under kommande decennier.

Pipelines för rysk gas är byggda sedan länge över östersjön och har rätt nyligen förstärkts för kraftigt ökad kapacitet.

En början för att se vad som pågår sedan länge: https://sv.wikipedia.org/wiki/Nord_Stream
Användarvisningsbild
av VolvoB20
#1360610
joel80 skrev: tor 23 jan 2020, 20:26 Du har missat psykologin som ligger bakom den passivitet du ser. Det finns ett par olika teorier/förklaringar från psykologer kring det här, men de slutsaterna du själv drar om att det skulle vara "resten av världen som inte tror på det och därför inte agerar utan kör på som vanligt" är felaktigt.

Läs t.ex de här:
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/orsa ... e-fem-d-na
https://www.extrakt.se/psykologin-bakom ... assivitet/
https://www.svd.se/darfor-blundar-du-for-klimathotet
Jag har inte missat psykologin som ligger bakom att vi inte gör tillräckligt. Jag klagar ju på just det i varenda inlägg jag skriver och tycker att folk blundar för hur mycket investeringar och satsningar som behövs. Peka på ett enda inlägg där jag har skrivit att vi satsar för mycket pengar och att vi bygger ut förnyelsebart för fort.

Det måste ju vara du som missat den för du tycker ju omställning går snabbt och smidigt och vi inte behöver investera snabbare och vi kommer snart att ha 100% förnyelsebar el dygnet runt 365 dagar om året i Sverige som räcker till både industri, företag, transporter och hushåll. Lätt som en plätt utan någon kärnkraft.

Nej jag är på helt andra sidan och hävdar att vi behöver satsa massivt på förnyelsebar produktion och lagring av el om vi ska fixa det.

Att vi slog världsrekord i CO2 utsläpp 2019 är fakta och inte någon psykologisk masspsykos missuppfattning. Det visar väl om något att det inte går fort nog.
Användarvisningsbild
av StringerBell
#1360713
VolvoB20 skrev: lör 25 jan 2020, 12:27
Nej jag är på helt andra sidan och hävdar att vi behöver satsa massivt på förnyelsebar produktion och lagring av el om vi ska fixa det.
och laddinfrastruktur för de c. 50% som inte bor i hus. Jag vet inte ens om man förbereder med framdragen el i rätt dimensioner när man bygger nya parkeringshus, t.ex.
  • 1
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
Lövets Tesla M3 LR AWD

Fortfarande nöjd såhär 1 1/2 &ari[…]

Berömvärt tålamod. Mina 5-6 m&[…]

Hej har fått upp motorsystem service erfordr[…]

Den eviga däcksfrågan

Om du tar bort spacers blir det ju ännu v&aum[…]