Sida 1 av 2

Hur högt tryck i kylaren

Postat: tor 04 mar 2010, 20:32
av js1
Frågan är kort och gott:

Vad är "normalt" arbetstryck i kylsystemet?
Följdfrågan blir då, -Hur varmt kan kylvattnet bli utan att det börjar koka?

Re: Hur högt tryck i kylaren

Postat: tor 04 mar 2010, 21:30
av Rådlös
När man kontrolltrycker ett kylsystem, så vill jag minnas att man pumpar till omkring 1 Bar. (Man har alltså en liten cykelpumpliknade sak med en manometer och ser om trycket försvinner. Då vet man att man har en läcka någonstans.) Så knappast över 1 Bar i vanliga fall. Om du kollar på ett kylarlock, så stog det i alla fall förr i världen vilket tryck dom var gjorda för, eller rättare sagt, när dom släppte ut trycket.
Det här med kokpunkt och tryck är fysik och matematik, men det finns säkert tabeller här på nätet för sådana uppgifter.

Re: Hur högt tryck i kylaren

Postat: tor 04 mar 2010, 21:39
av js1
Okej, fast 1 Bar är ju samma som normalt luftryck (1013mBar). Menar du 1 Bars övertryck? Isåfall har är det 2Bar i systemet och då kokar vattnet vid ca 120grader.

Re: Hur högt tryck i kylaren

Postat: tor 04 mar 2010, 22:03
av *pettson*
Har ingen direkt koll på arbetstrycket i systemet, provtryckning brukar bara göras till 0,3bars övertryck. Iallafall dom verkstäder jag jobbat, och det jag lärt ut. Det brukar inte finnas anledning att gå högre i tryck.
Dock är kokpunkten ca 135grader celsius på en 855 T5 enligt dom uppgifter jag har, notera att det är inte rent vatten utan det är ju 50% glykol, det förändrar kokpunkten lite grand.
Locket till expansionskärlet ska öppna vid 1.5 bar.

Re: Hur högt tryck i kylaren

Postat: fre 05 mar 2010, 14:46
av Sparkz
Locket är märkt med öppningstrycket, 150 kPa på det gröna. Det blir 1,5 bar. 75 och 100 kPa var vanligt på 240-tiden, svart lock.

Re: Hur högt tryck i kylaren

Postat: lör 28 jan 2023, 20:17
av Xanthopteryx
Glykolen höjer också kokpunkten för vätskan.
Hur mycket?
Det beror på blandningen.

Re: Hur högt tryck i kylaren

Postat: lör 28 jan 2023, 20:18
av js1
Whaoo, en tretton år gammal tråd vaknade igen. :-o

Re: Hur högt tryck i kylaren

Postat: lör 28 jan 2023, 20:19
av Steffe3
Ingen dålig bumpning 😅 Bra nära 13 år gammal tråd.

Re: Hur högt tryck i kylaren

Postat: sön 29 jan 2023, 08:02
av VolvoB20
Xanthopteryx skrev: lör 28 jan 2023, 20:17 Glykolen höjer också kokpunkten för vätskan.
Hur mycket?
Det beror på blandningen.
108 grader för 50%

Re: Hur högt tryck i kylaren

Postat: sön 29 jan 2023, 08:14
av Xanthopteryx
Varsågod =)
Den kom upp i samband med andra sökningar så tänkte, varför inte göra ett inlägg för att utöka innehållet lite.