Volvo 240 & 260, 340 & 360 samt 440, 460 & 480 relaterade ämnen OBS! vid motorproblem försök att ange vad du har för motor i bilen...

Moderator: Moderatorer

#1167199
Hej! Jag är nybliven arvtagerska till en vacker 240 från -87 men det är min första bil och jag är tyvärr totalt novis på att skruva (- så var snäll och övertydlig mot mig, tills jag säger till :P)

Börjar direkt:

1. Dekorlisten på vänster framdörr sitter lös och sticker ut sen en skrapning - två "fästploppar" har rykt. Kan man hitta sånna någonstans eller är det hitta ny list som gäller?

2. Från samma skrapning är det repor i lacken. Vad rekommenderar ni att använda på repor så det inte blir växande rost?

3. Gummit till torkarbladen behöver bytas överallt. Var hittar man det och är det svårt att byta?
Tycker det verkar väldigt onödigt att byta ut alla torkarblad som det inte verkar vara något fel på...

Hoppas på hjälp och kloka synpunkter - tack på förhand!

/Lite i taget
#1167218
Du menar förmodligen kromlisten som sitter strax under dörrhandtaget? Är den förstörd så är det nog enklast att köpa en ny på skroten. Fästplopparna bör gå att få tag i.

Lackskador kan vara lite värre. Antingen "lagar" man det som är skadat och det blir billigt men inte särskilt snyggt. Man får slipa lite rent och måla på någon grundfärg och sedan täcklack. Skall det vara riktigt gjort så skall man kanske lacka om hela dörren, men det blir inte billigt.

Torkarblad är förbrukningsvara till alla bilar. Och dom flesta har dålig hållbarhet. Man får byta tämligen ofta, lite beroende på om det har kommit mycket sand och damm på dom. Nya finns på större bensinstationer, bilprylvaruhus (Biltema och liknande) och naturligtvis hos återförsäljarnas reservdelsbutiker.
#1167579
Tack för svar Rådlös!

Ja precis, kromlisten. Den har böjts något men har egentligen inte några andra skador än att 2 fästploppar rykt.

Lacken - det var inte roligt att höra.

Ok, blir väl till att köpa hela torkarblad då. Hört av nån att det skulle gå att köpa nya gummiremsor men har inte hittat.
#1167590
Ja, som du ser, jag har svarat lite kortfattat. Det går säkert att skriva långa avhandlingar om detta. Men jag är t.ex ingen billackerare så jag skall inte fördjupa mig i sådant, även om jag har lagat lite stenskott och annat. Därför vet jag att det är väldigt svårt att få till ett bra resultat om man nu vill ha det. Men ett litet kort tips skall du få ändå. Om du köper en grundfärg och en täcklack, så tänk på att dessa två färger måste fungera ihop. Det är inte alla färger som gör det. Täcklacken, som för det mesta är en sprayfärg har ett mycket starkt lösningsmedel. Det kan lösa upp grundfärgen så att det blir en röd-brun sörja av hela lackeringen. Och om man t.ex tänker sig att låta grundfärgen torka och härda ordentligt en längre tid så att det knappast blir upplöst av sprayfärgen så är det så illa att grundfärgen tål väder och vind väldigt dåligt. Så man måste göra allt i rätt ordning och rätt tidsföljd. Man kan dock köpa både grundfärg och täcklack på samma gång, i samma butik och "pressa" expediten på försäkran att dom båda färgerna passar ihop. Ibland framgår det av texten på burkarna vilka som passar ihop. Har man sedan valt samma fabrikat på färgerna, så har man ofta kommit ett steg på vägen.
Fästploppar finns att söka hos en handfull firmor som säljer delar till äldre Volvo. Här är några:
http://www.cvi-automotive.se/
http://www.gcp.se/
http://www.vp-autoparts.com/main.aspx?guest=yes
Det finns flera, men börja att söka här.
Om kromlisten är deformerad, böjd eller ihopklämd eller på något annat sätt skadad så blir det bäst med en annan (hel och rak) från skroten.
När det gäller torkarblad så finns det ibland lösa gummilister och några andra gånger hittar man bara hela torkare med metallskena och allt. (Inte själva armen. Den behöver man ytterst sällan köpa ny) Och det beror många gånger på var man köper torkarbladen. Volvo säljer nog bara med hela metallskenan och färdigmonterade gummiblad. Medan kanske (?) Biltema och andra säljer ibland bara gummilisten. Och ett tips här är att dom som Volvo säljer, alltså färdiga hela torkare, är oftast lättare att byta. I alla fall för den som aldrig har gjort det förut.
#1167643
Tänka sig, jag hade precis samma problem på min, fast på höger sida.

"Plopparna" till listen hittas lätt på internet. Jag har prövat metallim och lite annat till min list utan framgång.
Som Rådlös skriver är listerna hopplösa att få tillbaka snyggt om de på något vis är deformerade.

Hur pass illa däran är dörren? Min bils skrapsår försvann nästan magiskt med hjälp av finskt sämskskinn och polish.
Finska sämskskinn - det sämska som finsk!

Torkarbladen är bara att byta ut. Finns värre ställen att vara dumsnål på, men inte många 8)
Fel på parkeringsensor "Löst"

Kan du precisera mer exakt var den kontakten sitte[…]

Framtolarna ser inte så bra ut i nuläge[…]

S80 07 2.5T

Svaret är "det beror på". J[…]

Nämen så praktiskt. Har ännu aldri[…]