Här kan ni klottra av er sport, politik, efterlysningar m.a.o offtopic!!!

Moderator: Moderatorer

av Sid
#31420
Konstigt att så många säger att det är lagligt, när det är hur många som helst som får plocka ner det o åker på ombesiktning. Solfilmspecialisten sätter inte på det heller när man ber om det för det "inte är lagligt".
av Addekarlsson
#31422
Taget från ett annat forum.....
Tittade just på redan angiven länk hos vägverket = http://www.vv.se/templates/page3____12314.aspx

Ringde sedan bilprovningen och frågade = Nej ingen solfilm tillåten på sidorutrorna, inte färg heller.

Ringer då upp vv och får efter lite om och men prata med sakkunnig i ämnet, denne förklarar då följande:

I lagtexten står det att ingen film eller färg får appliceras på de främre sidorutorna. Frågar då om kan låta få rutorna tillverkade med toning då istället med 70% ljusgenomsläpp. Visst det går bra men de måste vara godkända (vad det nu heter) ev via statens provningsanstalt, har jag för mig att det heter. Detta är dock en ganska krånglig process och förmodligen inte helt gratis heller. Men sedan sa denne det slutgiltiga att biltillverkarna oftast har tillverkat i rutorna med just 70% ljusgenomsläpp. Detta förväxlas oftast med rutans tonings% vilket brukar vara 6-8% orginal. Rutans "mörkhet" är egentligen ointressant förklarade han för det är inte oavkortat det som styr ljusgenomsläppet utan själva tjockleken på rutan. Därför ligger tillverkarna på 70% ljusgenomsläpp pga av att de vill ha så pass tjocka glas ur säkerhetssynpunkt.

Alltså även om man sätter på en helt transparent film på rutan så bygger den tillräckligt mkt på tjockleken så att ljusgenomsläppet då understiger 70%.

Så ligger det till =)
Jag kan inte på nått sätt varken bekräfta eller dementera ovanstående text i sin hehet, men det stämmer bra med uppgifter jag fått av bilprovningens teknikupplysning, när jag frågat om samma sak.

Mvh/ Adde
Användarvisningsbild
av Loner
#31436
greeeken skrev: Kan säga att det ÄR tillåtet att ha solfilm fram.
Ja så länge ljusgenomsläppet är tillräckligt enligt reglementet!
Och som bekant så ligger en klar glasruta nära vad som är tillåtet...

/L
Användarvisningsbild
av Bosa
#31708
Snackade med en polare idag om just solfilm på sidorutorna, han jobbade på bilprovningen förut och man får ha film på främre sidorutorna men det är precis som jag postade i förra inlägget ljusgenomsläppet som styr om det är lagligt eller inte. De har en finurlig liten pryl som de mäter genomsläppet med, det används femton mätpunkter per ruta för att fastställa ljusgenomsläppet.

Det lustiga är att de testade på sina egna bilar som inte har någon solfilm alls och ingen av de bilarna(2-3 stycken) hade lagligt ljusgenomsläpp. Orsaken är vanligt slitage på rutorna, små små repor och stenskott. Polaren har en 04:as Peugeot 406 så det är ju inte nån lastgammal bil heller.
Användarvisningsbild
av Danneman
#31726
Frågan är HUR petiga dom är, kanske beror på hur mkt dom har att göra.
Men tror ni denna går igenom? samma toning på alla rutor utom vindrutan.
Bild

Det syns mindre på dagen men ganska mkt på kvällen !
Användarvisningsbild
av Bosa
#31780
Danneman skrev:Frågan är HUR petiga dom är, kanske beror på hur mkt dom har att göra.
Men tror ni denna går igenom? samma toning på alla rutor utom vindrutan.
Bild

Det syns mindre på dagen men ganska mkt på kvällen !
Beror nog helt och hållet på vem som besiktar bilen så att gissa om den går igenom eller inte är inte det lättaste. Men det är bara att testa, i värsta fall får du ju slita bort filmen och ombesikta. :)
Användarvisningsbild
av sinus
#33526
Har läst att försäkringsbolag kan strunta i att betala ut pengar vid ev. olycka om man har toning på framrutorna. Det kan vara värt att kolla med sitt försäkringsbolag, inte så jobbigt med en ombesiktning, men att inte få några pengar när man smällt bilen bara för man tonant framrutorna är helt enkelt jävlig trist.

Från solfilmsmontage

"All solfilm på framrutor är ej tillåtet enl. vägverket. Finns ingen "godkänd" toning för
framrutor. (Tyvärr)....
Rätt vanligt att vi tonar med en ljus toning lägnst fram. Sker dock på egen risk."
av robbieboy
#38136
Var och besiktigade bilen i tisdags. Valde att INTE plocka av toningen fram. Killen jag fick var relativt ung och rätt schysst.
-Nice, tänkte jag...
Han anmärkte på rutorna efter typ 5-10 minuter. Jag sa som det var att jag köpte den så och jag hade kollat upp det. Var jag tvungen att plocka dom på plats så skulle jag bara sätta upp nya imorron, så det var upp till honom, sa jag.
När vi körde rundan sa han att vilken annan dag som helst så hade han inte brytt sig, men just idag så var det praktikanter på plats o han hade ögonen på sig. Jag var tvungen att riva passagerarsidan och förarsidan fick jag inte av. Jag fick heller ingen anmärkning på det och bilen gick igenom. Så det är bara passagerarsidan som ska bytas. Helschysst kille, men fel dag bara.. :/ Alla andra tyckte det så riktigt snyggt ut dessutom, så det kändes skönt att höra. Så visst går det att komma igenom bara man är ödmjuk. Själv hade jag bara maximal otur just den dagen...

Toningen jag har är Omega 65 (det näst ljusaste hos solfilmsspecialisten).

/R
Användarvisningsbild
av Danneman
#38176
ok.. lite som jag trott mao, att det går att få igenom dom, jag har den ljusaste.
Och jag köpte den så från bilfirma.
Användarvisningsbild
av Stoffe
#44020
Visserligen en gammal tråd och antagligen död.. Men ändå... Bilen kan lätt få lite akvarium utseende om man tonar mkt mörkt bak så jag rekommenderar röktoning fram... ytterst lite, bara så man slipper den där riktigt genomskinliga rutan
Om kriget kommer...

Visst, när vägarna blir förstö[…]

Har förberett med att beställa mjuka mat[…]

På min 745-a hade socklarna till varselljus […]

2 nya sommardäck fram 2 till på plats […]