NYA Volvo C30, S40, V50 & C70 relaterade ämnen... OBS! vid motorproblem försök att ange vad du har för motor i bilen...

Moderator: Moderatorer

#1351541
Bilen detta gäller är en V50 1.8f 2005.
Jag upptäckte att halvljuset fladdrade. Ifall man håller lite gas och släpper helt så lyser det starkare. Även skyltbelysningen fladdrar.
Vid mätning över batteripolerna så laddar den 14.6V-14.8V vid tomgång. Om man håller ca 2000rpm och sedan släpper gasen till tomgång så stiger laddspänningen tvärt till ca 15.1V (vad jag hinner se med min Fluke).
Har även provat detta med er annat batteri, samma resultat.
Inga problem med gången etc, detta uppdagades endast pga att lyset fladdrade.
Känns spontant som att spänningen kan skada elektroniken och batteriet.
Jag misstänker laddregulatorn, känns detta rimligt? Var i så fall kan man köpa denna, hittar ingen på någon av dom kända siterna? Någon annan modell som använder samma generator?
Tacksam för svar.
#1352333
15.2V låter onekligen för mycket. Elektroniken brukar vara byggd för 16V max kontinuerlig spänning (vid generatorfel) eller 24V (jump start) under 2 minuter. Batteriet kommer antagligen att tappa livslängd vid 15.2, likaså glödlamporna..
Har inte riktigt koll på hur laddningsregulatorn fungerar, antar att den sitter inbyggd i generatorn vid kolhållarna. Det är möjligt att magnetiseringen av rotorn sker genom att regulatorn "jordar" rotorns ena kol medan det andra matas med 12V från likriktardioderna. Skulle det bli läckströmmar till jord genom koldamm vid släpringarna kanske magnetiseringen inte kan slås av även om regulatorn försöker.. jag spånar bara :-) Lyckas inte lista ut vad det skulle bli för symptom om det blir fel på en likriktardiod eller statorlindning, det är inte omöjligt att spänningsregleringen blir konstig.
Förresten, är det inte en "feature" på en del nyare bilar att man laddar lite extra under motorbroms för att pressa bränsleförbrukningen?

Tack för tips! Min "nya" Volvo ( VO[…]

Förekommer det inte vissa problem med kabelbr[…]

Vad kör du för bil?

Individual (individuellt körläge)

Hämtade ut min i Juni och det har alltid s[…]