Volvo S/V40 relaterade ämnen. OBS! vid motorproblem försök att ange vad du har för motor i bilen...

Moderator: Moderatorer

#1607591
Jag försöker hjälpa dottern med hennes V 40 2002 2,0. Bilen har stått i mitt garage ca ett år. När den kördes till garaget nämnde föraren att belysningen i centralinstrumentet stundvis fallerat. Däremot tändes inga varningslampor. Jag brukar starta motorn och kolla funktionerna då och då. Det märks inget fel på belysningen i centralinstrumentet. På senare tid har varningslamporna för bromskrets ur funktion (låg vätskenivå i behållaren) och ABS då tänts. Bromsvätskenivån var inte för låg. Trots detta har jag fyllt på mera utan reaktion. Jag har felsökt med två olika felkodsläsare; Biltemas och Julas, båda för Volvo. Inget av dem hittar något fel. Jag har provkört och bromsen fungerar till synes utan anmärkning. Jag köpte ett begagnat centralinstrument på skroten och hörde mig för med en expert hos OBD Tuning för att få det "nya" instrumentet inkodat. Men fick höra att centralinstrumenten på V40 sällan fallerar till skillnad mot V70 som ofta gör det. Experten trodde inte att byte av centralinstrumentet skulle hjälpa. Några gånget har jag trots allt lyckats släcka varningslamporna genom att "radera" felkoderna som inte finns. Men lamporna tänds snart igen. Felet som lamporna indikerar verkar ha inträffat under tiden bilen stått i garaget. Någon som har en idé vad som bör göras?
#1607594
Har ABS-lampan tänts så bör du rimligen ha en lagrad felkod. Verkar som om nämnda felkodläsare inte kommer åt ABS av någon anledning...
Dock så har jag sett (V70 mk 1) att ABS-felkod pga att ett hjul inte ger pulser har en tendens att försvinna spårlöst.
Sånt skulle kunna hända om man kör fast i en snödriva och slirar så därför lagras de kanske inte :-) Denna felkod uppstår dock inte direkt när man vrider på tändningen utan först när man kört några hundra meter.
I mitt fall orsakas felet av att jag hissar upp ett framhjul och låter det rotera med motorn igång (och TRACS/STC avstängd) för att slipa bromsskivan. ;-)
ABS-enheten på 850/V70 fram till ca -99 drabbas ofta av lödfel, sen fick V70 en annan ABS som inte är lika felbenägen. Kan det vara den äldre typen som sitter i V40 -02?
Sen är det väldigt vanligt att ABS-kransarna fram rostar sönder och/eller lossnar från ytterknutarna, värt att kolla. Med fullt rattutslag ser man dem om man kikar in bakom hjulet framifrån. Nån gång mellan ca 2000 och 2005 gick man över till magnetiserade hjullager i stället för kransar så nyare bilar har inte detta problem.
#1607769
Tack för synpunkterna. Jag har sett att när jag söker fel särskilt på ABS systemet svarar den ena felkodsläsaren att den inte får kontakt. Då får man heller inget svar på vad som är fel. Om det även är fel på rapportsystemet är det kanske hoppplöst att felsöka med kraftfullare fekodsläsare på verkstad. Då famlar man fortfarande i blindo. Vad tror ni. Ska kolla ABS kransarna och sensorerna. Felet har till synes uppstått när bilen stått långtidsförvarad i garage. / Nils
#1607976
Har varit med om (på olika bilmärken) att ECS, TSC, ABS m.m tänds nör batteriet är nära sitt slut. Det är då inte något fel på dessa utan det är batterispänningen som någon gång varit för låg. T.ex när du startar bilen. Du kan nolla felkoderna genom att koppla loss batteriet någon/några minuter. Men det kommer tillbaka om du inte byter batteri. Kanske inte med det samma. Har för mig att gränsen är vid c:a 9V och ett gammalt batteri går lätt under det vid start försök.
#1608096
Tack för dina synpunkter. Bilen förvaras i kallgarage på vårt fritidsställe. Det kan gå någon månad mellan våra besök där. För att inte ladda ur batteriet kopplar jag bort kablarna till det under vår bortovaro. När vi kommer tillbaka laddar jag batteriet och kopplar på det igen och startar motorn och kollar om något hänt. Det är då ABS felinfikeringen hänt. När bilen ställdes i garaget för något år sedan fanns ingen felindikering. Och några gånger har jag lyckats radera bort dessa trots att felkodsmätarna inte hittar något fel eller får kontakt med ABS systemet. Jag tror inte att det är fel på båda felkodsmätarna. De hittade t.ex. fel på en glödlampa i parkeringsljuset. Det är inget fel på batteriet. Det tar laddning bra. Men som sagt när vi inte är där har jag kopplat bort batteriet. Är det bättre att ha det inkopplat under dessa omständigheter. Elektroniken drar väl ur batteriet på några veckor om man inte använder bilen? Vad tror ni? / Nils
#1608101
Jag tror att det är bra att du kopplar bort batteriet när bilen står oanvänd längre perioder. Men batteriet mår inte så bra av att inte användas. Hur gammalt är batteriet? Man kan nog inte räkna med en livslängd på mer än 4 - 5 år på ett standard batteri som inte används kontinuerligt.
#1608285
Finns idag billiga batterimätare som mäter kapaciteten i batteriet. Kapaciteten i batteriet börjar sjunka dagen efter det tillverkades. Men använder man batteriet dagligen märks det inte förrän den dag det blir riktigt kallt, eller det stått oanvänt en tid. Jag har en liknande den här. Batteriet i min 745 är c:a 4 år gammalt och ändvänds inte varje dag numera. Där är bara lite mer än hälften av kapaciteten kvar, men det är inga problem, än.
https://www.jula.se/catalog/bil-och-gar ... re-010933/

Jag vet inte vilken EQS du suttot i, men den ä[…]

Vilken mjukvara har ni?

Nej, helt enligt plan. Syftet var ju att allt[…]

Beställt hem olja för ett "mellan[…]

Utrustningslista Volvo 2019-2023?

Hej Har suttit och försökt hitta en li[…]