Sida 1 av 1

Problem med växling manuell M90 växellåda, V90

Postat: tor 14 nov 2019, 03:45
av RMn
Har problem med att växla då och då. Problemet är, att när man frikopplar, frikopplas inte växellådan och det går inte att lägga in ny växel. Huvudkopplings- och slavcylindern är utbytta (har sett att de arbetar vid ett sådant tillfälle), lamell, lamellcentrum och lager är nyss bytta (av fabrikat Sachs). När man "slår" växelspaken mot treans växelområde några gånger, har detta hjälp och det går att växla. Kan det vara något i lådan (ex synkroniseringsringar), som hänger sig vid vissa tillfällen och förhindrar växlingen. Om detta är förklaringen, förstår jag inte då, varför kopplingspedalen vid dessa tillfällen, inte "känns normal" när pedalen trycks ned.
När detta problem inte uppstår, fungerar växlingen helt smärtfritt, och växlingen sker på ett mjukt och smidigt sätt.

Re: Problem med växling manuell M90 växellåda, V90

Postat: tor 14 nov 2019, 09:37
av Marlboroman
Är det bara när du vill lägga i trean det händer? Dels så är ju stopp- eller synkringarna på trean i M90 ett vanligt bekymmer, men det kan ju vara andra saker om det gäller andra växlar också.

Re: Problem med växling manuell M90 växellåda, V90

Postat: tor 14 nov 2019, 15:34
av lennarte
Det "låter" på din beskrivning att det kan vara så att själva lamellen "fastnar" mot svänghjulet. Det kan bero på att det inte blev smort på ingående axeln i växellådan vid monteringen av ny koppling, att det är olja som gör att lamellen "klibbar" mot svänghjulet eller (som skrivs ovan) något fel i växellådan.

Re: Problem med växling manuell M90 växellåda, V90

Postat: tor 14 nov 2019, 21:11
av RMn
Jag tror det kan hända oavsett vilken växel som ligger i. Om felet har något med lamellen eller andra kopplingsdelar att göra borde det inte bli någon skillnad, när jag "jobbar" med växelspaken.