Sida 1 av 4

Obekväm förarstol

Postat: fre 11 jan 2019, 19:13
av Aida
Nu ger jag mig in i på farlig mark här... Men jag får satans ont i ryggen efter bara 30 minuters körning i minV90 Business Advanced. Jag är 1,85 lång och väger 80 kg. Jag har kört hur många olika bilar som helst genom åren men aldrig upplevt ngt liknande. Jag vet att jag har de nästenklaste stolarna och varje åktur längtar jag efter de utdragbara lårstöden som finns till lädersätena - Men ont ska man ju inte behöva få. Stolsryggen är stenhård och har en konstig lutning. Likaså längst ner i mitten i svanken mot sitsten så finns en stenhård metallplatta direkt innanför tyget - Jag undrar om det är den som tar emot mitt bälte och hälla bak på byxorna och därför gör ont. Den känns jättetydligt bara man drar handen över sätet. Jag har känt likadant på en skinnklädd Inscriptionstol utan att könna motsvarande. Jag undrar om plattan har ngt att göra med kännaren för om ngn sitter i stolen kopplat till bältesvarnaren eller vad det nu är. Finns ngn med samma problem som jag eller också könner plattan? Frågan är om man ens kan ta upp det med verkstaden; de lär svara att så är bilen fr fabrik utan ngt mer... Alla motorjournalister höjer ju stolarna till skyarna så man blir ju lite frågande... Jag sitter tom böttre i min gamla Kia Ceed...

Re: Obekväm förarstol

Postat: fre 11 jan 2019, 20:27
av Maqqann
Jag har visserligen lädersäten med dynförlängning i min men tog lång tid för mig att bli vän med stolen också. Tyckte jag satt betydligt bekvämare i XC70 med standardsäte. Har du sett spaken på högersidan av solen som justerar lutningen? Den hjälpte mig en aning när jag fann den.

Tapatalking with 1+ 6T


Re: Obekväm förarstol

Postat: fre 11 jan 2019, 21:22
av UnleashFusion
Du är inte ensam angående stolarna på dom nya volvo-bilarna.. vare sig om det är tyg/läder- eller skinnklädsel är dom galet hårda jämfört med stolarna från v70 MY10-16, även dom stolarna som fanns på R-design känns dom så mycket mjukare jämfört med dessa nya. Därav behåller jag min V70MY11. Jag har funderat flera gånger och provkört V90/nya v60 men efter cirka 30minuter så blir det obekvämt och man måste stanna och sträcka på sig.

Re: Obekväm förarstol

Postat: fre 11 jan 2019, 21:28
av Fjonsson
Design på stolarna har blivit viktigare för volvo. Dom gamla var för tjocka. Dom nya passar inte alla. Man bör provköra innan köp. Jag sitter utmärkt med mina 194cm/103kg.

Re: Obekväm förarstol

Postat: fre 11 jan 2019, 22:21
av Malmstroem
Jag sitter också bättre i de nya stolarna än de som fanns i min gamla XC70. 193cm / 93kg.

Re: Obekväm förarstol

Postat: fre 11 jan 2019, 23:16
av dfa
Håller tyvärr inte med. Kom precis tillbaka från +450 mils körning i min XC40 (13-14 timmar i bilen på en dag) och hade inte minsta känning i ryggen på hela resan även om stolarna i 90-serien är ännu bättre enligt min uppfattning.
Däremot körde jag en Kia Niro hyrbil i 15 mil för ett par månader sedan och reagerade på att just stolen var så obekväm och att det kändes påfrestande för ryggen med en så kort resa.
Så vi är nog olika...

Re: Obekväm förarstol

Postat: fre 11 jan 2019, 23:36
av Speedson
Intressant, väldigt likt min upplevelse av förarstolen. Har med en Business Advanced med standardstol och är av liknande längd och vikt.
Började med att jag fick ont i nedre delen av ryggen av svankstödet (borde vara den hårda plattan du beskriver), fick hela tiden ändra på det för att få till en tids körning där det känns ok igen. Tycker att den så kallade 4-vägsinställningen av svankstödet inte alls beter sig så som det är beskrivet i manualen.

