Sida 1 av 1
Receptbanken [avancerade/tidskrävande recept]
Postat: ons 06 okt 2010, 16:02
av matzen10
Här är det utmärkt att dela med sig av typisk helg/festmat som oftast kräver lite tid att förbereda och laga.
Du ska helst ha provat receptet själv och gärna dela med dig av tips som man inte hittar i kokboken.
Fisk, fågel, nöt- och fläskkött, vegetariskt eller lamm, spelar ingen roll. Bara det är gott o inspirerande!
God spis!
M V H
---> Matz
Re: Receptbanken [avancerade/tidskrävande recept]
Postat: fre 08 okt 2010, 10:38
av Ticken
Nice! Lägger in direkt länk till den här tråden och väntar med kniv & gaffel i högsta hugg!
/Ticken
Re: Receptbanken [avancerade/tidskrävande recept]
Postat: fre 08 okt 2010, 14:24
av matzen10
(R)
Re: Receptbanken [avancerade/tidskrävande recept]
Postat: fre 08 okt 2010, 14:44
av Dalmans
jag brukar slänga ihop skivad fläskfile, färska skivade champinjoner, matlagningsgrädde, oxfond, senap och lite hackad gräslök. har inga volymer i huvudet då jag brukar höfta med dem. serveras med bandspaghetti
En annan fläskfiléfavorit är att lägga den i en långpanna, snitta den längsmed, strö ut konserverade hela champinjoner, strö över vitlökssmör, dels i snittet i filén och även över svampen. in i ugnen och när det är klar gör man en sås på skyn (sky+grädde+kryddor)
denna är galet god till pressad potatis!
Re: Receptbanken [avancerade/tidskrävande recept]
Postat: lör 09 okt 2010, 17:39
av Ticken
Dalmans, dom där vill jag ha recepten på!
/Ticken
Re: Receptbanken [avancerade/tidskrävande recept]
Postat: lör 09 okt 2010, 17:52
av Dalmans
tror dessvärre inte jag har nån av dem uppskriven. men lagoma mängder och lagom värme så fixar du lätt till det endå!
Re: Receptbanken [avancerade/tidskrävande recept]
Postat: lör 09 okt 2010, 23:14
av llesrof
Helgmat och helgmat... men jag brukar göra nötpaj lite då och då. Den är väldigt god och mycket ppskattad bland mina vänner. Jag brukar få göra nötpaj till den årliga haloween-festen och tillhörande knytkalaset en av mina barndomsvänner brukar arrangera.
http://www.arla.se/default____17653.aspx?recipeid=14562
Jag hade ett tillfälligt jobb inom tillverkning för några år sedan och då brukade någon bjuda på fredagsfika. En tjej var nötallergiker och jag hade självklart tagit med mig en nötpaj. När hon såg pajen så sa hon inte helt utan besvikelse i rösten "åh... jag är ju allergisk mot nötter. Jag svarade snabbt "men du kan väl pilla bort nötterna..?". Hon tittade på mig med en min som jag inte riktigt kunde tyda och då plockade jag fram en finfin äppelpaj jag bakat för hennes skull. Snällt va..? :mrgreen: Jag kan lova att denna paj är en höjdare. Den är inte heller specellt svår att göra. Skvätter man in lite cognac i fyllningen blir den bara ännu bättre :D
Re: Receptbanken [avancerade/tidskrävande recept]
Postat: fre 31 dec 2010, 10:40
av Dalmans
http://www.tasteline.com/Recept/Djavulskyckling
jag gillar namnet på den, Djävulskyckling :twisted:
Denna ska jag överaska min sambo med till nyårsmiddag..
återkommer imorgon om det vart lyckat
Re: Receptbanken [avancerade/tidskrävande recept]
Postat: lör 01 jan 2011, 18:08
av Dalmans
japp, det vart lyckat som fan :) jag serverade den med cayennepepprat ris, en sallad med röd paprika, fetaost och knaperstekt bacon till!
Kycklingfilé i lergryta
Postat: ons 19 jan 2011, 20:03
av matzen10
Kycklingfilé i lergryta.
Med ris, sallad, lingonsylt, syltlök och en god sås.
Fördelen med att laga mat i lergryta är att ugnen håller sig ren, köttet blir oerhört mört och inget fett behöver tillsättas. Dessutom bevaras alla goda smaker.
Har du ingen lergryta så är det dax att investera i en (ca: 500:-)! Den är mycket användbar och sköter sig själv. Resultatet blir alltid bra.
*4 fileér
*1-2 gula lökar
*(1-2 morötter)
*(ett gäng potatisar, kålrötter och/eller andra rotfrukter)
*Kryddblandning (chilisås, heinz ketchup, 1 pressad lime, peppar, salt, vitlök, barbequesås (honung) (ingefära))
*Grönpepparsås
*Ris/potatis/rösti
Lergrytan ska läggas helt i blöt 20-30 min innan det går in i ugnen. OBS! ugnen ska vara kall när du sätter in lergrytan! 180-200 grader i ca: 1,5 timmar är standard för alla olika typer av kött.
Gnid in köttet med de kryddor du föredrar och lägg det i grytan. Dela lökarna ( morötterna samt potatisen) i stora bitar och kasta i.
Skjuts in i ugnen! Det är först nu du ska ställa in ugnen på 180-200 grader. (om du ställer in lergrytan i en redan varm ugn så spricker leran...)
Efter 30 min brukar jag lägga i den övriga kryddblandningen.
Blanda chilisås, (söt) ketchup, barbequesås, saften från 1 lime, 2-4 klyftor hackad vitlök, lite peppar och salt. Jag använder en plastbägare och rör ihop det med en gaffel.
Häll den halvfasta blandningen på köttet/rotfrukterna i grytan och låt den vara inne i ytterligare ca: 60 min. De sista 10-20 minutrarna kan du med fördel ta av locket så blir det ännu mer färg på anrättningen.
När du är klar med grytan så ställer du den i varmt vatten. Helst så snart som möjligt efter ugnen. Då blir den väldigt lätt att rengöra med diskborsten sen. Ev. kan svinto användas ifall du först har kramat ur skurmedlet ur tussen. I övrigt ska inte diskmedel eller maskindisk användas! Leran är ju porös och suger in kemikalierna i porerna. Det fäller sedan ut i maten nästa gång du använder lergrytan.
God spis!
M V H
---> Matzen