Volvo 850, S/V70 (97-00) , V70XC (98-00), C70 (98-05)
relaterade ämnen OBS! vid motorproblem försök att ange vad du har för motor i bilen...

Moderator: Moderatorer

av v70glt
#1450894
Tjena.

Har en V70 glt -98.

AC:n har inte blåst kallt på säkert tio år. Jag har aldrig brytt mig om att fixa det. Tänkte göra det nu då jag ska roadtripa i sommar och det är varmt.

Alla reglage fungerar, även fördelningen av luft till fötter, vindruta, osv fungerar. Så klaffar och elmotorer är ok.

AC-lamporna - två stycken - en för AC ON/OFF och en för återcirkulation av luft blinkar INTE. Jag har lärt mig att dessa blinkar vid fel, dessa har dock blinkat för flera år sedan men har nu slutat göra det.

Har en offert från Bilia från 2013 där de gav rådet att byta torkfiltret, då det var rostigt. Det har inte bytts sedan bilen tillverkades... Är det ett bra första steg? Vad kostar det?

I offerten står även att man ska kolla evaporatorn INNAN man gör eventuella reparationer. Har lossat hela instrumentbrädan förut när jag bytt glödlampor i mätarhuset. Enligt min uppfattning sitter evaporatorn ungefär där? Hur kontrollerar jag den? Kan man byta den själv? Vad kostar en sådan?

Ska jag åka och fylla på kylmedel för en tusenlapp?

Kylare, kylvätska, värmepaket och termostat har jag bytt själv för bara ett par år sedan så dessa komponenter är ok och inget läckage av kylvätska finns.

Alltså: Vad ska man börja med:

1. Byta torkfilter som är sönderrostat?
2. Kontrollera och ev. byta evaporator?
3. Fylla på kylmedel?
4. Annat?

Tack på förhand 8-) 8-) 8-)
av MickeM
#1450912
Börja med att kolla om du har tryck ÖHT i systemet. Nej = mer krävande åtgärder.
Inte bara läckan, utan då har fukt kommit in också.

Om ja, så kan det vara enklare som shimsa magnetkoppling eller bara en refill av media.

Torkfilter kan inte bytas utan att tömma.
Bör överlåtas åt proffsen.
av volvo94
#1451044
Om du inte ful fyller ac'n själv så är det ju ingen seriös verkstad som fyller den utan läcksökning först. Efter så många år tom så lär det vara lite torra packningar/oringar ev behöver bytas bla.
Och börja byta grejer utan att veta vad som är felet låter bara dyrt.
av SubMarine
#1451050
Jag hade åkt och fått systemet vakumsuget och läcksökt och därefter tömt. Sedan hade jag bytt torkfiltret själv och eventuellt diverse oringar på kondensor och kompressor och sedan fått systemet fyllt igen.
Användarvisningsbild
av Lucif3r
#1451061
Visst kan man chansa att fylla AC'n själv, men har den stått still så länge är risken överväldigad att gasen försvinner ut istortsett lika fort igen. Har man en sjujävla tur "självläker" den när den får jobba lite och packningarna börjar mjukna igen, men det är verkligen inget att räkna med.

Jag är inte emot att laga och fylla sin AC själv, men vissa saker är faktiskt bättre och billigare att lämna iväg bilen för. Ett AC system som stått still länge med osäker anledning till varför den inte fungerat är en utav dom sakerna.
Visst kan man köpa sig en vacuumpump själv och läcktesta samt vacuumsuga, men dom är ju inte gratis direkt.
Användarvisningsbild
av lennarte
#1451125
Om systemet är helt tomt är det ju inte bra, men när min kondensor gick sönder blev ju hela systemet trycklöst (i någon månad) och det var grön olja i hela motorrummet. Skaffade då en beg. kondensor (egentligen 2 st) på "självplockling"som jag provtryckte med tryckluft (c:a 0,5 kg) och läcksökte med såpvatten. Den ena höll måttet och monterades och jag fyllde systemet med samma som jag saker som jag fyllde med nu i veckan. Den första burken jag då fyllde i är för att "suga upp och omvandla" fukten i systemet och i ett gammalt torkfilter. Torkfiltrer är original sedan 1988, kunde inte skaffa något nytt då (för 5-6 år sedan)
viewtopic.php?f=15&t=163527&p=1451062#p1451062
Och det har fungerat i typ 5 - 6 år, tills nu i vår :x men det är ju en annan sak. Gasen jag efterfyllde med var ju något helt annat än jag trodde det var

-Jag har slutat med kopparpasta! På glid skr[…]

Avgasstyling S60

kommer inte ihåg vilket medel(finns säk[…]

Varför skulle storleken vara annorlunda hos V[…]

Idag bytte jag kamrem och vattenpump på min […]