Efter lite analys så misstänker jag att det är nått fel på svankstödet och att det faller tillbaka till ett dåligt läge efter ett tag, missar jag att ställa in vid uppstart av bilen och väl börjat köra ett tag i detta läge så blir det helt fel i ryggen och ändringar till rätt läge hjälper inte utan behöver röra på mig för att bli kvitt det. Upplever även att svankstödet rör sig med en svagt långsamt pulserande rörelse ibland.

Finns en uppdatering för svankstödet i senaste mjukvaran, har precis servat bilen så ska utvärdera om det gör nån skillnad innan jag kontaktar min PS om detta igen, men tror tyvärr bara fixen är för när man har minne i förarstolen.

Tycker jag sitter bäst med stolen relativt högt och stolsryggen vinklad bakåt plus uppvinklad framkant för att få stöd för låren. Har två bakåtvända barnstolar bak så det finns tyvärr vissa begränsningar i att ställa in stolen.

Har aldrig haft nått liknande problem med någon annan bil jag kört innan, har kört nonstop från Nürbugring till Växjö med min Porsche med skalstol utan några problem.

När är din bil tillverkad?

Re: Obekväm förarstol

Postat: lör 12 jan 2019, 07:53
av Flajjan
Hade samma problem när jag hade V90, för min del så sitter jag bättre rakt upp (mindre ont i ländryggen). Jag höjde min stol så högt det gick i bak och ner i fram för att få stolen så rak som möjligt. Tyvärr så sitter man då så högt att paketet med sensorer och backspegel är mitt i synfältet. Det är synd att man inte kan tilta i bakkant - hela stolen höjs när man vinklar upp i bakkant.

Om det nu är så bra att sitta bakåtlutad BMW/Audi style varför är inte stolarna i lastbilar på samma sätt? Varför lutar inte soffor bakåt på samma sätt? Troligen för att det inte är en egentligt bra sittställning, men att det ska ge en sportig känsla och designerna tycker säkert att det ser fräckt ut.

Jag håller med om att V70 stolarna var betydligt bättre, saknar min XC70 varje dag..

Re: Obekväm förarstol

Postat: lör 12 jan 2019, 09:58
av Mathiasffs
Hade också problem efter jag köpt bilen, provkörde i max 30 minuter och när jag fått min bil och kört första timmespasset så hade jag riktigt ont i ryggen..

Mitt löstes genom att ställa in svankatödet på så lite som möjligt, alltså stödet så långt ”in” i stolen som det bara går.
Nu är stolen kanonskön och går lätt flera timmar utan ryggont :-D

Re: Obekväm förarstol

Postat: lör 12 jan 2019, 11:07
av Aida
Tack för alla svar. Skönt att veta att jag inte är ensam. Jag hade den nya V60 med Momentum Pro paket med läderklädsel och utdragbart lårstöd nu för ett tag sen. Då kände jag ingen smärta i ryggen alls. Visserligen så körde jag inte så långt men iaf 40 minuter i taget. Jag kände inte heller den kvadratcentimeter stora plattan längst ner på ryggstödet. Känner ni den när ni med ett lätt tryck när ni med handen sveper över sätesytan?

Av era svar synes de med problem ha tygstolen precis som jag emedan de med lädersätena sitter bra. Jag tror inte att man kan jämföra med suvarna eftersom det blir en helt annan mer upprätt körställning (köksstol istället för fåtölj) och XC40 har helt andra stolar.

Frågan är bara vad man glr åt det... Kanske skulle ta en dyna fr utemöblerna och sitta på... Eller kanske såna där träkulor som taxichaufförer hade på 80-talet...