Sida 1 av 1

Kylvätska v40 2.0 -01

Postat: lör 29 nov 2008, 17:05
av jaf
Hej!

Tänkte byta kylvätskan i min v40, haynes skriver att det ska göras varannat år. Läste sen i instruktionboken, där står det med rätt stora arga bokstäver att kylvätskan inte normalt ska bytas.

Är nybliven ägare så jag vet ju inte vad tidigare ägare har haft i kylarn, så på sätt och vis skulle det kännas tryggare att veta att det var ok. Har inte kollat fryspunkten, vad skulle ni gjort?

Bra forum förresten, lärt mig en hel del!

Re: Kylvätska v40 2.0 -01

Postat: lör 29 nov 2008, 17:25
av palmhall1979
hej det skadar inte att byta kylarvätskan o det är inte speciellt svårt men passa på att byt termostat samtidigt så vet du ju att allt är tipptopp inför vintern

Re: Kylvätska v40 2.0 -01

Postat: lör 29 nov 2008, 17:35
av Uninium
Jag bytte på min i samband med termostatbyte,min kylarvätska som var i såg inte så bra ut heller.

Och på din så behöver det väll inte luftas heller som på GDI och turbo motorerna,så då är det ju ännu
enklare :)

Re: Kylvätska v40 2.0 -01

Postat: lör 29 nov 2008, 18:54
av Tomas88
Vart annat år tycker jag själv låter lite överdrivet.
Men om det inte är gjort tidigare är det nog inte fel att byta.
Ska själv byta kylarvätskan vid nästa service på min eftersom jag inte vet om det är gjort tidigare.

Ett tips. När du bytt, anteckna vilken typ av glykol du häller i så du inte fyller på fel sen om det skulle behövas.

Re: Kylvätska v40 2.0 -01

Postat: lör 29 nov 2008, 20:16
av mackeman
Du behöver inte byta kylar vätska. När man byter kommer det ju ner nytt syre med vattnet och det kan göra så att om du har början till korrotion så kan det påskynda det. Jag har aldrig bytt i mina bilar och ska heller aldrig behövas.

Re: Kylvätska v40 2.0 -01

Postat: sön 30 nov 2008, 13:16
av Nexus
Allmänt om glykol

--------------------------------------------------------------------------------

Glykol
Det finns två huvudtyper av glykol, etylen (monoetylen) och propylen. Viktigt att om man har aluminium i motorn att man använder sig av en glykol som är gjord för det, glykolen kan annars angriper aluminiumet i motorn. Glykol som är amin-, nitrit-, fosfatfria brukar fungera ihop med aluminium . Så kolla noga i instruktionsboken vad just din bil ska för en typ av glykol.
Det finns även etylen baserad glykol som är "longlife" glykol, den glykolen har en mycket längre livslängd (bilens livslängd enligt vissa, men kolla bilens instruktionsbok försäkerhets skull), mot den vanliga etylenglykolen som rekommenderas att man ska byta vartannat år.
Etylenglykolen är giftig men ger lite bättre frys och korrosionskydd än propylenglykolen som inte är lika giftig och dessutom mer miljövänlig. Vid byta av glykol bör den gamla glykolen därför lämnas in till en miljöstation.
En 50/50 blandning av etylenglykol och vatten ger ett frysskydd på ca -38ᵒC medans propylenglykolen vid samma blandning ger ett skydd ner till ca -33ᵒC.

Glykolen har tre uppgifter att sköta i ett kylssytem, frostskydd, korrosionsskydd och att se till att kylvätskan får en högre kokpunkt.

Det bästa frysskyddet får man av en 60/40 blandning av glykol och vatten, en högre del glykol gör att frysskyddet minskar (ren glykol fryser vid -10ᵒC).

Korrosionsskyddet i glykolen är anledningen till att man bytet kylarvätska, det är nämligen det tillsatsmedlet som förbrukas och behöver fyllas på för att kylsystemet inte ska börja rosta/ärja och skappa en massa avlagringar i motorn.

Vid en 50/50 blandning av glykol och vatten så kokar vätskan först vid 108ᵒC, detta är utan övertryck som gör att vätskan får en ännu högre kokpunkt. Det är därför viktigt att inte skruva bort locket till expansionskärlet om motorn har gått varm och kokat, om temperaturen fortfarande är över 108ᵒC så kommer det att börja koka igen med risk får skållning.

