Här diskuteras allmänna bilfrågor oavsett märke som inte passar in i övriga forum.

Moderator: Moderatorer

Användarvisningsbild
av Gotlandsbästa
#866336
Hej Volvobröder.

Nu är det dax att köpa husvagn för många, kanske köpa vanlig släpvagn. Det finns en hel uppsjö av regler för detta. Tänkte att denna tråden kunde vi binda ihop alla husvagns/släpvagns frågor. Skriv gärna totalvikten på bilen o på husvagnen/släpet vid frågor.
En sida jag kan rekommendera är denna.

https://slpvkalk.transportstyrelsen.se/ ... lator.aspx

Glöm inte säkra lasten på släpen. Kan sluta dyrt annars.
Senast redigerad av 2 Gotlandsbästa, redigerad totalt 0 gång.
Användarvisningsbild
av milktrucker
#866370
För att reda ut begreppen

Tjänstevikt släp: Fordonets egna vikt utan last(tom)
Tjänstevikt bil: Fordonets egna vikt, med bränsle samt endast förare beräknad till 75 kg.

Totalvikt: Tjänstevikt + registrerad maxlast

Bruttovikt: Tjänstevikt + ev last oavsett vikt på lasten(variabel vikt). Alltså kan bruttovikten vara tjänstevikten som lägst och totalvikten som max, men bruttovikten kan också vara högre än totalvikten om du lastat över maxlasten, men då är det övervikt och ev. överlastavgifter.

Körkortsregler:

B-kort:
Regel 1: Bil eller lastbil upp till 3.5T totalvikt samt ett tillkopplat släp med totalvikt max 750 kg.
Regel 2: Om släpet har en totalvikt över 750 kg får inte den sammanlagda totalviket av bil+släp överstiga 3.5T

B96:
Fordonstågets(bil+släp) sammanlagda totalvikt får inte överstiga 4250 kg.

BE-kort:
tagna före 2013: Ger dig rätt att ett eller flera tillkopplade släp oavsett totalvikt.
Tagna efter 2013: Ger dig rätt att köra ett tillkopplats släpfordon med max totalvikt 3.5T, alltså får inte fordonstågets totalvikt samt bruttovikt överstiga 7T (max 3.5T+3.5T).Max släpvagnsvikt:
Släpets bruttovikt(vad den väger vid ett visst tillfälle med en viss last) får inte överstiga bilens maximala släpvagnsvikt. Noterat att totalvikten kan vara högra, men inte tjänstevikten.
Här får du själv räkna eller uppskatta lastens vikt och addera släpets tjänstevikt för att få fram bruttovikten.räkneexempel:

V50 1.6D max släpvagnsvikt: 1300 kg. Släpets maximala totalvikt vid körkortsbehörighet B: 1600 kg
Du kan med:
B-kort koppla på ett släp med totalvikt 1600 kg, men tjänstevikten på släpet måste vara under 1300 kg. I övrigt får inte bruttovikten överstiga 1300 kg.
B96: Släpets maximala totalvikt : 2350 kg. Notera att tjänstevikten och/eller bruttovikten inte får överstiga 1300 kg, eftersom bilen inte får dra mer.
BE: före 2013: alla totalvikter, men fortfarande under 1300 kg i brutto och tjänstevikt.
BE: efter 2013 Max totalvikt 3.5T, men fortfarande under 1300 kg i brutto och tjänstevikt.XC70 D5 max släpvagnsvikt 1800 kg. Släpets maximala totalvikt vid körkortsbehörighet B: 1280 kg
Du kan med;
B-kort: köra släp med totalvikt max 1280 kg. Du får inte heller lasta släpet så att bruttovikten går över totalvikten.
BE före 2013: koppla på ett släp vilket släp som helst, eller flera släp oavsett totalvikt, men fortfarande under 1800 kg i brutto och tjänstevikt.
Användarvisningsbild
av Gotlandsbästa
#866399
:D Har sett just "ett eller flera släp" men skulle en släpvagn konstruktion klara att få en krok monterad o sedan kopplar man till en vagn? Känns som en vinglig historia. Om det inte är 2axlade vagnar. Men en vagn måste väl besiktas som en bil om man monterar krok. Eller är det traktor ekipage dem tänker på? Då räcker väl B-kort?
Användarvisningsbild
av milktrucker
#866506
Gotlandsbästa skrev::D Har sett just "ett eller flera släp" men skulle en släpvagn konstruktion klara att få en krok monterad o sedan kopplar man till en vagn? Känns som en vinglig historia. Om det inte är 2axlade vagnar. Men en vagn måste väl besiktas som en bil om man monterar krok. Eller är det traktor ekipage dem tänker på? Då räcker väl B-kort?
traktortåg(med flera vagnar tillkopplade) får endast framföras av förare med BE eller tyngre behörigheter.

Det du tänker på är kärra, en kärra balanserar vikten på 1-2 hjulaxlar på mitten av kärran, ibland även 3 axlar. Det är väl juridiskt lagligt att montera kopplingsanordning på dem, men som du säger blir tåget instabilt med N-värde som pendlar fram o tillbaka. Och samtidigt får inte kultrycket vara negativt.

En vagn har minst 2 axlar, en fram och en bak. Den längst fram är styrande(och i vissa fall även bak). Vanligast är lastbilssläp, men det finns även mindre släpvagnar med påskjutsbroms, men är väldigt ovanliga pga fällknivsvrisken utan ABS.
Användarvisningsbild
av Gotlandsbästa
#869859
En V70N får dra 1800kg med BE-kort, 1370kg med automat, 1400kg med manuell, på B-kort.
av vija
#870118
Hej!

Lägger in en mailkonversation min sambo haft med Transportstyrelsen ang kulhandsken på hästsläpet som hon vill vikta upp från 1500 till 1990kg. Tycker det verkar synnerligen märkligt att det är upp till respektive besiktningsfirma vad som ska gälla. Och mycket riktigt fick vi två olika svar från de två olika besiktningsfirmor vi har i vår närhet... Kan de verkligen vara så att det är upp till respektive besiktningsfirma att avgöra vad som gäller?

-----------------------------

Hej!

Tack för ditt mejl.

Ta kontakt med ett besiktningsföretag och rådgör med dem, om vad som krävs i ditt fall.

Med vänlig hälsning
Ford Fordsson
Handläggare

Skatte- och avgiftavdelningen
Transportstyrelsen
701 81 Örebro
0771- 503 503
Ämne :Fordon - Tekniska frågor (fordonsteknik) Fordon

Kategori: Tekniska frågor (fordonsteknik)

Fråga: Hej!

Jag ha ett hästsläp som idag har en totalvikt på 1500kg. Planen är att höja den till 1990kg. Har varit i kontakt med ÅF som kan ordna med intyg, bromsberäkning och typ skylt. Frågan är då om kulhandsken. Den som sitter på idag är stämplad med 3000kg. Måste jag byta den mot en "sämre" godkänd för 2000kg, eller är det ok att ha kvar befintlig?

MVH
Martina

--------------------
Användarvisningsbild
av Gotlandsbästa
#870126
Men om det sitter en kulhandske på nu för 3000kg, släpet var ju klassat till 1500. Men kolla så hjulaxeln/axlarna har rätt klassning. Sen bara hålla tummarna. Glöm inte att det kommer behövas BE-kort för att få dra hästtransporten. Lycka till!

Nu har biljäveln startat men den går li[…]

Så du tror du har bättre koll än[…]

Volvo 245 93 bromsproblem

Eventuell luft i oken expanderar när bromsarn[…]

Batteriladdare med snabbfäste

Ja, den är lite meckig och onödig om man[…]