- tor 16 maj 2019, 04:55
#1316718
Bra länkar. Den första visar att jag har rätt i att det har blivit dyrare.
Och den andra visar att det har blivit dyrare förutom ishavstorsk och kyckling. Kyckling köper jag aldrig, för torrt kött och inte gott.
Intressant är att hel och havfab alltså processad mat har blivit billigare, köper inget sånt, får knappt i mig helfabrikat typ mikrad fryst lasagne eller fryst fiskgratäng, tycker det inte är gott. Säkert är innehållet billigare idag också, mycket mjöl i och annan utdrygning och effektiva maskiner. Ute på jobb får jag sånt nån gång och får pina i mig det. Äter bara riktig nylagad mat från råvaror annars.
Nu skall jag ut några dagar och smälter all info. här. Ha de!
SBergdahl skrev: ↑ons 15 maj 2019, 17:02Ja, jag ser vad jag har handlat på kvittona och det är ganska likt.ICEnow skrev: ↑ons 15 maj 2019, 16:00Handlar du likadant då? Samma volymer och saker? Min upplevda förändrade matkostnad på tio år kan jag helt härleda till att jag köper dyrare saker, inte att det blivit dyrare.SBergdahl skrev: ↑ons 15 maj 2019, 15:00Jag ser på bankkortet hur mkt vi lägger på livsmedel varje månad och det är väl omkring 40% dyrare i kr idag än för 10 år sedan. Inflaationen ej medräknad. Men inflationen medräknad 30% dyrare idag cirka. All mat! speciellt frukt och grönt och bröd och pålägg m.m. kött kanske inte lika stor höjning. Jag är i Tyskland i jobbet en gång om året och då fyller jag bilen med mat 40% lägre pris.
Andelen av inkomsten som läggs på mat har sjunkit rätt dramatiskt totalt sett senaste decennierna. Individuella skillnader finns så klart men mat har aldrig varit så relativt billigt.
intressant länk:
http://www.jordbruksverket.se/amnesomra ... 00637.html
På lång sikt har maten som andel av hushållens utgifter som sagt sjunkit rejält. På kort sikt verkar det inte ha hänt jättemycket. I de undersökningar jag hittat och läst iaf. Ett axplock av vad jag får upp nu när jag söker:
https://www.jordbruksverket.se/download ... 2010_w.pdf
https://www.kfstockholm.se/konsument/ar ... -och-2014/
Bra länkar. Den första visar att jag har rätt i att det har blivit dyrare.
Och den andra visar att det har blivit dyrare förutom ishavstorsk och kyckling. Kyckling köper jag aldrig, för torrt kött och inte gott.
Intressant är att hel och havfab alltså processad mat har blivit billigare, köper inget sånt, får knappt i mig helfabrikat typ mikrad fryst lasagne eller fryst fiskgratäng, tycker det inte är gott. Säkert är innehållet billigare idag också, mycket mjöl i och annan utdrygning och effektiva maskiner. Ute på jobb får jag sånt nån gång och får pina i mig det. Äter bara riktig nylagad mat från råvaror annars.
Nu skall jag ut några dagar och smälter all info. här. Ha de!