Tempmätare Volvo 940 funkar inte som den ska
Postat: mån 20 sep 2021, 09:22
av Glund
Hej! Min tempmätare i min Volvo 944 1997 (b230ft)
Ställer alltid sig rakt upp när jag vrider på tändningen.
Spelar ingen roll om bilen är varm eller kall så går den alltid upp i samma läge.
Vad kan detta bero på?
Tacksam för hjälp.
Re: Tempmätare Volvo 940 funkar inte som den ska
Postat: mån 20 sep 2021, 18:19
av Rådlös
Tempmätarna i bilar är oftast en amperemeter. I eller på motorn sitter en givare. Det är ett motstånd som ändrar Ohmvärdet med temperaturen. Och mätaren är jordad i motorblocket. Motståndet släpper alltså igenom en viss mängd ström (Ampere) som beror på temperaturen i motorns kylarsystem. Den strömmängden syns på ditt panelinstrument, men där har man ritat om mätskalan till värmegrader i stället. Men det förändrar inget, det fungerar så i alla fall.
För att det här skall fungera i alla lägen så har man en stabil spänning (Volt) Systemspänningen i bilen är ju 12 volt. Men det kan variera stort i verkligheten. Från kanske 11 volt till 14,5 volt. Därför har man ofta en stabil spänning (volt) på 10 volt till sådana mätare som kräver det. Även om batteriet skulle vara dåligt och t.ex bara hålla 8 - 9 volt, så ser stabilisatorn till att det kommer ut 10 volt.
Om vi hoppar tillbaka till motståndet i givaren så är det ofta så att Hög temperatur ger lågt motstånd och Låg temperatur ger högt motstånd. Det kallas att motståndet har Negativ Koefficient. Mätskalornas siffror rör sig alltså åt varsitt håll. Det finns motsatsen också, som rör sig åt samma håll. Positiv Koefficient heter det. Men av praktiska skäl (som vi lämnar åt sidan här) har man valt Negativ Koefficient här i bilvärlden.
Om du läser igenom det här så förstår du att det finns tre faktorer som kan vara trasiga i ditt fall: Givaren, stabilisatorn eller panelinstrumentet.
Man kan kontrollmäta vid felsökning alla tre om man har rätt utrustning för det. Den enklaste torde vara givaren, men då måste man ha tillverkarens uppgifter på vad en "frisk" och hel givare skall visa i olika temperaturer. Stabilisatorn är ett litet datachip. Det brukar ha 12 volt in och en stabil utspänning. Vanligtvis 10 volt ut, men det kan kanske vara olika på olika bilfabrikat?
Panelinstrumentet kan man också kontrollmäta, men då bör man ha ett motstånd med ett känt Ohmvärde för att se om det stämmer på mätskalan.
Du har alltså tre möjliga felkällor. För att kunna säga något om din bil behöver man känna till minst två av dom.
Tycker du detta är svårt och att du känner osäkerhet, bör du tala med en bilverkstad eller bilelektriker. Det finns sådana som jobbar speciellt med bilel.