Båda typer av glykol är blandningsbara med varandra, men det är inte säkert att de olika tillverkarnas tillsatsmedel är det. I värsta fall kan glykolen klumpa sig och sätta igen kylaren och kylkanaler. Töm och skölj ur systemet om du inte vet vilken typ av glykol du har i din bil när det är dags för byte.
Detta eftersom både etylen och propylen glykolen kan vara grön eller blå, röd glykol brukar oftast vara longlife glykolen men inte heller där kan man vara säker eftersom glykol är färglöst så är det upp till tillverkaren att bestämma vilken färg dem vill ha.

Viktigt att tänka på är att man förvarar glykolen på ett säkert ställe, den söta smaken kan locka till sig djur och barn, en halv dl koncentrerad etylenglykol kan vara en dödlig dos för ett barn.

Re: Kylvätska v40 2.0 -01

Postat: sön 30 nov 2008, 13:42
av *pettson*
Först av allt.. glykol är NORMALT SETT en förbrukningsvara. Som andra påpekat är tillsatsmedlen det som slits med tiden.
Om man byter varannat eller vart 5:E år beror på vilken glykol som använts. Tyvärr finns ingen metod att avgöra om det är en longlife eller en standard. Jag personligen använder glykol som heter PEAK, en dunk med 4 liter koncentrat kostar ca 310kr, lite otrevlig färg då den är uringul. Vitsen med den är att den är blandbar med ALLA glykoler, röd, grön, blå, även gulgrön renault glykol som är extrasmörjande, etylen som propylen. Den klarar också att ERSÄTTA Samliga glykoler. På så sätt behöver jag bara ha en glykol hemma som passar alla bilar. Den glykolen anges som en evighetsglykol som inte behöver bytas, naturligtvis stämmer inte det med tanke på tillsatsmedel och annat. Men den får räknas som just longlife glykol.

Vad gäller att inte byta glykol för att det kommer ned syre i vattnet är tyvärr en skröna som kanske härstammar i gammal tid eller i rent oförstånd, hursomhelts härstammar det ifrån tiden med gjutjärnsmotorer då dom rostade utan rätt skydd. Det man söker i vatten är att vattnet är avsaltat och inte heller innehåller mineraler och annat, det får inte heller innehålla mikroskopiskt med sand. Det gör att är man riktigt extremt nogrann så använder man DESTILLERAT VATTEN att späda sin glykol med. Vartefter glykolerna blivit bättre med tiden använder man allt mindre destillerat vatten. Naturligtvis beror det ju på hur kranvattnet ser ut där just du bor, eller just där verkstan tar sitt vatten. Är det kommunalt vatten så är det absolut ingen risk med kranvattnet, använder du källvatten är det däremot mera risk för kalk och föroreningar.
I glykolen finns det tillsatsmedel som hämmar förekomsten av ev salter och annat i vattnet, det innehåller även smörjmedel och korrosionshämmare. Vad gäller syret så värmer man upp vattnet i motorn till långt över normala kokpunkten för vatten, genom att vattnet är trycksatt så hämmar vi kokningen i sej och går upp på övertemp.
Bara för att en termostat heter 92 graders innebär INTE det att den är fullt öppen vid 92 grader. Den brukar ÖPPNA vid 92 grader och vara fullt öppen vid 102.
Hursomhelst, vid upphettningen så värmer du snart bort syret i vattnet så att det är helt ofarligt, ihop med tillsatserna är det totalt riskfritt.

Re: Kylvätska v40 2.0 -01

Postat: sön 30 nov 2008, 20:50
av jaf
Tack för alla svar. Som vanligt när man går lite djupare med något, en djungel. Blev inte så mycket klokare på om jag egentligen borde göra något.

Det jag mest reagera på var att det så uttryckligen stod i bruksen att man inte ska byta. Alltså måste Volvo anse att det inte är några problem för tillsatsämnena i glykolen att verka under hela bilens livslängd. Eller så vill dom helt enkelt inte riskera att någon häller i fel sorts glykol och därför får problem. Hur som helst, jag har ju inga problem så jag låter det nog vara som det är för nu.