Här får du bl.a. Veta hur man byter bromsklossar, gör service samt allmänna mektips. OBS! Du kan inte skriva inlägg...enbart läsa vad moderatorerna skriver/tipsar om.
OBS! Författaren till respektive guide tar inga som helst ansvar för eventuella skador etc. Genom användandet av guiden!

Moderator: Moderatorer

#936629
Ska försöka förklara här så utförligt det går utan bilder, hur man kopplar extraljus på Volvo V70N/XC70 utan att köpa Volvos kabelhärva, för 1200 spänn!? :)

För det första då så behövs ju det vanliga: Extraljus, fäste, kablar, relä, säkringshållare, säkringar, kabelskor.
Utöver detta så behövs det lite mer för halva härvan till extraljus är färdigdraget i dessa bilar och detta ska ni koppla in er på. De som behövs är:

Knapp i kupén: 31288620. Finns i mer än en färg, detta är nummer till den mörkgrå, men förklara bara att ni vill ha extraljus knappen till er bil, är även annorlunda knapp på version två av V70N.
Kontakt: 30656644. Detta är kontakten som behövs för att koppla in sig på den färdiga härvan i bilen
Kabelstump färdig med stift: 9168863. Denna behöver ni två stycken av, änden med stift på trycker ni in i kontakten ovan.Så till verket då, här antar ja att ni redan monterat extraljusena.

1. Montera knappen
Detta är busenkelt, längst ner i mittkonsollen, framför växelspaken. Där tar ni bort plasten vid cigguttaget med hjälp av en mejsel och bänder ut den från hörnen och drar sedan rakt ut. Sitter förmodligen "blindknappar" där, en plastbit bara, dra ut den och tryck i knappen. Spelar ingen roll vart ni sätter den, datorn känner av detta automatiskt. Sätt sedan tillbaks plasten.

2. Koppla in relät.
I stort sett som vanligt.
30 + Matning (avsäkrad)
87 Extraljus
85, 86 sätter ni på kontakten ovan. Spelar ingen roll vilken kabel ni sätter vart från kontakten, bara det sitter en på 85 och en på 86.

3. Koppla in kontakten i bilens härva.
Bredvid luftburken, mellan burken och skärmen. Längst ner där ser ni en ledig kontakt som är två polig, där kopplar ni på kontakten och se till att ni trycker dit den tills de klickar, kan vara lite trögt och det är trångt och jävligt om ni låter luftburken sitta kvar.

4. Koppla in säkring.
Sist så ska ni koppla in en säkring till den färdiga härvan. Den ska sitta i säkringdosan i motorutrymmet på plats 2 och ska vara 20Amp.

Så ska de vara klart! :)


Bilen kan behöva några minuter på sig att programmera in knappen, så ha lite tålamod, ta bara ur nyckel och fixa det andra så borde det vara klart när ni är klara.
Guiden borde va samma på alla V/XC70 01-08 men på dom nyare är det som sagt en annan knapp.

Och! På vissa bilar är det så att man måste trycka på extraljus knappen varje gång man startar bilen för att extraljusen ska fungera, men ENBART när man startat bilen. Sen stängs knappen av när bilen är av. Detta ska kunna programmeras hos Volvo så att bilen kommer ihåg att knappen var igång innan bilen stängdes av och då ska ni aldrig behöva röra den om ni nu inte vill stänga av extraljusena nån gång, kan ju va bra i snöstorm :)
s90 T4 erbjudande

Bilen byggs väl i Kina? Då är det[…]

Leveranstid

https://www.jagrullar.se/forum/viewtopic.php?f=87&[…]

Har en V70 som är tillverkad 2000-03 dvs den […]

En åtta och en trea kan ju bli ganska lika o[…]