NYA Volvo C30, S40, V50 & C70 relaterade ämnen... OBS! vid motorproblem försök att ange vad du har för motor i bilen...

Moderator: Moderatorer

Användarvisningsbild
av peppepp
#1251601
Hej.
För några dagar sen har det börjat komma ett klonkande ljud från bakvagnen när jag kör över gupp i lägre hastigheter ibland. Misstänker att det kan vara någon av bussningarna där bak.
Jag hade nämligen bilen på service för några veckor sedan där de noterade att "främre bakvagnsbussningarna" som dem kallade det, var dåliga. Är det bussningarna i länkarmarna bak de menar? Misstänker att det är svårt att byta dessa bussningar själv, eller?
Vad skulle ett byte hos oberoende verkstad kunna landa på tro? Ser nu att de har rea på mekster av nya länkarmar. Värt att köpa helt nya länkarmar istället och montera själv kanske?
Användarvisningsbild
av peppepp
#1259246
Ingen som har en input? Ljudet är kanske inte riktigt ”klonkande” men mer ett gummiliknande fjädrande ljud, låter i takt med bilens upp och ner rörelser när man åker över gupp bl.a
Användarvisningsbild
av Omlott
#1259345
Godkväll Pepp pepp!
Det där med främre, bakre och innre bussningar är ett uselt system att benämna bussningar på. Jag tror att dem menar den här bussningen.
(https://www.mekonomen.se/bil/reservdela ... 09-80909sv).

Den sitter så här (t.v på.bilden).
https://www.google.se/search?q=hjulspin ... VCQ3JFfVGM:

Jag bytte nylingen bussningar "yttre, nedre bussning i bakvagn" (den som sitter ytters på länkarmen där fjädern sitter) för att bultarna hade jag rostat fast så jag kunde inte skruva isär utan fick kapa.
I vilket fall så var det ganska jävligt att byta på min -04:a, rostigt och svårt att få det rakt på grund av mellanrummet som är mellan hålen som bussningarna sitter i gärna böjer sig. Nu i efterhand skulle jag ha kapat till en rörstump som kunde läggas emellan som motstånd.
Så byta hela armen skulle jag rekommendera om den endå är rostig och sliten. Priset är inte så stor skillnad om man jämnför med bussningarna som jag köpte för runt 120kr styck och två armar för 400kr styck på skruvat.
Har du svårt att komma åt med fjäderspännare (biltemas två billigare varianter inre och yttre fungerar inte) om du anser att du behöver ta lös fjädrarna så rekommenderar jag att göra så här.


Bäst är att hissa upp ena sidan bak, ta lös däcket och titta/känna efter.
Användarvisningsbild
av peppepp
#1259543
@Omlott, Godkväll Omlott! Tack för ditt utförliga svar. Sådant uppskattas verkligen! Verkar inte vara så lätt som jag trodde hehe... Men det som antagligen orsakar det ljudet är det den bussningen som sitter ytterst på länkarmen ( vid fjädern)? Och då är det en sådan här som gäller?
https://www.skruvat.se/Lankarm-P95221.a ... RxEALw_wcB

Blir nytt detta för mig, aldrig gett mig på att byta länkarmar tidigare. Man måste ju våga för att lära sig... Men byte av bussningar kräver väl pressverktyg?
Användarvisningsbild
av Omlott
#1259843
Godmorgon Pepppepp!
Skrev ett svar i förrgår men då hade inloggningstiden gått ut. Så då ville hemsidan att jag skulle logga in igen och då försvann texten. Även fast jag försökte gå tillbaka..

Ingen fara, pass it on bara :)

Precis. Om du inte vill bara byta bussningarna. Men som sagt...det var inge roligt arbete. På grund av rosten, vet inte vilket skick din bil är i.
Här är bussningen jag köpte. https://www.bildelaronline24.se/sidem/7587477

Jag använde en sådan här hjullagerpress.
http://puu.sh/AWaKX/5466d162da.jpg
Motorolja 4takt moped

Är det så förståndigt att […]

Jag körde med fuldiesel när jag bodd[…]

Okej, tack ..

945 vs 965

Den blir helt klart kvar som original! [emoji4] F[…]